Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

A kiedy to niby kosów lacki wypowiadał umowy?

Edytowane przez PATr
Opublikowano

Jesienią poszła informacja, że Mlekovita i Hochland w Baranowie mieli wzpółpracować. Hochland miał produkować pod logiem swoik i Mlekovity a tymczasem dzisiaj dopiero zauważyłem, że na zakładzie wisi logo Mlekovita. Coś chyba rozbudowali, bo więcej zbiorników stoi. A i pod dachem stała zdaje. się cysterna President. Od nich też skupują? Oddaje ktoś do Presidenta? Jaką macie cenę?

zgadza sie kierowca mowil ze przywoza z winnicy mleko na wysokie sasiad tam oddaje  to ma cene jak w mlekowicie wiec nie wiem co to za interes dla presidenta

Opublikowano (edytowane)

dobrze  ,ze nie było jezeli chodzi o te panie z kola gospodyn bo to przewaznie tlustawe kobitki co innego gdyby byly szczuplutkie  :)  wiec nie zaluj :D      :D  :D  :D  :D          

tak na powaznie widze ze odchodzi sie od trzymania na  rusztach w oborach tyle zauwazylem chociaz malo obory pokazywali a duzo gadania

Edytowane przez marju12
Opublikowano

obora jak obora :D nowa ładna, ale zapewne zamiast biadolenia każdy wolałby w trakcie udoju zadawania paszy itp pooglądać i porozmawiać z obsługą a nie prezesem :) psesident u nas daje dobrą cenę ale nie wiedziałem że wozi do mlekowity, ode mnie bierze mlekoma przasnysz i niby robią odtłuszczone mleko w proszku ale też mówią że wożą do kogoś dalej.

Opublikowano

Na filmie więcej było gadki bez potrzeby(19 min.) a oborę pokazywali przez chwilę(ok.1min.)więc nie wiem co jest tam gwożdziem programu , gadka nie wiadomo bo co ?? czy obora bo ja jednak wolałbym obejrzeć oborę przez 19min. a tą 1 min. to show. Z tego co było widać a niewiele to hala udojowa spoko a obora jak obora( teraz kto buduje to tylko takie).

Opublikowano

polmlek ilość 10500 białko 2,9 tłuszcz 4,25 cena 0,82 zł masakra :/ trzeba od nich uciekać jak najdalej tylko ta kara do oddania

a masz gdzie uciekac .? dawniej jak byly kwoty to kazdy cie wital z rekami otwartymi a dzis nie chca nowych....

co do obory byl czas ze wszyscy rzucili sie na ruszta a to cenowo 6 razy drozej niz beton na posadzce. dzis widze odwrot od tej technologi.

koniec mody na  ruszta. tylko nie wiem czy przez cene czy przez problemy z racicami

Opublikowano

Przez i cene i dostęp do słomy podejrzewam, racice swoją drogą. Był czas że przy urodzajnym roku chcieli po 40-50zł za rolke słomy jak brykieciarnie działały. Biznes rząd udupił i mamy słome po 6-8zł tylko se pan prasuj sam.

Opublikowano

z tego co ja wiem to mlekovita kupiła zakład hohlandu w Baranowie - tam hochland miał tylko wytwarzanie serów pleśniowych i chyba długo dojrzewających bez skupu mleka - hochland sprzedał ponieważ miał za małe zyski i musiał podnieść kapitał żeby to ładnie wyglądało :)) a mlekovita ma skup w Baranowie i to jej pasowało bo to obok :) i ponoć za nie duże pieniądze to kupili razem z zawartością magazynów tzn z serami. p.s. tam nie mógł nikt inny za bardzo podejść ponieważ hochland korzystał z oczyszczalni mlekovity.  

Opublikowano

Mlekovita tylko oficjalnie nie przyjmuje, ale każdy co ma chociaż 1500l na odbiór może się dostać, nieoficjalnie się mówi że zbierają dostawców na otwarcie proszkowni a oficjalnie że mleka jest zbyt dużo, dostawców nie przyjmują i cena musi iść w dół...

Opublikowano

Dla Mlekowity skupuje też Korczew. Przyjęli tych co im Kosów Lacki wypowiedział 

z ktorej gminy ci dostawcy? i czy wiadomo z jakiego powodu te wypowiedzenia?  slyszalem ze mlekowita nowych nie przyjmuje. 

Opublikowano

Gminy nie znam - powtarzam jedynie co kierowca mówił. W Kosowie wywalili tych małych i pewnie takich co mają daleko. Korczew pozbierał kto chciał przejść i wiozą do mlekowity. Korczew ma od litra zysk i mu nie zależy.

Opublikowano

No właśnie też mnie to zastanawia jak musiało być mało litrów lub jak bardzo daleko bo kosów lacki zawsze małych przyjmował z chęcią i nigdy im umów nie wypowiadał

Opublikowano

w sierpniu chciałem się przenieść do Mlekovity albo Mleksa ale polmlek przy wypowiedzeniu chciał spłate kary ok 28 tys więc się wstrzymałem bo na raz wywalić tyle kasy... w ogóle w polmleku kiedyś za przekroczenie 10 tys była dopłata 5 gr teraz tego nie ma

Opublikowano

ach ta kochana UE :)
ale jedno jest ciekawe, jak by tak zamknac granice na produkty rolne z UE czy by nam tego mleka starczylo czy nie hm? ja mysle ze biednie by sie zrobilo, ....tak z nabialem jak i z miesem itp..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v