Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, kellyq napisał:

A ja myślę, że to efekt skracania, czy te liście są z jednej roślinki?

Ja nie skracałem a mam to samo. Na grzyba mi to tez nie wyglada( przynajmniej u mnie)

Opublikowano

U mnie dopiero teraz zacząłem się interesować takimi zmianami, wcześniej się robiło to co ojciec powiedział, że zrobić trzeba. Już nie pierwszy raz widzę to na moich polach, ale jak wspomniałem- nie przejmowałem się tym. Też podejrzewałem septorioze liści, ale pewny nie byłem i nie jestem. 

Efekt skracania mógł być kiedyś, to wychodzą nowe liście (pokazują się już powoli flagowce). A zdjęcia są z całego pola. Starałem się wybrać okazy w różnych stadiach porażenia, przy czym pierwszy zwrócił moją uwagę i zacząłem szukać. Drugiego  tak "uciętego" nie znalazłem. Ale masa jest takich jak ten po prawej- widać, że blaszki w pewnym momencie liścia zaczynają się zwężać. To musi być jakaś choroba. Tylko jaka?

 

Na N2 jeszcze nic nie planuję. Zaraz będzie trzeba jechać, ale jestem tak zielony, że jeszcze nie wiem z czym. Pewnie zadecyduje o tym diagnoza tego co jest na zdjęciach

 

U mnie spadło nie wiem ile, ale duuużo wody. Pola głęboszowane, a modliłem się o brak deszczu, bo wszystko by spłynęło.

Opublikowano

A co byście zrobili w pszenicy która nie miała zrobione t1 i teraz jest maczniak na niej i to sporo, morfolina nie lubi ciepła, pszenica w fazie wychodzenia liscia flagowego, wieczorami temperatura będzie oscylowac w granicach 10 stopni jechać ja tilt/duet star coś z morfolina? 

 

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, kellyq napisał:

A ja myślę, że to efekt skracania, czy te liście są z jednej roślinki?

Ja też,  to często mam w zbożach (pszenica, pszenżyto) i nie jest, to efekt przypalenia, skracania bynajmniej u mnie.

U mnie głównie to wygląda jakby, to było nacięte, przełamane, jedna kreska w poprzek liścia przy czubku (tak jak na foto z prawej) . Rzadko, lecz czasem ta końcówka obumiera.  Czasem mocniej lub mniej widoczne czasem dopiero pod słońce. Kiedyś pytałem o ten problem i nie dostałem odpowiedzi.

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano (edytowane)

Ja zawsze biłem mączniaka w jęczmieni jarym dodatkiem morfoliny i nigdy sie nie zawiodłem. A z drugiej strony tak ciepło to znowu póki co nie ma. Co planujesz na T2?

Te zmiany na liściach najbardziej pasują mi do początków niedoboru magnezu. Niedobór miedzi to raczej obumierające całe końcówki liści

Edytowane przez lukasz222
Opublikowano
4 godziny temu, asus921 napisał:

Mam nadzieje, ze to wina 2,4 D, bo to on dziala ponoc "parzaco", a chwastox jest lagodniejszy, przynajmniej wedlug opini sprzedawcy...

Ze tez sie dalem namowic...   Czarna masz na mysli czarna czy ciemnozielona sie zrobila? Zauwaze golym okiem, ze cos nie tak? Jak ciemnozielona to jeszcze mozna pomyslec, ze azotu pociagla :) Ile z tego nakosiles, bo "niespecjalnie" to dla jednego 3 tony, dla drugiego 7.

Od 2,4-D bardziej parząco działa dikamba.

Opublikowano
1 godzinę temu, tommy66692 napisał:

morfolina nie lubi ciepła

nie wiem skąd masz taka wiedzę???

morfoliny faktycznie maja temperaturę minimalna od jakiej można je stosować ok 5 stopni, ale temperatury optymalne dla morfolin to 10 - 25 stopni

taki Tilt Turbo ma w składzie morfoliny i propikonazol gdzie temp. minimalna dla propikonazolu to 14 stopni a optymalna 15-21

 

 

  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, piotrdd napisał:

Ty lepiej powiedz ile razy dawkę przekroczyleś ma tym poprzeczniaku,raz mi się zaciął zawór i ciśnienie z 2 na 5 bar skoczyło przy zamykaniu sekcji i to było przy 2 kolanku też poparzyło w sumie później było sucho i tam było wypalenisko 

 

Aż mi cię szkoda 😞 będziesz miał puste kłosy i czarne rośliny

Kurww normalna firma, trzech sprzedawcow "obeznanych" ten nawet rolnik i na 100% zapewnial, ze sam rok temu chwastoxem tak pryskal. Nawet mu pszenice do sklepu przynioslem z pola i co takiemu zrobic...

Ty jestes na 100% tego pewien? I napewno mowisz o dikambie czy o 2,4 D?

Opublikowano
12 minut temu, asus921 napisał:

Kurww normalna firma, trzech sprzedawcow "obeznanych" ten nawet rolnik i na 100% zapewnial, ze sam rok temu chwastoxem tak pryskal. Nawet mu pszenice do sklepu przynioslem z pola i co takiemu zrobic...

Ty jestes na 100% tego pewien? I napewno mowisz o dikambie czy o 2,4 D?

na razie nie padaj na zawał - czekaj i obserwuj - warunki pogodowe też maja na to duży wpływ

na przyszłość etykieta się kłania a wszystko co stosujemy poza zaleceniami tam zawartymi to nasze ryzyko

no i niedługo podziel sie opinia jak wygląda ta pszenic po chwstoxie   w tej fazie

  • Like 2
Opublikowano
12 godzin temu, celtis napisał:

Panowie kiedy jechać z N3?  N2 poszło miesiąc temu 180kg/ha saletry, pierwsza dawka tez 180 była. Zależy mi głownie na plonie a nie na parametrach. Aktualnie pszenica w bbch 35

Jak chcesz wpłynąc na większą mtn to polecam jechać na pełni wyksztalcony liści flagowy lub lekko wcześniej, ja w tym roku tak będe jechał i w tamtym też tak jechałem.

Opublikowano

A jak to jest z tym skracaniem,gdy wyjdzie liść flagowy?Można zastoswać moddusa czy nie?Około 1.5 tyg temu zastosowałem moddusa 0.3l i myślę,że to za mało chciałbym jeszcze raz.W pszenicy powoli zaczyna pojawiać się flagowy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 
       
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

    • Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
    • Przez yacenty
      Jak nawozicie pszenicę ozimą? Jakie startegie przyjmujecie? Na 2 dawki? Na 3? Stosujecie nawozy sypkie typu saletra, saletrzak, mocznik czy może jednak RSM? A może jakaś kombinacja mieszana?
      Jakie macie pomysły nawożenia pszenicy? Jak wygląda nawożenie pszenicy ozimej a jak jarej?
      Temat jest kontunuacją rozbitą na wątki z tematu ogólnego o pszenicy: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/80-pszenica-ozima-i-jara/
       
    • Przez Siwecki97
      Witam, 
      Potrzebuje bardzo dobrej odmiany pszenicy ozimej na województwa wymienione w temacie. Najlepiej żeby to była ostka, odporna na choroby, na średnie stanowiska i dobrze plonujaca. Wiem, każda firma ma taka pszenicę, która ma wyżej wymienione cechy. 😀
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v