Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

łowicz się niby chwali że różnica w cenie pomiędzy najwiekszym a najmniejszym to zaledwie 18gr a ostatni to 30 tys ale ja w to nie wierze bo ci więksi dostawcy jak np sylwester i. dawno by już odeszli

Opublikowano

Dopłaty do 1 litra w Łowiczu

Za dostawy miesięczne

- od 1l do 3.000 l 0,12

- od 3.001 do 5.000 l 0,13

-od 5.001 do 7.000 l 0,14

-od 7.001 do 10.000 l 0,15

-od 10.001 do 20.000 l 0,18

-od 20.001 do 30.000 l 0,23

-powyżej 30.000 l 0,26

Opublikowano

A ja gospodarzenie po rodzicach zaczynam od nieco ponad 3000l mleka przy 10 krówkach..... przy cenie jak dobrze pamiętam 78g za litr od naszej kochanej, podobno upadającej, z resztą już kilka lat Sudowii Suwałki....zero dbałości poprzedników o genetykę i odpowiednie żywienie, no bo przecież swój byczek jest, po co ta inseminacja, jeszcze HF-em? żeby chuderlaki się rodziły?

Tak się zastanawiam, za co tutaj przeżyć, o rozwijaniu się już nie wspominam.

Opublikowano

A ja gospodarzenie po rodzicach zaczynam od nieco ponad 3000l mleka przy 10 krówkach..... przy cenie jak dobrze pamiętam 78g za litr od naszej kochanej, podobno upadającej, z resztą już kilka lat Sudowii Suwałki....zero dbałości poprzedników o genetykę i odpowiednie żywienie, no bo przecież swój byczek jest, po co ta inseminacja, jeszcze HF-em? żeby chuderlaki się rodziły?

Tak się zastanawiam, za co tutaj przeżyć, o rozwijaniu się już nie wspominam.

Możliwe że już niedługo "mlekpol" dzis chyba były rozmowy o przejęciu

Opublikowano

Możliwe że już niedługo "mlekpol" dzis chyba były rozmowy o przejęciu

Dla mnie kolega , który oddaje do Sudowi , mówił że nie mlekpol , a mlekovita rozważa o przejęciu.

Opublikowano (edytowane)

A ja słyszałem jeszcze inną wersję, że Giżycko albo Grajewo, z tym że Grajewo nie chce samej mleczarni, a dostawców, co zgadzałoby się z tym że zamkną Suwałki, tak jak Augustów. Swoją drogą nie obraziłbym się, gdyby chociaż dostawców przygarneli...kiedy ja miałem 62-64 grosze za litr, sąsiad za podobną ilość mleka, może minimalnie więcej dostawał podobno 1,18 w Mlekpolu...

Mam nadzieję, że szybko się okaże co się stanie, bo ta kilkuletnia agonia Sudowii jest nie do zniesienia.

Edytowane przez niesamowity90
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v