Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

rok temu to 5/7zl za worek były. ogolnie mozna rzec wszystko po 5zł, worek 25kg kapusty białej 5zł, czerownej 10kg 5zł, ziemniaki 5zł, dowali sie busa ze 3tony albo lepiej  a przywozi sie 500zł.. robota ch**owi o kapelusz

Opublikowano

Dlatego od nastepnego roku sadzę tylko 10ar ziemniaków.Reszta zboże.W tamtym roku miałem 26t pszenicy i mi brakło.Wszystko szło do siewu po 80zł,

10 wrzesnia już nie miałem nic.Było by jeszcze z 20t to by poszło, bo zainteresowanie było duże.

• Like 1
Opublikowano

Dziś ladowany Słowak po 40gr brutto ale następny transport już 35gr brutto cena się urywa bo ziemniaków sporo na rynku. Jakościowe jeszcze idą ale gnuj za 20gr w proszowicach jedzie do domu. Pogoda się zrobiła w tamtym tyg i cena spadła strach pomyśleć co będzie na wiosnę 

Opublikowano
1 godzinę temu, Camry napisał:

Teraz nawet wróżbitów nie ma, co wróżyli ceny na tym foforum, może już  dobiliśmy dna 

Jeśli chodzi o całą produkcję to na to wygląda. Irga po 6 zł o ile jest ktoś chętny na busa zabrać bo eksportu nie ma wcale. Lepiej jak rok temu bo 1 zł więcej na worku  - majątek :D 

Opublikowano

Mam 2-3 kupców co wożą na wawe na swoje punkty ale towaru z giełdy nie chca bo albo pomieszane albo rdza albo całkiem jakieś dziadostwo. Musi być prima sort. Był czas że jeden koleś odbierał po 6ton tygodniowo ( w 2015). Teraz puszczam koło 2 ton tygodniowo. 

Opublikowano
4 minuty temu, pawelol111 napisał:

Mam 2-3 kupców co wożą na wawe na swoje punkty ale towaru z giełdy nie chca bo albo pomieszane albo rdza albo całkiem jakieś dziadostwo. Musi być prima sort. Był czas że jeden koleś odbierał po 6ton tygodniowo ( w 2015). Teraz puszczam koło 2 ton tygodniowo. 

A na belaroze masz może jakiegoś kupca.Pozdrawiam. 

Opublikowano

Wyrzekłem się tego syfu w 2014 roku i nigdy więcej nie posadzę. Nie ma kompletnie chętnych na żółte w moim terenie. Jest szał jak nieurodzaj i ceny pod złotówke - wtedy na tiry idzie a tak to nie ma chętnych. 

Opublikowano

do pawelol111 nie masz czasem kupca na sadzeniak irga też jestem z okolic siedlec ja już zakończyłem handel na ten sezon został tylko sadzeniak duży wszystko powyżej 6/15kg czekam na pogodę żeby sadzić nowe:D

Opublikowano
14 godzin temu, pawelol111 napisał:

Wyrzekłem się tego syfu w 2014 roku i nigdy więcej nie posadzę. Nie ma kompletnie chętnych na żółte w moim terenie. Jest szał jak nieurodzaj i ceny pod złotówke - wtedy na tiry idzie a tak to nie ma chętnych. 

W moim regionie zaś nikt nie chce Irgi i podobnego dziadostwa.Bo mówią że biały i kremowy ziemniak w środku to dla bydła a nie dla ludzi , za to ceniony i poszukiwany jest ziemniak typu vineta, jelly -żółty w srodku.Dla mnie tez nie ma smaczniejszego ziemniaka.

• Like 1
Opublikowano

Bylem dziś na ciekawym szkoleniu, ktore prowadził profesor z IHAR i jak wszyscy wiedzą potwierdził tragiczną cenę w tym roku. Mówił o firmie z Głowna produkującej granulat ziemniaczany, najwiekszej chyba w kraju, eksportującej produkt głównie na Chiny. Firma ta ma magazyny pełne krajowego towaru i zaczyna już z nich płynąć. 

Jednocześnie szerokim strumieniem płynie ziemniak z Francji czy Niemiec. 

W Polsce konsumpcja nie jest w stanie wchłoniąc skali produkcji krajowej, a jeszcze dochodzi import. 

Strach pomyśleć jak zrobi się cieplej i ruszą kopce... 

Opublikowano
Dnia 8.02.2018 o 13:06, danielhaker napisał:

@KULAWA_KOZA południe kraju lubuje się w żółtych a wyżej na północ w białych. U nas jest wprost odwrotnie, białe do jedzenia a żółte dla bydła :P Żółte zawsze były tańsze, to u Was pewnie na odwrót :P 

Na pomorzu głownie idzie żółty. Czerwonego i białego ziemniaka nikt nie chce.

Opublikowano

Mówił zapewne o firmie Solan z Głowna produkującej granulat ziemniaczany. Firma ta ma magazyny pełne krajowego towaru i zaczynał już z nich płynąć we wrześniu z pierwszych dostaw później wywozili to szybko na produkcję i zawracali dostawców z niestabilnym towarem...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez farmer1111
      Poszukuje ziemniaków paszowych  lubelskie
    • Przez Szydre
      Witam! 
      Nie wiem czy w dobrym dziale piszę to pytanie. Macie jakieś sposoby na przetrzymywanie ugotowanych ziemniaków dla świń? Mam 4 świnie i ugotowałem dla nich parnik ziemniaków, jak je przetrzymywać żeby nie skisły? Zostawiłem je w skrzynce wystudzone w ciemnym, chłodnym garażu. 
    • Przez warchest
      witam sprzedam obsypnik do ziemniakow 3 rzedowy stan dobry lokalizacja powiat płocki , nr tel 728 381 453 lub 728 563 090 

• Przez MarcinSp10
      Potrzebuje od specjalistow rady na temat ziemniakow czym najlepiej spryskac ziemniaki od chwastow zawsze przed wschodami dawalem roundupem ale potem i tak zarastaly. Polecono mi na nastepny rok spryskac Srodkiem titus 25wg tydzien po posadzeniu . Czy warto tym pryskac??
    • Przez topfarmer
      Cześć
      Mam problem z moim kombajnem grimme lk650 i nie wiem jak go rozwiązać.
      Podczas kopania ziemniaków i przejechaniu dosłownie kilku metrów pod plastikową rolkę podchodzi kamień ( około 3 cm) i blokuje całą taśmę boczną podajnikową. Sprawdzałem w katalogu wszytko jest na swoim miejscu , rolki praktycznie nowe. W załączniku przesyłam zdjęcia.
      Czy ktoś z posiadaczy tego modelu spotkał się z takim problemem?
      Dodam że ogólnie w tamtym miejscu gromadzi się bardzo dużo łęcin, ziemi itp. Czy jest to normalne?

• Dodaj nową pozycję...
v