Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2016


Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

  • 0
Opublikowano

Masz rację. Globalizacji nie zatrzymamy, możemy ją ograniczyć jedynie podejmując wspólne działania. Mam tutaj na myśli głównie współpracę gospodarstw rolnych w kwestii dokonywania zakupów i sprzedaży wyprodukowanych towarów.

Aby tego dokonać, musi się jednak zmienić mentalność ludzi, która zamiast działać na zasadzie: "on ma więcej mleka z takiej samej ilość krów, niech mu jakaś zdechnie" powinna funkcjonować na zasadzie  "on ma więcej mleka, muszę się od niego jeszcze wiele nauczyć, podpatrzyć i spytać, współpracować".

 

 

w Polsce jeszcze długo nierealne

  • 0
Opublikowano

powinna funkcjonować na zasadzie  "on ma więcej mleka, muszę się od niego jeszcze wiele nauczyć, podpatrzyć i spytać, współpracować".

 

Niestety ekonomia rządzi się swoimi prawami i ta nauka ,oraz wymiana doświadczeń spowoduje to, że ten ktory udzielał nauk będzie sprzedawał taniej jak do tej pory ,a ten ktory nauki będzie pobierał wcale nie zwiększy dochodów.

Po prostu wolny rynek nie zna przypadku zwiększania podaży , bez zmniejszania ceny  ,lub wyłaczenia z rynku innego producenta .

Opcja produkujmy na hurraaaa , niestety dobra dla przetworstwa , jest strzalem w kolano rolnika ..

  • 0
Opublikowano

No napewno wiecej kosztuje a 14% to już naprawde trzeba zainwestować. Paszówka to jedynie wydajnosc no i ładne ziarno. parametrow nie musi być jedynie wilgotnośc i bez chwastow.

Chcąc nie chcac dbajac o uprawe robisz konsumpcje wystarczy dac na drugą dawke mocznik zamiast saletry lub 100 kg na kłos i masz konsumcje. Dodatkowo 100 kg na kłos zwiekszy mtz a wiec i plon. Cena konsumpcji jest o pare dziesiat zł większa wiec nie widze jakiegokolwiek sensu robic paszówki bo jest to nieopłacalne. Każdy kto sie chodź troche zna robi konsumcje a nie paszówke.

  • 0
Opublikowano

Niestety ekonomia rządzi się swoimi prawami i ta nauka ,oraz wymiana doświadczeń spowoduje to, że ten ktory udzielał nauk będzie sprzedawał taniej jak do tej pory ,a ten ktory nauki będzie pobierał wcale nie zwiększy dochodów.

Po prostu wolny rynek nie zna przypadku zwiększania podaży , bez zmniejszania ceny  ,lub wyłaczenia z rynku innego producenta .

Opcja produkujmy na hurraaaa , niestety dobra dla przetworstwa , jest strzalem w kolano rolnika ..

 

Masz rację, ale Polska wcale nie jest tak duża i przy dobrej polityce rządu, zaangażowaniu się w sprzedaż Polskiej żywności na świecie moglibyśmy produkować więcej wcale nie kosztem ceny. Są rynki bardzo chłonne obecnie, które chętnie kupiłyby nasze produktu, ale pewne państwa nie chcą dopuścić do handlu z nimi krajów takich jak Polska.

  • 0
Opublikowano (edytowane)

A myślisz ze Francuz , Rosjanin czy też  Ukrainiec odda pole zbytu , o tak ze zwykłej przyzwoitości , czy bezwzględnie wykorzysta swoje atuty ?

Rolnicy ze wszystkich krajów , równo cisną swoje rządy , niestety nie wszystkie rządy traktują poważnie swoich rolników.

Edytowane przez scoffer
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Witajcie

Odnośnie rzepaku to wg. mnie najważniejsza rozgrywka ma miejsce w Brukseli a jeszcze dokładniej to w Niemczech.

Od jakiegoś czasu zastanawiają się mądrzy w "kraju rad" czy produkcja rzepaku i przerabianie go na biopaliwa jest z punktu widzenia ochrony środowiska skuteczna. Zieloni zaczęli dochodzić do wniosków że produkcja rzepaku potrzebuje bardzo dużo energii (wręcz więcej niż energia pozyskana z biopaliw), oraz przerobienie go na biopaliwo. Wtórują im koncerny paliwowe, które od czasu taniej baryłki ropy dokładają do interesu z biopaliwami. I jak wiadomo nie będzie już zwiększania udziału biopaliw w ogólnej produkcji paliwa. A zanosi się na to że mogą go jeszcze ograniczyć mimo wcześniejszych ustaleń. Do lobby paliwowego dołączyli się producenci wszelkiej maści silników, twierdzący że biopaliwa niszczą silniki właśnie. Czyli reasumując jak zawsze polityka pokaże nam co uprawiać zamiast prostego rachunku ekonomicznego, który każdy rolnik potrafi zrobić lepiej niż najlepsi urzędnicy.

Czas pokaże i uważam że to prawdziwe zagrożenie nie tylko dla producentów rzepaku a także dla całego sektora rolnego bo jak wiadomo wszelka produkcja to zespół naczyń połączonych.

Pozdrawiam

Oby takie prognozy się nie sprawdziły...

Edytowane przez alvaroalvaro78
  • 0
Opublikowano

Do kogo sprzedane?

 

PHU Gargala Paweł Stare Płudy mogę wysłać nr tel.

Teraz tylko pozostaje się modlić, oby zakupiony nawóz spowodował zwzykę plonu o wartości rownoważnej co najmniej 18 tonom zboża.

Może się uda :) Nawóz pójdzie na rzepak.

