Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

aż musiałem zalajkować 👍

Te 30pare lat to taki wiek, że z jednej strony pamiętam co mnie w ojcu wkurzalo, ale z drugiej powoli zaczyna rozumieć i jego i o co on miał pretensje :)

9 minut temu, radekz200 napisał:

U mnie tez temperatura na górnej granicy jak chłodnica zabita plewami jak wyczyszczę to spada 😛 Koszt kabiny 5 tys nie opłacalna inwestycja 😛

Chłodnica czysciutka, temperatura wody w normie. Kombinujemy - czy wskaźnik, czujnik, pompa, a może silnik był przegrzany

• Like 2
Opublikowano

Kiedyś czytałem chyba w tym temacie że do uszczelnienia burt jakąś masę stosujecie zamiast pianki. Że taniej i lepiej. Ma ktoś link? 

Opublikowano (edytowane)

Tę tulejkę zaciska się na prasie

Ja robię tak -

zakładam jeden lub 2 cybanty na linę

rozplatam linę na 2 połówki na długość większą niż obwód ucha, które ma powstać, wycinam rdzeń

zaplatam te 2 połówki ze sobą w ucho tak, aby końce liny zostały poniżej ucha i dały się złapać na jeden lub 2 cybanty

tę końcówkę można właśnie zacisnąć taka tulejką, jak się ma praskę

coś jak tutaj

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
10 godzin temu, daron64 napisał:

Jaka macie temperaturę oleju w bizonach? U mnie temperatura cieczy ok, a temperatura oleju wali do ponad 110. Kombajnista mówi, że jak kiedyś kosił tym kombajnem to nic takiego się nie działo i jak pójdzie temperatura to staje - temperatura spada powoli, ale potem jedno kółko i znów wali do ponad 110. W tematach różnie piszą, to samo ludzie z którymi rozmawiałem - część mówi, że coś nie tak, a spora część, że tak ma być i 110to nic specjalnego.

znaczy co zagrzeje się i silnik staje ???

Miałem w jednym bizonie 3 silniki w rok 😖

W końcu kupiłem silnik niby po remoncie , wszystko dobrze pompa paliwowa i cała góra silnik cykał moc była , spalanie w normie , ale z dołem dziadostwo zrobili , 

Właśnie chłodnica wodna mogła być zabita a temp max 80 C , ale za to olej niezależnie co po dwóch hektarach czy godzinach 120 C i więcej nawet , postał na małych obrotach z pół godziny i się schładzał i znów to samo . W końcu rozebrałem a tam coś spie... wał wytarty nie równo na 3 głównych czopach , oczywiście po 3 i 4 szlif .... 

Opublikowano (edytowane)

Nie silnik, tylko kombajnista :)

silnik miał parę lat temu kapitalke. To kombajn od znajomego, u którego ten kombajnista kosił przedtem i wszystkie naprawy robił. Tylko niestety ostatnie 3czy 4lata kombajn był u szwagra, który tylko kosił. No i teraz dochodzimy co i jak. Np turbo było dawane po regeneracji a u nas okazało się, że jest zmasakrowane. Pompa była po regeneracji a u nas okazało się, że ktoś.przy niej grzebał - poskładana na silikon, grzebane przy dawce, przestawiony zapłon.

jeszcze okazało się, że zimował nieprzykrytu pod chmurką - dziura w zbiorniku pod ślimakiem, no i pod młocarnia też gnije już. No ale to detale w sumie. Ten silnik najgorzej.

A spalanie to wyszlo ponad 25l/ha. Jak się okazało u pompiarza, to dawka była za***iście zmniejszona.

Miał być taki za***isty - do zrobienia blachy, wymienić opony i zrobić światła. A tu jak się okazało to skarboneczka.

Edytowane przez daron64
Opublikowano

dziury w zbiorniku to od syfu nie wody a wiadomo ciężko to wyczyścić jak i podsiewacz , wyjmowałem co roku daszek znad żmijki w zbiorniku to zawsze pół wiadra zboża mokrego było ... zaraz po żniwach miesiąc .

A co do wału zawsze niby trzeba blok pszestrzelić na wale , w drugim silniku tak było wszystko dobre po remoncie ale brak współosiowości i sie przytarł jak zawór się odkręcił przy filtrze (może sprawdź swój są dwa typy jeden z zewnątrz drugi schowany w środku i potrafi sie wykręcić) przez co filtr nie działał ... to wał się ustawiał jak trzeba - przestrzał se robił panewki sobie powycierał miejscami jak z prawej wytarł tak olej naniusł z lewej drobinki panewek aż w końcu stanął ...

Opublikowano
10 godzin temu, Rolnik7343 napisał:

nie chcę już takich osi, poza tym mam dwie jeszcze na zapas, to na dobre pół roku roboty, więc na razie luz, ale dziękuję

a poniżej nie dość że cena przesadzona to ten opis

https://www.olx.pl/oferta/przyczepa-sanok-wywrotka-3-5tony-CID757-IDAK438.html#b7765a977b

"wykonuję remonty maszyn rolniczych"-ostatnie zdjęcie to powiem szczerze szału nie ma

https://www.olx.pl/oferta/piaskowanie-felgi-ciagnik-przyczepa-ogrodzenia-CID619-IDeCQ3H.html#b6628f53b0

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v