Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Myślałem że napowietrzny będzie lepszy. Ok proszę o wyrozumiałość i docenienie, że na telefonie się z tym męczyłem :)

Więc tak. Rysunek jeden - tak chce teraz zrobić, rysunek dwa - tak chce na jesieni zrobić. Na dzień dzisiejszy prąd jest jedną linia z domu 1 prowizorycznie na garaż 2 oraz druga linia jest z nr 5 czyli starej chaty, na nr 4 obore i dalej na nr 3 oborke. Z tym, że nr 5 jest w opłakanym stanie i chce zlikwidować tam przyłącze, a nowe zrobić na jesieni prosto na oborę (4) jak skończy się tam remont. Wtedy będzie tak jak na drugim screenie, czyli 5odcieta całkowicie, ze słupa bezpośrednio na 4, z niej na 3 i w przyszłości dalej w kierunku balotów, gdzie planuje wiatę. Natomiast z nr 1 zostanie na 2 i na 6.

Kółka to słupy. Przy 2zostanie słup, a jak zrobię drugą linię to drugi zostanie przeniesiony koło balotów, czyli koło przyszłej wiaty.

Między 1/2 jest droga - kamienie. Między 2/3 jest najdłuższy odcinek i po trasie 2przejzdy, kawałek płyty gnojowej, między 3/4 wodociąg. Natomiast między 5/6 dość blisko i góra najłatwiej.

Między 1/2 jest koło 10m i tam w miarę łatwo góra. Między 2/3 nie widzę sensu kłaść w ziemi, bo to tymczasowe. Między 3/4 nie wykluczam w ziemi później, ale idzie tam wodociąg, więc nie wiem czy można? Natomiast później między 3/baloty tylko góra, bo tam jest płyta i szambo. Kabel, który zostanie mi po odłączeniu 2/3 poszedłby na 1/6 i jak starczy to 3/baloty. Tak to widzę. Nie wiem czy wystarczająco jasno napisałem. :)

Screenshot_20190708_182246.jpg

Screenshot_20190708_182419.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Robota wykonana,paliwo za które trzeba zapłacić  spalone ,więc chyba wypadało szybko zapłacić 

a tydzień to nie jest szybko ? ja to nawet 3 tygodnie czekałem za kasą

ten co u mnie kosi to swojej qq w ogóle nie ma tylko zboże sieje, jezdzi na usługi, ma 2 jaguary, jeden jezdzi sam a drugi z zestawami i jeszcze ma firmę z materiałami budowlanymi także mu wielkiej różnicy nie robi czy dostanie kase na koniec roboty czy za tydzień

Opublikowano

Ja czekałem 2 miesiące na kasę za prasowanie po upomnieniu gościa, poleciał do sąsiada i sie żalil "oni tacy bogaci i jeszcze ode mnie pieniądze chcą" to jest szczyt chamstwa... I to był ostatni raz u niego 

Opublikowano

ta bo cały czas sie wszystko sypie ;)

8 minut temu, Ursusc385 napisał:

Ja czekałem 2 miesiące na kasę za prasowanie po upomnieniu gościa, poleciał do sąsiada i sie żalil "oni tacy bogaci i jeszcze ode mnie pieniądze chcą" to jest szczyt chamstwa... I to był ostatni raz u niego 

też juz takie kiedyś było ... do jednego pojechało sie na usługi a później po okolicy chodziło że znajomy a żeśmy go skasowali ... pomijam fakt że nigdy przy żadnej pracy nam nie pomógł

Opublikowano
2 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Tylko ameliniowy kabel w tych czasach dawać? Nie wiedziałem, że jeszcze takie sprzedają. Ziemią nie chcesz puścić? 

Są dostępne, oczywiście większe przekroje, cienkiego w alu nie kupisz

Dodajmy, bo nikt o tym nie wspomniał że kabel alu przyniesie mniejszy prąd niż taki sam kabel Cu

• Like 1
Opublikowano

@daron64 coś się tak uparł na te słupy i linię górą ? Ze zdjęć widać, że masz ładne siedlisko. Zasrasz sobie tymi kablami i słupami to wszystko. Ziemią może być drożej ale nie musisz robić całości na raz. Lepiej etapami ale tak żebyś potem sam nie przeklinał i mie przerabiał za rok czy dwa.

