Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

OSM Kosów Lacki, próg ponad 40 tys., 1.19 netto, tłuszcz 4,25, białko 3,55

Opublikowano

mysle o przejsciu bezposrednio do mlekovity w baranowie bo mleks to posrednik chyba nie beda robic problemow gdyz kierowniczka skupu podczas malej przepychanki slownej stwierdzila ze jak chce to moge odejsc a kare za mnie mlekovita zaplacila. sasiad w polmleku na ktorego wszyscy narzekaja dostal 1,45zl wiec troche drazni

Opublikowano

60km,kierowniczka z mleksu. kara za przekroczenie limitu w sezoni 2013-2014 zaplacila za mnie mlekovita a ja wzamian podpisalem lojalnosciowke ze przez 5 lat do nich mleko

Opublikowano (edytowane)

Nutricia Krotoszyn bł. 3,6 tł.3,9 ilośc powyżej 20tyś cena: 1,28 brutto ryczałt ale wymagania cholerne 4 razy w miesiącu próba ;/

I co ciężko dbać cały czas? Lepiej z kierowcą kombinować?

Wy ludzie to kasy nie umiecie chyba liczyć mi to zależy żeby mleko badali jak najczęściej. Raz że wiem jaki jest stan moich krów na bieżąco dwa ze to zmniejsza korupcję kierowców!!!!

Trzy poprawa higieny doju przyniesie wzrost produkcji mleka!!!! I w gruncie będziesz miał łatwiej i szybciej. Tylko zacznij dbać o swoje A nie o cudze. 

Higiena

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

I co ciężko dbać cały czas? Lepiej z kierowcą kombinować?

Wy ludzie to kasy nie umiecie chyba liczyć mi to zależy żeby mleko badali jak najczęściej. Raz że wiem jaki jest stan moich krów na bieżąco dwa ze to zmniejsza korupcję kierowców!!!!

Trzy poprawa higieny doju przyniesie wzrost produkcji mleka!!!! I w gruncie będziesz miał łatwiej i szybciej. Tylko zacznij dbać o swoje A nie o cudze. 

Higiena

Dokładnie jak mówisz. Jak u nich kierowcy sami pobierają próby i 4 razy w mies to muszą być bogaci kierowcy :D a u Ciebie @rolstudent litry przy odbiorze się zgadzają? 

Opublikowano

a może i porafią liczyć pieniądze ?  Higiena w produkcji mleka to nie tylko przetarcie szmatką  strzyków ale przede wszystkim mnóstwo chloru ,który nie dość że kosztuje  to wylewa się do szamba a dalej to wiadomo -nikt tego nie neutralizuje .

Opublikowano (edytowane)

To lepiej o nią nie dbać i bać się za każdym odbiorem czy bakterie i komórki przejdą. Obecnie wszystkie środki dopuszczone do obrotu przy krowach muszą być bio degradowalne.
A zamiast chloru jest mnóstwo innych środków W tym ziołowych i z probiotykami. To nie aż takie drogę A myślę ze nikt z nas nie chce pić mleka które zawiera grankowce E coli czy inne cuda

Poza tym załóżmy że krówka która daje 40 litrów mleka dziennie dostaje zapalenia. Około 8 dni trwa jej leczenie na które wydajesz kasę A mleko wylewasz do kanału.
Antybiogram 25zl
3x antybiotyk niech tylko po 15 zł
Szczepienie 2x 30zł
I 8 razy 40litrow i razy u mnie 1.3zl litr

To ile zaoszczędzisz? Nie wspominając że ta krowa zazwyczaj już nigdy nie wróci do pełnego potencjały produkcyjnego.

Edytowane przez rolstudent
Opublikowano

To że mają certyfikat to nie znaczy są zdrowe. Rozumiem że produkcja na dużą skale nie ucieknie od takich form dezynfekcji, ale bądźmy wobec siebie szczerzy hehe bez jaj ze zdrowotnością tych środków myjących. To co jest deklarowane na opakowaniu to jedno, a certyfikat do obrotu to drugie. Nie oczekuje cudów, ale te zaklinanie rzeczywistości i do tego krowa była szczęśliwa bo żyła długo (5-7 lat) i jadła dużo koncentratu... 

Opublikowano

Mam wrażenie ze raczej cudu oczekuje ten co mieć nie robi w kierunku poprawy dobrostanu i poprawnego żywienia A oczekuje duzo mleka w zbiorniku dużo o parametrach klasy ekstra. Sory ale tak się nie da.

Jak do samochodu zaleje się co popadnie i się o niego nie dba. To ani on wygląda ani jeździ.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v