Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Każdy różnie mówi, ja powiem co słyszałem.

Gość skupuje maciory i nieraz przetrzyma dłużej jak 48 h aby mieć cały samochód (automatycznie świadectwa tracą na ważności) ale ktoś z weterynarii mu powiedział aby w takim przypadku brać świadectwo zbiorowe kupujący na zakupione sztuki. Ale miało się to wyjaśnić bo każdy przepis interpretuje inaczej.

Ja dziś miałem sprzedaż o 10,30 a świadectwo z wczoraj z 7,10 i nie było problemu z odbiorem.

Opublikowano

Niektórzy robia jeszcze lepiej przyjeżdżasz ze świniami do ubojni tam wypisuje świadectwo zwalasz świnie i gotowe, przynajmniej trochę lżej dla rolnika i bez dodatkowej fatygi

Opublikowano

Każdy różnie mówi, ja powiem co słyszałem.

Gość skupuje maciory i nieraz przetrzyma dłużej jak 48 h aby mieć cały samochód (automatycznie świadectwa tracą na ważności) ale ktoś z weterynarii mu powiedział aby w takim przypadku brać świadectwo zbiorowe kupujący na zakupione sztuki. Ale miało się to wyjaśnić bo każdy przepis interpretuje inaczej.

Ja dziś miałem sprzedaż o 10,30 a świadectwo z wczoraj z 7,10 i nie było problemu z odbiorem.

Ja jak kupie świnie dziś  i za 2 godziny wioze do uboju to musze mieć świadectwo zbiorcze do ubojni.

cena 4,70+vat

Opublikowano

Niektórzy robia jeszcze lepiej przyjeżdżasz ze świniami do ubojni tam wypisuje świadectwo zwalasz świnie i gotowe, przynajmniej trochę lżej dla rolnika i bez dodatkowej fatygi

I tak powinno byc na kazdym skupie... Bo po co jest tam lekarz ;/

Opublikowano

Ciekawe czy mają prawo doliczać sobie za dojazd? A i tak nie mam pojęcia co to świadectwo daje i w jaki sposób chroni przed ASF ?

Opublikowano

dziś sprzedane po 4,9 zł netto na żywą, a ze świadectwami to bajzel się zrobił niesamowity, nawet lekarze mało co wiedzą niektórzy.....tak jak kolega wyżej pisał lekarz wet wypisał na miejscu w rzeźni, przecież to jest tylko wyciąganie kasy , a nie walka z ASF. Najgorsze jest to że nasi reprezentanci z izb rolniczych, kółek rolniczych nie zaprotestowali przeciw tej fikcji......jak dla mnie wszystkie organizacje do likwidacji i stworzenie jednej wspólnej po części finansowanych ze składek samych rolników , bo dalej jak tak będzie to daleko nie zajedziemy.......

Opublikowano

Kolego, bo my rolnicy tak na dobrą sprawę nie mamy reprezentanta, który dbałby a nasze sprawy, pusty śmiech mnie ogarnia jak PSL coś tam teraz upomina się dla nas. Gdzie oni byli przez 8 lat jak współtworzyli rząd. Wielu upatrywało szans w nowym rządzie - ok, postarali się o jakieś rekompensaty za niską cenę świń 3 ost miesięcy 2015 roku, ale ostatnie decyzje to wg mnie strzał w kolano - kolczykowanie, świadectwa. A,  tyle było mówienia o tym jak bardzo zależy im na rodzimej, małej produkcji, a jak tak dalej pójdzie to zostaną tylko wielkie fermy. Jaka cena w kujawsko-pomorskim?

Opublikowano

czyli według tego cennika następna partia będzie mnie kosztować 80 zł 

nic tylko się cieszyć z kolejnego podatku 

Opublikowano

W poniedziałek mam sprzedaż z dwóch stad, weterynarze już powiadomieni, jeden chciał wystawić świadectwo w sobotę ale mu to inspekcja z głowy wybiła i obiecał, że przyjedzie przed siódmą , drugi jeszcze nie wie kiedy wystawi bo załadunek mam od 6.00.

Świnie kolczykowane jako prosięta ( od trzech lat kolczykuję , więc nie mam problemu) ale w do drugiego stada są przywożone i po 18 listopada muszę tatuować.W praktyce prawdopodobnie będę tatuował dopiero przed sprzedażą, a zgłaszał 30 dni po przywiezieniu. Nawet centrala ARiMR - dyrektor ds identyfikacji przyznał, że nie przestrzegają ustawy i nie przyjmą info o tatuowaniu przez internet (CK IRZ), a ja mu zapowiedziałem, że i tak zrobię to przez internet EPUAPem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v