Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, WawrzyniecPruski napisał:

@bialy2005 chyba taką użytkuje od niedawna. 

To zgłaszanie oszustwa na olx to chyba średnio działa. Tę szuflę dziad długi czas wystawiał za 250 zł. https://www.olx.pl/oferta/lyzka-CID757-IDA2d8Y.html

W rzeczywistości chciał za nią tak jak teras 2500 zł za dziurawą łyżkę. Cenę zaniżał, żeby nie płacić za ogłoszenie. 2 razy zgłaszałem oszustwo to po kilku dniach nadal była na olx z zaniżoną ceną.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Panowie potrzebuję pilnie pomocy, wiem że pewnie temat już istnieje ale zbyt długo bym musiał czekać na jakieś porady. Sprawa wygląda mianowicie tak iż od 1 grudnia 2018 roku stałem się nowym właścicielem prasy John Deere 550 na wąskim podbieraczu. Po kilku miesiącach od kupna przyszedł czasz na sianokiszonkę oraz siano, sprawdziła się bez większych problemów, teraz w żniwa prasowałem słomę jęczmienną bez problemu, pszenżytnią udało się sprasować ale już ciężej, a żytniej nie mogę uprasować. Problem jest taki iż prasa zaczyna wciągać słomę i w pewnym momencie tak jakby pasy się ślizgały po słomie i początek beli, rdzeń wcale nie chce się obracać i zapycha, ale już jak uda jej się złapać i wszystko idzie jak trzeba to zbija bele że nie idzie włożyć nawet palcy od dłoni. 

Opublikowano
3 minuty temu, kolo11 napisał:

Panowie potrzebuję pilnie pomocy, wiem że pewnie temat już istnieje ale zbyt długo bym musiał czekać na jakieś porady. Sprawa wygląda mianowicie tak iż od 1 grudnia 2018 roku stałem się nowym właścicielem prasy John Deere 550 na wąskim podbieraczu. Po kilku miesiącach od kupna przyszedł czasz na sianokiszonkę oraz siano, sprawdziła się bez większych problemów, teraz w żniwa prasowałem słomę jęczmienną bez problemu, pszenżytnią udało się sprasować ale już ciężej, a żytniej nie mogę uprasować. Problem jest taki iż prasa zaczyna wciągać słomę i w pewnym momencie tak jakby pasy się ślizgały po słomie i początek beli, rdzeń wcale nie chce się obracać i zapycha, ale już jak uda jej się złapać i wszystko idzie jak trzeba to zbija bele że nie idzie włożyć nawet palcy od dłoni. 

Zdaje się że z rosą koledzy prasują jak problem , ale pewien nie jestem .

Opublikowano (edytowane)

Tylko właśnie wróciłem z pola, i już nie mam na nią nerw. Przez 2 godz zrobiłem 3 belki słomy żytniej, i więcej się nadenerwowałem na nią niż sprawowałem.

Edytowane przez kolo11
  • Haha 1
Opublikowano

Rozumiem . Poszukaj na spokojnie . Coś było o problemach z pasówkami w słomie .

Opublikowano

Do słomy powinny być gumowe listwy na walcu napędzającym belę. Da się robić i na stalowych listwach o ile nie są zużyte a te przez lata mogą być niższe nawet kilka milimetrów.

Opublikowano

Jak to nie ma listew? Same pręty naspawane w spiralę? Taki rok na słomę i nie poradzisz. Kupisz listwy lub dalej będziesz się męczył. Innych sposobów nikt nie próbował. 

Opublikowano (edytowane)

Od 19 do 9 rano,pole do popisu 😉. Trzeba robić z klejem [rosą];),albo od razu po kombajnie,a jak się chce przesuszoną,to tylko łańcuchowa, Chociaż nowe prasy tną i jakoś owijają.

Edytowane przez kizak
Opublikowano
6 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Tylko miejsca i otwory są chyba przygotowane?

Tak, tylko miejsca i otwory są a listew brak. Byłem o 5 rano zobaczyć czy pójdzie i bez zmian czy z rosą czy bez, rdzeń się nie obraca w komorze a pasy o nim się ślizgają. 

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano

moze trzeba dobrac predkosc jazdy do predkosci pracy podbieracza? nie jezdzisz czasem zbyt wolno?

ja swoja rivierka pasowa beluje bez problemu czy to sucha sloma zytnia czy rzepaczanka czy trawa zielona. wystarczy dobrac predkosc tak aby material byl podawany w tym tempie co obraca sie bela. wtedy nic sie nie zatrzyma.

dodam, ze mija prasa ma gladkie (!) pasy i idzie bez problemu.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, kolo11 napisał:

Tylko u mnie na walcu niema listew, i poprzedni właściciel też nie miał a robił nią ponad 600 sztuk słomy rocznie.

Przedzwoń do  dawnego właściciela, a najlepiej przywież ,o on pokaże i wytłumaczy to i innych parę rzeczy,bo na pewno pytań kilka ulęgło się, To tak jak z pilarką lub motorem, Niby taki sam sprzęt ,a każdego inaczej się odpala.

• Like 1
Opublikowano

Powierzchnia pasów nie ma tu nic współnego z zaczynaniem beli. Materiał trafiający do komory jest obracany przez walec napędowy. Śliska, twarda słoma nie chce się formować i walec ślizga się po materiale. Nie można oczekiwać, że coś będzie działać idealnie skoro jest niekompletne. Możesz na szybko dokręcić jakieś grube płaskowniki. Popatrz w internecie i zobacz jak wyglądają. Ja wiem tylko, że do słomy instrukcja zaleca przykręcanie gumowych listew na walec.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v