Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna łączona + alternator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego ja kiedyś poleciałem na NOWY tani rozrusznik do ciągnika i po 3 miesiącach padł, po małej modyfikacji działa do dziś. Alternator w dobrym stanie kupisz na każdym szrocie co złomują auta (u nas kupowałem za 50 zł + 30 zł łożyska) i mamy "nowy" alternator solidnej konstrukcji.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Na temat zmiany prądnicy na alternator napisano już chyba wszystko. Poszukaj w dziale elektryka.

Opublikowano

Witam.

Najlepszy alternator to polski od żuka pasuje bez rzadnych przeróbek, a jak wymienisz łożyska to 20 lat pochodzi. Przy zakładaniu nowej instalacji i planowanej wymianie prądnicy na alternator można się zaopatrzyć w instalacje od 3p sa takie sprzedawane na allegro czy w składnicach. Instalacja od 3p różni sie chyba 1 lub 2 przewodami i jest przystosowana do podłaczenia alternatora, natomiast jak ja wymieniałem w swojej 60 instalacje to kupiłem zwykła i przerobiłem tylko podłaczenie do alternatora. Ogólnie Ci radze kup sobie zwyka łączoną załóż sam a podłaczenie do alternatora zleć elektrykowi weźmie za to na piwo a będziesz miał dobrze. Z alternatorami jest jeszcze taka sprawa że niektóre nie mają w sobie wlutowanych diod zapobiegających rozładowywaniu akumulatora i tak jeżeli nie masz tych diod to trzeba pamiętać by wyjmowac kluczyk ze stacyjki bo po nocy stania może nie odpalić. A jeżeli są diody to działa dużo lepiej od prądnicy i nie jest tak kłopotliwe. Druga sprawą jest to że zapewne wlwktryk bedzie miał konektory do zarobnienia przewodu oraz praski warto o to zadbać bo jak to przy pracy w polu czy w lesie może się przewód wyciągnąć a tak to nie ma możliwości. Mam nadzieje że pomogłem :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@daresw nic nie pomogłeś, a nawet wypisujesz kompletne bzdury. Tak jak kolega wyżej wspomniał, nie ma alternatora bez diod. Nie ma też czegoś takiego jak diody zapobiegające rozładowaniu alternatora. Alternator najwyżej może nie mieć mostka wzbudzania, ale można go tak podłączyć, że nic nie rozładuje akumulatora. W zasadzie powinieneś dostać ostrzeżenie, bo to podchodzi pod punkt 1.8 taryfikatora. Na przyszłość jak nie masz o czymś pojęcia nie pisz nic na forum.

Opublikowano

Tego chyba nie ma "w opcji" 3P.
Czy czasem nie potrzeba jedynie obejśc jakoś regulatora napięcia jak robiłem to w obecnej instalacji gdy przerabiałem z prądnicy na alternator?

Opublikowano

Przerabiałem taki sam problem kilka lat temu. Kupiłem instalacje orginalną od c 360 i założyłem od razu alternator jakiś czeski który kupiłem na składnicy.Regulator od prądnicy wywaliłem instalacje przerobiłem pod alternator jak pamietam nie było to zbyt trudne. Instalacja ta chodzi mi juz około 10 lat bez awaryjnie wraz z alternatorem a ładowanie do tej pory mam super. A akumulatory przy tej instalacji wytrzymały mi 8 lat.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

No przecież na drugim schemacie jest wszystko podane jak to zrobić.

Opublikowano

A jeszcze tylko zapytam, co to za przerywane linie na tym drugim schemacie wychodzące z regulatora czy rozrusznika?

Przerywane linie na schemacie oznaczają że są to przewody w których zaczyna płynąć napięcie dopiero gdy prądnica zaczyna ładować.

na moje oko właśnie odwrotnie jak mówisz, przerywane linie oznaczają przewody będące cały czas pod napięciem, nawet gdy wyjęty jest kluczyk