Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

polser siemiatycze bi.3,44  tł.4.45. 6000l cena 1.12netto

od marca obniżka podobno 0.06zł. a od kwietnia następna podobno 0.04zł

a tu wniosek na prow załatwiam; w morde 

Opublikowano

OSM Ostrów Wlkp - ilość ponad 10 000l, bł 3,45% 0.91zł brutto. Zapewne to nie koniec obniżek. W zależności od regionu ceny mają 40gr różnicy między mleczarniami... Jak teraz płaci Koło?

Opublikowano

OSM Ostrów Wlkp - ilość ponad 10 000l, bł 3,45% 0.91zł brutto. Zapewne to nie koniec obniżek. W zależności od regionu ceny mają 40gr różnicy między mleczarniami... Jak teraz płaci Koło?

Koło także poleciało w dół od 5 do 11 groszy na litrze. W przedziale od 18 000 - 24000 cena od 96-1.04 netto za litr w zależności od parametrów.

Prezes po spotkaniu stwierdził że w najbliższym czasie jak się nic nie zmieni to cena może spaść nawet do 70 groszy. Ceny zbytu produktów z Koła dobijają do cen z 2008 i 2009 roku - roku kryzysowego.

Sytuacje pogarsza już import z Niemiec  nabiału po niskich, jeżeli nie dumpingowych cenach. Nie ukrywajmy wielkie sieci handlowe nie kierują się tutaj narodowością - kupują najtaniej.

Ps. Dziwię się Prezesowi z OSM Ostrów Wielkopolski, że nie dąży do połączenia z Kołem (miał taką okazję). Ta mleczarnia (OStrów) chyli się ku upadkowi ale rada prezes stołka nie chce oddać.

Mleczarnia w Kole de facto co może się wydawać dziwne potrzebuje mleka ponieważ ma zapewniony zbyt na swoje produkty tj przedewszsytkim najwyższej jakości mleko w proszku. Chwalą się dynamika skupu na poziomie 45% więcej mleka skupionego w styczniu w lutym do porzedniego roku (tj, styczeń luty 2015). 

Opublikowano

Koło także poleciało w dół od 5 do 11 groszy na litrze. W przedziale od 18 000 - 24000 cena od 96-1.04 netto za litr w zależności od parametrów.

Prezes po spotkaniu stwierdził że w najbliższym czasie jak się nic nie zmieni to cena może spaść nawet do 70 groszy. Ceny zbytu produktów z Koła dobijają do cen z 2008 i 2009 roku - roku kryzysowego.

Sytuacje pogarsza już import z Niemiec  nabiału po niskich, jeżeli nie dumpingowych cenach. Nie ukrywajmy wielkie sieci handlowe nie kierują się tutaj narodowością - kupują najtaniej.

Ps. Dziwię się Prezesowi z OSM Ostrów Wielkopolski, że nie dąży do połączenia z Kołem (miał taką okazję). Ta mleczarnia (OStrów) chyli się ku upadkowi ale rada prezes stołka nie chce oddać.

Mleczarnia w Kole de facto co może się wydawać dziwne potrzebuje mleka ponieważ ma zapewniony zbyt na swoje produkty tj przedewszsytkim najwyższej jakości mleko w proszku. Chwalą się dynamika skupu na poziomie 45% więcej mleka skupionego w styczniu w lutym do porzedniego roku (tj, styczeń luty 2015). 

Pytam o Koło, ponieważ może koło mnie będą przejeżdżać. Rozmawiałem z nimi w zeszłym roku, ale za mało chętnych było no i 6-cio miesięczny okres wypowiedzenia ich zniechęcał. Nie wiem czy wiesz, ale w zeszłym roku zmienił się prezes w Ostrowie. Ostatnio uruchomili nową linię produkcyjną tzn. mleko w szklanych butelkach. Oprócz nich jest tylko jeden producent w kraju tego typu. Zakład wygląda naprawdę dobrze, wszystko odnowione, ludzie chętni do współpracy i życzliwi ale cena niestety bardzo słaba. Połączenie z Kołem mogłoby wyglądać na zasadzie wygaszenia przerobu, zrobienia zlewni mleka i punktu przerzutowego. Kiedyś przejęli Ostrzeszów i zakład zamknięto, wszystko wyjeżdża z Kępna. Koło ma większy skup między innymi z powodu wydarzeń w Nutrici Krotoszyn (kolejnymi etapami kasują skup). Gostyń również sporo dostawców przejął z Krotoszyna.

OSM Ostrów jest małym zakładem i nie ma siły przebicia. W razie zmiany mleczarni do wyboru mam Koło i Łowicz. Najlepiej płaci Lazur, ale nie przyjmują nowych dostawców.

Opublikowano

Do Pawełsawkowski                           emeryci pytają Tuska -   grosze, jak żyć   ,,krutko'' odpowiedział .                                                 U mnie cena podobna.

Opublikowano

Bzdury. U mnie przy podobnych parametrach co Xawier podał mam w Mlekovicie Baranowo 1,10 netto.

Opublikowano

Mała poprawka, bo ma ciut lepsze parametry. Białko 3,41 a tłuszcz 4,16, przedział ilościowy podobny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v