Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, stuart napisał:

Tak czytam i ja myślę że to ja jakiś głupi jestem. U mnie gospodarka na ojca on raczej już ma w d*pie to gospodarkę sam wsio robię i dobrze bo zrobię po swojemu i bez kłótni . Matka to nawet nie wie ile sztuk stoi w oborze z resztą ona kilka lat w NL układa sobie życie na nowo są już kilka tygodni po rozwodzie z ojcem.  Z opłacalnością? Dobrze że mam kobietę która już 3 rok chce ze mną  mieszkać i trochę dojrzy tego pod moją nie obecność . Ja chodzę  dorabiam np na fermie drobiu (co 2m-c jak jest zrzut przez 2 tyg zarobię ponad 3tyś zł) Albo odpracuje koszenie kukurydzy w jakieś firmie.  Gdyby nie to że mam trochę smykałki do mechaniki i sam naprawiam nawet poważne  awarie i lubię technologią ułatwiać sobie życie (wkrótce wrzucę zdjęcia na wynalazki i udoskonalenia) to bym i ja rzucił to w cholerę i pojechał na zachód.  

Tak czytam że chcą  dawać  hektary a nikt nie chce brać. Sam  gadałem do ojca by mi przepisał  9ha plus  4 w dzierżawę  i bym sobie na mr  złożył wniosek. Ale skąd on mi Ku*rwa nie che nawet ara dać "bo będziesz sprzedawał" "albo "z czego ja będę żył"- jak to mu w cale dochodów nie przynosi  i Kij wie co robić. Rzucę to wszystko, to gospodarkę  rozbiorą te bambry co przy flaszce negocjują ceny. Gdybym nie zrobił wyciągu to nadal bym łapami gnój  wywalał bo on nie wyrzuca to nie musi myśleć o mechanizacji lepiej  łazić truć d*pę "idź wywal gnój" aż człowiek dla świętego spokoju chodził to wywalał. Albo z przebieraniem ziemniaków. Łapami z podłogi, sortownika nawet nie myślał "bo po co ludzie są to rękoma będą przebierać" albo "Tak się te kartofle opłaca że nie będę w sortowniki inwestował" to po co je sadzisz?  "A z czego będziesz żył? " Jeszcze wywalczyłem 1zł kieszonkowego za 15kg worek  to i się pruje że za dużo chcemy, bo matka przebierała tyle ton przez 25 lat za darmo :D . Teraz zrobiłem sortownik rolkowy (koszt ok 1000zł) wydajność  0,5tony gotowego produktu w 3 osoby przez godzinę . (też muszę wrzucić na wynalazki i udoskonalenia). 
Tak jak ktoś napisał j**any sentyment,  tyle serca tyle doglądania tych cielaczków bo kupuję za swoje i do kasy za te sztuki niech on się nie czepia. Chociaż i tak dobrze wie że za kasę za te sztuki będzie kupowane do gospodarki i na życie  to ostatnio padły słowa "Jak my się podzielimy za te sztuki odchowane z mojej ziemi?" O czepianiu się mojej dziewczyny że pochodzi z biednego domu nie wspomnę. Powinien się cieszyć że w ogóle kogoś znalazłem.

I wy się k**wa dziwicie że ludzie z gospodarek sp***rzają, :D

ps sorki za błędy i interpunkcje.

No bo przez tyle lat tak i tak sie robiło i było dobrze to po co "kombinować" :P

Edytowane przez Rolnik7343
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, soltys48 napisał:

elektryczne , miałem okazje przejechać sie T 25 z takim wspomaganiem odczucia fajne

@zetorki12 z Twoją bystroscia widziałbym Cie u boku Rysia Petru. 

@soltys48 dzięki! Tak sobie pomyślałem ale nie byłem pewny. Czyli w 40 letnim traktorze technologia z najnowszych modeli BMW. ;) hydrauliczne kosztuje drugie tyle. Ciekawe jak z trwałością. Mój sąsiad kupić wózek widłowy na części wyciągnął układ kierowniczy i wszystko co potrzebne sam pospawal uchwyty itd resztę na złom i mówi, że kosztowało to 500 zł ok za nowe złączki i węże. 

Edytowane przez sumek666
Opublikowano

Znajomy ma z jakiegoś opla [zafira ma elektryczne na pewno],i założone w c 360 z ładowaczem. Awarie co 2-3 lat,nie remontuje tylko wymienia za bodaj 150zł ze szrotu

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś keszcze były takie z "opla corsy b" 1.5D na ile ale już ich nie widzę. 

Ja bym chciał takie pod tura. Teraz to nie potrzebuje "dla samego" posiadania. 

1 minutę temu, kizak napisał:

Znajomy ma z jakiegoś opla [zafira ma elektryczne na pewno],i założone w c 360 z ładowaczem. Awarie co 2-3 lat,nie remontuje tylko wymienia za bodaj 150zł ze szrotu

A co dokładnie wymienia? 

Z corsy B właśnie. Bo tam na alternatorze jakoś ono było. Pamiętam jak mi siadł alternator to wspomagania nie było.

Edytowane przez sumek666
Opublikowano

Mi się wydaje że z większego,nie pamiętam dawno to było,corsa jest zbyt lekka by to w miarę dlugo działało,widziałem miał to w garści,ale na prawdę nie pamiętam.    U mnie w 7 osobowej zafirze jest takowe to i w póżniejszych Astrach raczej też [ta sama płyta podłogowa.

Opublikowano

Ile może być warta rama z mostem, kołami i skrzynią ładunkową (chyba 2,3/4,6) i ze stara? Wydaje się w dobrym stanie. 

Opublikowano

Przejrzałem trochę internetów i od conajmniej 2003 roku amazone w niektórych seriach ma datę produkcji, nawet typ tabliczki się zgadza. W starszych była wypukła bez daty, w nowszych jest płaska z datą, najnowsze mają jeszcze kod kreskowy

Opublikowano

Panowie zastanawiam się nad zakupem bliźniaków do ciągnika. W tylne felgi mam wspawane mocowania, ale nie jestem pewny jaki to typ. Na wspawkach jest napisane chyba ALPAS. Może podpowie ktoś lub podrzuci jakiś link ;)

DSC01789.JPG

DSC01790.JPG

Opublikowano (edytowane)

To że młodzi nie chcą zostać na gospodarce to jest wina rodziców.W mojej okolicy jest takich dwóch gospodarzy co wszystko sami robią, bo oni to zrobią lepie. Chłopy po 23-22 lata a jeszcze ich nie widziałem żeby ciągnikiem na polu coś robili, a ich ojcowie tylko marudzą ze "tym mój to nic mi nie pomoże wszystko muszę sam" a my z ojcem sie tylko śmiejemy.

Ja pamiętam jak byłem mały to jak mnie tata nie zabrał na pale to byłem na niego obrażony. Zawsze na pole jeździliśmy razem,brał mnie na kolana i dawał kierować ciągnikiem. Jak już chodziłem do 3 klasy to sam jeździłem na pole ciągnikiem,tata orał MTZ-em a ja ciapkiem agregatowałem. Jak juz poszedłem do gimnazjum to wszystkie prace polowe wykonuje ja oprócz siania nawozów i oprysków.

Teraz mam 23 lata i praktycznie gospodarstwo prowadzę ja ale formalnie jest na tatę

Edytowane przez Y635
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v