Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Dzieki za odp ile mniej wiecej , może lepiej wyiść na tucznikiu niż na żywą

na pewno 3% bo strączki nie ma. A reszta zależy jakie te twoje świnie są. Mi zazwyczaj 30-40zł lepiej wychodzi

Edytowane przez saszeta
Opublikowano

25% potrąceń wychodzi przy bez nadziejnych tucznikach i takie warto sprzedawać na żywo przy dobrych 22% i wyjdzie około 40-60zl na sztuce ,wypraktykowane w ciągu 20 lat hodowli a zaczynałem od miesności 47% ,obecnie 60%.Stokłosa 5.80E klasa

5

Opublikowano

na pewno 3% bo strączki nie ma. A reszta zależy jakie te twoje świnie są. Mi zazwyczaj 30-40zł lepiej wychodzi

. Z wyglądu łanie wyglądają nabite krutkie ale jak się wybiją nie wiem , ale gorzej jak na żywą mam nadzieje że nie wyidzie tam gdzie odstawiam podobna 4,20 + vat
Opublikowano (edytowane)

Mesi ja oddawałem tam gdzie ty na żywą i gdzieś od 5 lat przeniosłem się na Food service. Tak jak kolega wyżej napisał że termin płatności ok miesiąca, ale po 2-3 tygodniah od sprzedania kasa na koncie. Ostatnio jak jeżów płacił 4,5 + vat to w rawie wyszły po  5.08 + vat. cena była 6,3 przy 11 sztukach. Mięsnośc 58,5%. Jak będziesz miał powyżej 10 sztuk dorzucają 10gr do podstawowej ceny, no i im więcej sztuk tym więcej dorzucą. Oczywiście kwestia dogadania. Ja nie narzekam.  

Edytowane przez cover
Opublikowano

U mnie wybicie 80-82% jedno dniowa glodowka przed sprzedażą. Tez zalezy od ubojni ...

A prosto z paśnika gorzej wychądza , czy mysi być głodówka

Cover a daj spokój jeżów podobno już 4,20 kiedyś za maciory dał tylko 2,40 mówi że za chude i do nich dołorzy a czy rawa na żywą waży tzn chciał bym wiedzieć ile ważyły na żywą

Opublikowano

Dziś podwyżka plus 0,04 euro/kg na giełdzie niemieckiej, a nie tak jak wielu mówiło ( m. in agrobiznes heh ) że będą dalsze spadki ( wcześniejsze to chyba jakaś spekulacja była...) 

Opublikowano

Wiecie coś na temat dotacji od Nowego roku do zakupu loszek remontowych?

Cover a daj spokój jeżów podobno już 4,20 kiedyś za maciory dał tylko 2,40 mówi że za chude i do nich dołorzy a czy rawa na żywą waży tzn chciał bym wiedzieć ile ważyły na żywą

To oczywiste że od karmnika wybojowość gorsza ale głodząc sam się oszukujesz tylko ładnie rozliczenie wygląda ale jesteś w plecy

Opublikowano

Wiecie coś na temat dotacji od Nowego roku do zakupu loszek remontowych?

To oczywiste że od karmnika wybojowość gorsza ale głodząc sam się oszukujesz tylko ładnie rozliczenie wygląda ale jesteś w plecy

. A doradzisz mi czy lepiej z głodowka czy na paśniku do końca niby jutro mieli zabierć i nie wiem co robić .O dopłatach słyszalem gościu co loszkami yandluje mowil że złożyli wniosek do polsusa niby 350 zwrotu do sztuki ostatnio kupiłem 3 loszki jak bedą dobre , i to weidzie będë chciał jeszcze coś kupić
Opublikowano

Jak kolega wyżej pisał prosto od karmnika wtedy jest miarodajne

jak zje za 3-3,5zł a i tak nie przyrośnie to gdzie tu plecy? Że waga wyjdzie 1kg mniej? Przecież w ubojni i tak to wyrzucą

Od kiedy kg finiszera kosztuje 3,5 zeta ? Nie żartuj jak dobę głodzisz 130kg świniaka to masz z 5 klo w plecy

Opublikowano

Jak nie ma jak 25% Ci odejdzie

25% to nawet jak ziemniakami karmiłem mi nie odchodziło. W Pini wybój zazwyczaj mam 78%. A bywało i 82%( ale inna ubojnia). Karmniki zazwyczaj mam już puste 12 godz przed załadunkiem. I mniej więcej tyle samo czasu jest do uboju

Opublikowano

Dziś podwyżka plus 0,04 euro/kg na giełdzie niemieckiej, a nie tak jak wielu mówiło ( m. in agrobiznes heh ) że będą dalsze spadki ( wcześniejsze to chyba jakaś spekulacja była...) 

Się pomyliłem i w sumie dobrze w poniedziałek idzie 20szt :rolleyes:,ciekawe czy dorzucą 20 groszy,co w tym tygodniu zabrali

Opublikowano

Przegłodzenie przez 24h przed ubojem nie wpływa na wagę półtusz.

Opublikowano

Niby nie, ale mój znajomy tam jeździ to mi waży. Dlatego wiem jak wychodzą. Kiedyś też z innym kierowcą zagadałem i też mi zważył.... maciory też na wbc biorą i zle też nie wychodzą.

Opublikowano

Ale waży na załadunku czy , na mieiscu po prostu ciekawy jestem jak zawazą na żywą
Ale waży na załadunku czy , na mieiscu po prostu ciekawy jestem jak zawazą na żywą

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v