Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie co słychać z ziemniakami. Jaka cena w łodzi. Na stronie zjazdowej pisze że minimum 7zł, ale jakoś nie wierze temu źródlowi informacji

Opublikowano

Cisza na forum bo chyba każdy kopie ;)  a tak na poważnie odświeżam pytanie, jak tam sytuacja na zjazdowej? Jak żółty? Jakie zejście? Dużo towaru?

Opublikowano

Panowie jak tam u was ceny? Sieradz jak oni lubią się wtrącać komuś przed nos. Wczoraj rano już nie na placu na  rybitwach a koło nowej obwodnicy (za garbarnią) była dostawa ziemniaka z sieradza , kupiec mi mówił że grosze chcieli a ziemniak sam gruby.. i być tu teraz mądry i się trzymaj z ceną...

Opublikowano

lokalna hurtownia kupuje aktualnie po 4 zl za worek a sprzedaje w sklepie po 10 a w budzie po 8, jezdza albo w polske czyli ok,sieradza albo miechowskie-tera je wojna kto.......

ja w detalu po 70 gr.   

Opublikowano (edytowane)

na północy codziennie deszcz już od prawie tygodnia i ma ciągle padać, w pole nie idzie wjechać woda stoi... ziemniaki psują się na potege... cena by była u nas gdyby nie środkowa polska, bo pchają się do nas i za grosze sprzedają... przyjedzie taki cwaniak i za 5 oddaje... a można by było spokojnie 10 dostać gdyby nie takie osoby co sadzą bez rynku zbytu... i psują cenę... u mnie jest problem bo woda stoi w polu... klienci dzwonią a ja ziemniaka nie mam jak wykopać przez te cholerną pogodę... i do tego w dołkach nic nie ma i w miejscach gdzie glina... a produkcja intensywna... nie wiem czy wogóle osiągalny będzie plon w tym roku na poziomie 25 ton/ha u mnie przez te straty, dodam że inne lata były na poziomi 40-50 ton/ha a trochę tych ha sadze... i tak wygląda ten sezon... sporo pod kreską :(

Edytowane przez adamelo
Opublikowano

Panowie jak tam u was ceny? Sieradz jak oni lubią się wtrącać komuś przed nos. Wczoraj rano już nie na placu na  rybitwach a koło nowej obwodnicy (za garbarnią) była dostawa ziemniaka z sieradza , kupiec mi mówił że grosze chcieli a ziemniak sam gruby.. i być tu teraz mądry i się trzymaj z ceną...

plantatorzy z okolic Sieradza sprzedają za 3 zł worek 15 kg, więc mieszają na rynku ostro i płaczą, że ceny kiepskie......

Opublikowano

na północy codziennie deszcz już od prawie tygodnia i ma ciągle padać, w pole nie idzie wjechać woda stoi... ziemniaki psują się na potege... cena by była u nas gdyby nie środkowa polska, bo pchają się do nas i za grosze sprzedają... przyjedzie taki cwaniak i za 5 oddaje... a można by było spokojnie 10 dostać gdyby nie takie osoby co sadzą bez rynku zbytu... i psują cenę... u mnie jest problem bo woda stoi w polu... klienci dzwonią a ja ziemniaka nie mam jak wykopać przez te cholerną pogodę... i do tego w dołkach nic nie ma i w miejscach gdzie glina... a produkcja intensywna... nie wiem czy wogóle osiągalny będzie plon w tym roku na poziomie 25 ton/ha u mnie przez te straty, dodam że inne lata były na poziomi 40-50 ton/ha a trochę tych ha sadze... i tak wygląda ten sezon... sporo pod kreską :(

Mnie chwyciła nawałnica z 11 08 i masa ziemniaków odsłonięta. A jeszcze przed 11 zastanawiałem się czy pójdzie wjechać. Dzisiaj już jest wiadomo że duża część zostanie na polu chociażby dlatego że woda w każdym dołku stoi a dojechać nie idzie na parę metrów nie mówiąc już o smrodzie jaki się unosi.

Opublikowano

warszawa Bronisze wczoraj rano 5zloty irga i tyle samo żółty

Tak to już jest . Sklepikarz mówił , ze jak ziemniaka dużo to za pół darmo oddają a jak zaczyna brakować to nie wiedzą ile wziąć .  

Zbyszko dobrze ci mówił

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez farmer1111
      Poszukuje ziemniaków paszowych  lubelskie
    • Przez Szydre
      Witam! 
      Nie wiem czy w dobrym dziale piszę to pytanie. Macie jakieś sposoby na przetrzymywanie ugotowanych ziemniaków dla świń? Mam 4 świnie i ugotowałem dla nich parnik ziemniaków, jak je przetrzymywać żeby nie skisły? Zostawiłem je w skrzynce wystudzone w ciemnym, chłodnym garażu. 
    • Przez warchest
      witam sprzedam obsypnik do ziemniakow 3 rzedowy stan dobry lokalizacja powiat płocki , nr tel 728 381 453 lub 728 563 090 

• Przez MarcinSp10
      Potrzebuje od specjalistow rady na temat ziemniakow czym najlepiej spryskac ziemniaki od chwastow zawsze przed wschodami dawalem roundupem ale potem i tak zarastaly. Polecono mi na nastepny rok spryskac Srodkiem titus 25wg tydzien po posadzeniu . Czy warto tym pryskac??
    • Przez topfarmer
      Cześć
      Mam problem z moim kombajnem grimme lk650 i nie wiem jak go rozwiązać.
      Podczas kopania ziemniaków i przejechaniu dosłownie kilku metrów pod plastikową rolkę podchodzi kamień ( około 3 cm) i blokuje całą taśmę boczną podajnikową. Sprawdzałem w katalogu wszytko jest na swoim miejscu , rolki praktycznie nowe. W załączniku przesyłam zdjęcia.
      Czy ktoś z posiadaczy tego modelu spotkał się z takim problemem?
      Dodam że ogólnie w tamtym miejscu gromadzi się bardzo dużo łęcin, ziemi itp. Czy jest to normalne?

• Dodaj nową pozycję...
v