  • 0
Opublikowano

Chcąc nie chcac dbajac o uprawe robisz konsumpcje wystarczy dac na drugą dawke mocznik zamiast saletry lub 100 kg na kłos i masz konsumcje. Dodatkowo 100 kg na kłos zwiekszy mtz a wiec i plon. Cena konsumpcji jest o pare dziesiat zł większa wiec nie widze jakiegokolwiek sensu robic paszówki bo jest to nieopłacalne. Każdy kto sie chodź troche zna robi konsumcje a nie paszówke.

ja na jesieni spróbuje posiac typowa paszówke podobno plon da wiekszy przy takim samym nakładzie a o ile mniej nerwów niz z zabawa w parametry 

  • 0
Opublikowano

W odmianach typowo paszowych jest większy potencjał plonu jak tych jakościowych. Tak że jest to nie najgorsza opcja , tym bardziej ze rynek pszenicy jakościowej jest ograniczony, a nawet się kurczy. 5 % różnicy cenowej to moim zdaniem gra nie warta świeczki.

  • 0
Opublikowano

Chcąc nie chcac dbajac o uprawe robisz konsumpcje wystarczy dac na drugą dawke mocznik zamiast saletry lub 100 kg na kłos i masz konsumcje. Dodatkowo 100 kg na kłos zwiekszy mtz a wiec i plon. Cena konsumpcji jest o pare dziesiat zł większa wiec nie widze jakiegokolwiek sensu robic paszówki bo jest to nieopłacalne. Każdy kto sie chodź troche zna robi konsumcje a nie paszówke.

 

Gdy by to było takie proste jak piszesz to w Polsce by brakowało paszówki, sądzisz że że jak dasz 100kg mocznika na drugą dawke to już bedzie konsumpcja? a gdzie warunki atmosferyczne, odmiana,płodozmian?  ja dwa lata temu zadbałem o pszenice na maxa jak tylko mogłem i niestety po zbadaniu i tak brakowało parametrów do konsumpcji..

  • 0
Opublikowano

Wszytko zalezy od przebiegu pogody w żniwa. przypomnijcie sobie jaka była różnica w ubiegłym sezonie miedzy konsumpcja a paszówka. TAk dziła rynek jesli sa spokojne żniwa bez opadów  to konsumcji jest duzo i mam tego skutek w tym sezonie, całkowicie przeciwnie było z psznica ze zbiorów 2014 gdzie pogoda przeszkadzałą i jak ktos miał parametry to i cene miał odpowiednia. 

 

JA tam raczej staram sie produkowac konsumpcje nawet bez 3 dawki N w 2014 miałem białko ponad 14% w sezonie 2015 dałem 100kg na kłos ale zmniejszyłem druga i miałem 14,8% białka. A ochrone czy to paszowa czy konsumpcujna i tak trzeba stosowac podobna żeby uzyskac plon. Produkcja paszówki nie polaga na rzuceniu azotu i na tym koniec jak nie ochronisz fungicydami to plonu nie bedzie.

  • 0
Opublikowano

skagen nawożenie w 2014 160N wiosna + z NPK- a jesienia jakies 15N przedplon rzepak i pszenica średnia ze 100t wyszła na porcie 14% białka gluten chyba 32 opad nie pamietam ale około 300

 

A w 2015  nawożenie 3 dawki w sumie 175N + 15N z NPK wyszła białko 14,8 i gluten 32, bamberka identyczne nawozenie białko 15,4 gluten 37 opad w każdej około 400

  • 0
Opublikowano

ładny plon, u mnie wyszedł lekko ponad 7t/ha fakt, że miałem kilka pól na lżejszych ziemiach, w tym roku pszenicę mam na dobrej ziemi, oby było podobnie bądź lepiej :)

  • 0
Opublikowano

Wszytko zalezy od przebiegu pogody w żniwa. przypomnijcie sobie jaka była różnica w ubiegłym sezonie miedzy konsumpcja a paszówka. TAk dziła rynek jesli sa spokojne żniwa bez opadów  to konsumcji jest duzo i mam tego skutek w tym sezonie, całkowicie przeciwnie było z psznica ze zbiorów 2014 gdzie pogoda przeszkadzałą i jak ktos miał parametry to i cene miał odpowiednia. 

 

JA tam raczej staram sie produkowac konsumpcje nawet bez 3 dawki N w 2014 miałem białko ponad 14% w sezonie 2015 dałem 100kg na kłos ale zmniejszyłem druga i miałem 14,8% białka. A ochrone czy to paszowa czy konsumpcujna i tak trzeba stosowac podobna żeby uzyskac plon. Produkcja paszówki nie polaga na rzuceniu azotu i na tym koniec jak nie ochronisz fungicydami to plonu nie bedzie.

 

 

skagen nawożenie w 2014 160N wiosna + z NPK- a jesienia jakies 15N przedplon rzepak i pszenica średnia ze 100t wyszła na porcie 14% białka gluten chyba 32 opad nie pamietam ale około 300

 

A w 2015  nawożenie 3 dawki w sumie 175N + 15N z NPK wyszła białko 14,8 i gluten 32, bamberka identyczne nawozenie białko 15,4 gluten 37 opad w każdej około 400

to ja wiosną 160N i białko ok 13 arkadia i sailor podobnie... a to ze paszówki bez ochrony nie zrobi to jasne. Jak pisałem wyzej to sprubuje identyczna technologie na arkadie i jakąś paszowa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 
       
    • Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady
       


    • Przez Krzychuu19
      Witam. Pszenica ozima arkadia żółknie ginie. Po zimie była posiana saletra w dawce 170kg. Mogę prosić o jakieś rady z góry dziękuję 
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v