Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ale to kłopot jest z wieczornym odbieraniem mleka bo ani bramy nie zamkniesz ani psa nie spuscisz... no u nas był kłopot z kierowcami bo po 10 litrów kroili z basenu a w skali miesiąca robi się 300 litrów... ale po interwencji kierowcy zostali zwolnieni.

Dokładnie tak to wygląda , a w dodatku według unijnych pierdoł musisz na drzwiach oznaczyć czy to jest magazyn czy izolatka czy środki chemiczne tak jak przyjdzie złodziej to ma wszystko jak na tacy.
Opublikowano (edytowane)

Ale to kłopot jest z wieczornym odbieraniem mleka bo ani bramy nie zamkniesz ani psa nie spuscisz... no u nas był kłopot z kierowcami bo po 10 litrów kroili z basenu a w skali miesiąca robi się 300 litrów... ale po interwencji kierowcy zostali zwolnieni.

Chyba nie 300 litrów tylko 150.  Tym bardziej że do 0.5% miary może być różnicy więc w Twoim przypadku to około 5l. Listwa też Ci idealnie co do litra nie pokaże masz coś takiego jak napięcie powierzchniowe i zależy kto jak na to patrzy. 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano

Chyba nie 300 litrów tylko 150. Tym bardziej że do 0.5% miary może być różnicy więc w Twoim przypadku to około 5l. Listwa też Ci idealnie co do litra nie pokaże masz coś takiego jak napięcie powierzchniowe i zależy kto jak na to patrzy.
Listwa pokazuje zawsze tak samo ,a do mnie przyjeżdżają różni kierowcy a u dwuch jest różnica na moja nie korzyść dziś mi zabrakło ok.15l .A u innych kierowcow jest czasem na moj+.
Różnica 2 czy3 litry to norma ale ponad 10l to juz się robi niesmak.
Opublikowano

Odbiór codziennie bo schladzalnik mały a mleczarnia się zgodziła wiec sie ciesze. No są wahania ok 2 litry ale nie 10.
Odbiór codziennie bo schladzalnik mały a mleczarnia się zgodziła wiec sie ciesze. No są wahania ok 2 litry ale nie 10.

Opublikowano

Podanko lub e mail do OUM   ,płacisz za przyjazd plus za pomiar,przysyłają  ,,kwity''kładziesz przy zbiorniku i ,, cudownie'' 10-20 l do przodu :rolleyes: .  Odbiór między 22 a 2 ,dzisiaj tak ślisko :wacko:  że wszędzie nie odbierali :mellow: 

Opublikowano (edytowane)

SM Ryki, najniższy przedział ilościowy

tł 5,96; bi 4,28 c. 1,67 netto

Coś wysokie te parametry ostatnio się utrzymują ale proporcje ok, więc chyba nie jest źle?

Edytowane przez romek6340
Opublikowano

Mlekpol oddział Zambrów . 16500 l  bi.3,4. tł.4,5. Cena 1,54 brutto z udziałem razem.

Wszystko ładnie pięknie tylko jak nowy kopiec kukurydzy daje to parametry skoczyły do góry ale to samo i somatyczne. Latem tego nie było co teraz

Opublikowano

18 października zmienił się przepisy o identyfikacji i rejestracji zwierząt. Dla mnie pomysł bez sensu. Mają w systemie stan bydła, są paszporty, jest prowadzona księga. Nie mogli raz do roku wyrywkowo sprawdzać rejestru w księdze? Teraz równie dobrze można spisać z paszportów numery.

Opublikowano

słuchajcie rolnicy ze spomleku! Nie spadły wam parametry kazeiny i białka ? u mnie spadły. pytałem innych rolników którzy oddaja do spomleku im też spadły.. a wam ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v