Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wał 5tys, nie będzie gorszy jak najdroższy do ursusa, reszta markowych producentów plus obróbka i na pewno 10tys nie przekroczysz, przerabiałem temat. Zresztą wał lepiej kupić oryginał do szlifu, wtedy jeszcze taniej więc nie gadaj głupot. 20-30 tys to w serwisie claasa może krzykną. 

Opublikowano

Jak dla mnie c 330 i t25 to najlepsze ciągniki fakt że do pracy potrzeba czegoś mocniejszego ale te dwa wg mnie też są niezastąpione.

one wymierają powoli bo brak w nich uzytecznosci do tura sa za slabe, do nowych siewników, rozsiewaczy i opryskiwaczy tez za słabe, co nimi robić? :)

Opublikowano

w okolicy mają większego ursusa, jak zapieli do aktywnego to nie nadążali jesienią robić skrzyni, nie raz jechałem w nocy to widziałem pod wiatą do lamp rozpoławiali co pare dni. W końcu zaczeli siać jd 230 konnym bo cóż im z tego ursusiny jak dosc ze trzeba było naprawiac ciagle to pole stało puste a jesień uciekała.

Opublikowano

Ursus c 330 lata z opryskiem 1000l i nie widze żeby nie dawał rady idzie jak przecinak w polu;)

Opublikowano (edytowane)

Ktoś coś na temat http://olx.pl/oferta/prasa-krone-welger-pottinger-rollprofi-3120-CID757-ID9mldf.html#49490bcc80 

Chodzi bardziej o prasę niż o handlarza, bo on to znany. Wszystkie sprzęty z Niemiec, ta chyba świeżona przywieziona, oglądałem w tamtym tygodniu, nie wygląda źle rdzy nie ma, wygląda jakby była jeszcze niedawno używana. I pytanie czy da radę z nią Zetor 8111? Jakieś opinie ogólne o tej prasie ?

Edytowane przez dawid4141
Opublikowano

Ta prasa to chyba bliźniacza konstrukcja do Gallignani 3120. Mam 3200 która jest z nożami i ciąjał mi ją Jumz czyli Tobie powinien spokojnie dać radę z nią

Opublikowano

one wymierają powoli bo brak w nich uzytecznosci do tura sa za slabe, do nowych siewników, rozsiewaczy i opryskiwaczy tez za słabe, co nimi robić? :)

Ja przy 30ha opryskiwacz 400litrowy i rozsiewacz dwutarczowy 600kg i w czasie żniw czasami do zboża i do słomy. Do t25 mam sentyment bo na nim się wszystkiego uczyłem od bronowania po siew i orkę. Dziś to jeszcze przy cyklopie pracuje.

Opublikowano (edytowane)

Wał 5tys, nie będzie gorszy jak najdroższy do ursusa, reszta markowych producentów plus obróbka i na pewno 10tys nie przekroczysz, przerabiałem temat. Zresztą wał lepiej kupić oryginał do szlifu, wtedy jeszcze taniej więc nie gadaj głupot. 20-30 tys to w serwisie claasa może krzykną. 

Na prawdę? http://www.agropomoc.pl/Prod,16309,Wal_korbowy_4_cyl.html 

http://www.agropomoc.pl/Prod,16304,Wal_korbowy_3_cyl.html

Co do prasy popatrz jak facet kręci, nie wydaje mi się żeby welger miał łańcuchowo-pasową komorę zwijającą ;)

Edytowane przez hodowcamlody
Opublikowano

Jedną z niezaprzeczalanych cech c 330 i władka jest to że naprawisz o młotkiem o każdej porze dnia i nocy a dwa twardy sprzęt  jak na swoje możliwości nie do zajechania i ile spala śmieszne ilości w lekkiej pracy oszczędny bardzo

Opublikowano

Ja przy 30ha opryskiwacz 400litrowy i rozsiewacz dwutarczowy 600kg i w czasie żniw czasami do zboża i do słomy. Do t25 mam sentyment bo na nim się wszystkiego uczyłem od bronowania po siew i orkę. Dziś to jeszcze przy cyklopie pracuje.

