Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz jak wzrost cen i towaru brak to pomoc,gdyby to było jak kolega pisze w zeszłym roku,komuś [ nie jednemu] tyłek by podratowało. Jak oddawałem mleko do sudowii ,ilość mleka z listwy była identyczna z ilością w samochodzie,a teraz za każdym razem z 3 procent brakuje,to samo dotyczy temperatury-mam ustawione na swoje 2 stopnie a na wydruku od - 0,6 do plus 6,paranoja. Ja tam nie wiem ale w suwałkach takich cudów nie było [normalnie grajewo to chyba jest wielka niewiadoma],czy u was podobnie czy to ja muszę się leczyć ? :blink:

Opublikowano

Teraz jak wzrost cen i towaru brak to pomoc,gdyby to było jak kolega pisze w zeszłym roku,komuś [ nie jednemu] tyłek by podratowało. Jak oddawałem mleko do sudowii ,ilość mleka z listwy była identyczna z ilością w samochodzie,a teraz za każdym razem z 3 procent brakuje,to samo dotyczy temperatury-mam ustawione na swoje 2 stopnie a na wydruku od - 0,6 do plus 6,paranoja. Ja tam nie wiem ale w suwałkach takich cudów nie było [normalnie grajewo to chyba jest wielka niewiadoma],czy u was podobnie czy to ja muszę się leczyć ? :blink:

Po co chłodzisz tak mocno mleko? U mnie mam ustawione termostat między 4,2 a 4,6, z mlekovity wpisuje zawsze 4 bo tyle teoretycznie jest maksymalnie w umowie i zero problemów
Opublikowano

Ta temperatura mleka się zmienia. Jak są upały to wiadomo że chłodnie trzeba podkręcić bo wszędzie jest duszno, jeszcze jak stoi przy drzwiach to w ogóle. W zimę jak chłodno dookoła to zawsze lekko podnoszę temperaturę bo wychodzi za niska temperatura mleka. To normalne i logiczne. Radzę przetestować.

Opublikowano

Chyba mam jakąś inną chłodnię, u mnie czy lato czy zima chłodzi do takiej samej temperatury, tylko w lato trochę dłużej niż w zimę(agregat na dworze), schładza do temperatury 4,2, jak wzrośnie powyżej 4,6 to się załącza i chłodzi znowu do 4,2 i tak w kółko, nic nie trzeba przestawiać ze względu na temperaturę na dworze, bakterie rzędu 8-15 tysięcy czyli nic cię złego z tym mlekiem nie dzieje(agregat normalny czteroudojowy)

Opublikowano

Ustawiam tak niską temperaturę bo jak pisałem są takie rozbieżności pomiarów po pobraniu [pomimo że cały czas u mnie2 stopnie,a tak naprawdę 3,5],a wynik do wypłaty oczywiście z samochodu.      Zbiornik wypoziomowany,z legalizacją,listwą i tabelą.      Pierwsze kilka   pobrań z tego samego samochodu były wręcz identyczne jak na tabeli. Twoje mleko idzie do Suwałk,a moje    ponoć do Mrągowa.        Jakby nie patrzeć 3 procent to około 15 litrów,niby nie wiele,3 razy 15 pobrań wychodzi 45 procent statystycznego jednorazowego odbioru,idąc dalej tym tropem jestem prawie jeden dzień w miesiącu do tyłu,pogrążając się dalej w temat przy opłacalności teoretycznej 20 procent muszę za darmo rypać prawie 5 dni,a gdy 10 procent z której strony by nie patrzeć dni ok.10 :blink:

Opublikowano (edytowane)

@kizak Oddaję do Grajewa już spory kawał czasu i w mojej sytuacji litry jak i temperatura zawsze się zgadzają. Jak na zbiorniku jest np. 4,2 stopnie tak i na wydruku jest ta sama wartość. Jakiś czas temu jak jeździł nowy inny kierowca to do końca nie wybierał mleka ze zbiornika i tak zostawiał ze 3 litry w zbiorniku, teraz jest już wszystko w porządku :)

Edytowane przez WitekRolnik
Opublikowano

Moje tez przedtem szło do Mrągowa a teraz po przejęciu do Suwałk. Ja delikatnie reguluje temperaturę w zależności od pory roku. I nigdy problemów z bakteriami nie było. Średnia 6-8 tysięcy- jak wychodzi więcej szukam przyczyn :D

Opublikowano

płn. wielkopolska ok 10 tys. L tł. 3.9 b 3.2 - 1,17 brutto 

max. cena w mleczarni 1,36 netto

Opublikowano

Tłuszcz - 8 gr za jednostkę
Białko - 10 gr za jednostkę
Klasa Extra - 15 gr
Ocena - 2 gr
Dopłaty do 1 litra:
przy dostawie do 3000L mleka - 10 gr
przy dostawie od 3001L do 6000L - 12 gr
przy dostawie od 60001L do 10000L - 14 gr
przy dostawie od 10000L do 15000L - 16 gr
przy dostawie od 15001L do 20000L - 18 gr
przy dostawie od 20001L do 30000L - 20 gr
przy dostawie powyżej 30000L - 22 gr

Dodatkowa premia dla wszystkich dostawców - 15 gr

tak wygląda cennik NETTO za sierpień(po tej podwyżce 4 gr) w mlekovicie wys. mazowieckie

Opublikowano

Mówi się że w mlekovicie za wrzesień +10groszy a pracownicy premia 500zl. Bardzo możliwe bo produkty mocno zdrozaly ostatnio masło kostka 2.5 dziś 3.68zl na hurtowni

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v