no ja mam puki co identycznie tylko dodatkowo ciapek działa jeszcze z rozsiewaczem, ale mam w planach restrukturyzację maszyn przy których ciapek nie będzie miał co robić. No jedynie do przegrabiarki i zagrabiarki się przyda :)

Opublikowano

no ja mam puki co identycznie tylko dodatkowo ciapek działa jeszcze z rozsiewaczem, ale mam w planach restrukturyzację maszyn przy których ciapek nie będzie miał co robić. No jedynie do przegrabiarki i zagrabiarki się przyda :)

No wg mnie to nawet do zgrabiarki i "przegrabiarki" ciapek się już nie nadaje... Przewracarka na hydraulice 4-5m często jakieś 400-500kg, zgrabiarka 3.5m też podobnie waży... Podpinasz 60tke, trója i heja... a cóż taki ciapek w tym momencie może? A kupować trochę mniejsze maszyny, żeby dłużej robić akurat t25.. szkoda czasu, paliwa i kasy. jak się restrukturyzować to porządnie a nie na pół gwizdka ;)

Opublikowano

właśnie chciałem napisać że na moje niecałe 5h łąk to mi taki osprzęt do siana nie jest potrzebny ;)

Opublikowano

nie niczym nie smarujesz tylko wyczyśc i odtłuść powierzchnie jak i uszczelke nie zaszkodzi i zbytnio zapewnie nie pomoze ale lepiej zrobić niz potem rozbioerać

A jak kupujesz uyszczelki to maja byc proste znajomy kupił i była lekko skrzywiona nie złamana i po 2 miesiacac zaczeła puszczać wiec maja być prościutkie

Edit dla tych co mówia o tych remontach zachodnich ciagników i niby kosmicznych cen to dla informacji u mnie zakład z renoma kapitalny remont silnika tłoki tuleje panewki szlif wału regeneracja wtryskiwaczy pompy i głowic na gotowo to 6 tys zł silnik 85km john deera montowany w renaultach cares i niby gdzie macie te kosmiczne ceny jakby kazdy myslał ze zachodnie sie psuje to nikt by nie kupował uzywanych maszyn tylko nowe a chandlarze by z głodu poumierali.

A jak słysze porównanie URSUSA do czegokolwiek to mnie smiech zbiera. Juz dzisiaj przeczytałem artykuł o beczce asenizacyjnej URSUS co po roku wyglada jak po 5 latach roboty i pełno w niej rdzy a wina oczywiście właściciela

wiem ze to polskie ale wiekszość ludzi woli kupowac maszyny zachodnie 4-5 letnie niz nowe polskie

Opublikowano

nie niczym nie smarujesz tylko wyczyśc i odtłuść powierzchnie jak i uszczelke nie zaszkodzi i zbytnio zapewnie nie pomoze ale lepiej zrobić niz potem rozbioerać

A jak kupujesz uyszczelki to maja byc proste znajomy kupił i była lekko skrzywiona nie złamana i po 2 miesiacac zaczeła puszczać wiec maja być prościutkie

Edit dla tych co mówia o tych remontach zachodnich ciagników i niby kosmicznych cen to dla informacji u mnie zakład z renoma kapitalny remont silnika tłoki tuleje panewki szlif wału regeneracja wtryskiwaczy pompy i głowic na gotowo to 6 tys zł silnik 85km john deera montowany w renaultach cares i niby gdzie macie te kosmiczne ceny jakby kazdy myslał ze zachodnie sie psuje to nikt by nie kupował uzywanych maszyn tylko nowe a chandlarze by z głodu poumierali.

A jak słysze porównanie URSUSA do czegokolwiek to mnie smiech zbiera. Juz dzisiaj przeczytałem artykuł o beczce asenizacyjnej URSUS co po roku wyglada jak po 5 latach roboty i pełno w niej rdzy a wina oczywiście właściciela

wiem ze to polskie ale wiekszość ludzi woli kupowac maszyny zachodnie 4-5 letnie niz nowe polskie

Ty porównujesz nowsze sprzęta, a tu była dyskusja o c-385 i innych takich ;) Nie te lata chłopie, nie ta cena ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v