• Like 2
Opublikowano
19 minut temu, extrabyk napisał:

@daron64 coś się tak uparł na te słupy i linię górą ? Ze zdjęć widać, że masz ładne siedlisko. Zasrasz sobie tymi kablami i słupami to wszystko. Ziemią może być drożej ale nie musisz robić całości na raz. Lepiej etapami ale tak żebyś potem sam nie przeklinał i mie przerabiał za rok czy dwa.

Nie tyle się uparłem, co sądziłem, że będzie hmm lepiej? Do 4 muszę zrobić na juz, bo w 5 w miejscu licznika dosłownie się wali, teraz mam parę groszy i chciałem to odciąć i zrobić szybko jakoś, żeby do jesieni było.  Później jak już będzie przyłącze na oborę, to między 2/3 nie będzie kabla przez całe podworko. Narazie musze zrobić wszystko na raz tak żeby dociągnąć do 4 prad. Słupy akurat wymieniali blisko i za grosze wziąłem 2 w najlepszym stanie. Między 1/2 mało jeżdżę, więc tam nie przeszkadza mi gora. Miedzy 3/4 chciałem ziemia później jak zrobię przyłącze na obore, ale nie wiem jak to jest jeśli przecinało by to linie wodociągu? Między 3 a nalotami musi iść góra, ale tam w niczym nie będzie przeszkadzac. Takze narazie chciałem góra, bo łatwiej/szybciej(czyli jak myślałem - lepiej). 

Opublikowano
2 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Ja mam niedaleko kilkanaście, ba, kilkadziesiąt hektarów konopii,krzaki pięknie rosną,wysokie  i gęste, ale...no właśnie jest ale, są to zwykle konopie włókniste 😀

Trza było po między nimi trochę zasiać tej😊

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

a za paliwo na stacji czy za części w sklepie nie trzeba płacić od razu?

Nie. 😂 W grene mam 45 dni a za paliwo na prywatnej stacji 30 dni. 

Opublikowano
3 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Tylko ameliniowy kabel w tych czasach dawać? Nie wiedziałem, że jeszcze takie sprzedają. Ziemią nie chcesz puścić? 

Zwróć uwagę że energetyka jest w dużej części robione w aluminium. Fakt jako instalacje wewnętrzne nie sprawdziło się najlepiej ale jako główne zasilanie jak najbardziej.

Dużo osób nie chce aluminium bo się go boją i mimo ceny chcą miedź.

Opublikowano

I nas jak jeden nie zapłacił za presowanie i gościa w Ch... zrobił to skończyło się na tym że tłucze się na 2 ha z jakimś starym claasem rolantem i c330 bo już nikt mu nie chce usług robić a kombajn mu jeden znajomy 3 wioski dalej 10 km kosić jeździ 

Opublikowano

Swoje lata już mają to ceny niebieskich rekordów będą coraz niższe , A te widać trochę zmęczone życiem już są😏

Opublikowano (edytowane)
Dnia 7.07.2019 o 11:20, bratrolnika napisał:

Nie wiem jakie są realia na Podlasiu, ale myślę że jak tyle ceni to wcale nie znaczy że po tyle sprzeda. 

Tak to prawda. Na zachodzie Podlasia w ubiegłym roku po 60zł bela-sam zbierasz i to jeszcze po prasie walcowej metal fach- po pasowej i 150cm to jak kolega pisał 80zł co najmniej. Za drogo? To w promieniu 100km nie kupisz taniej i najmuj tira wyciągaj sprzęt po 100bel i wyjdzie ci to samo. 

Dnia 7.07.2019 o 11:40, kopin napisał:

ugadali się to fakt,ale czy qtas? wiesz u mnie jest taki jeden mądrala od krów,skupuje słomę i sam sobie zwija,tyle że przeważnie tylko raz u gospodarza,u sąsiada jak pozwijał swoją zwijką to możecie wierzyć albo nie ale kręcił wałek jak zmierzyłem 125-130 cm i zębów od tura nie umiałem wbić,rolki ważyły po ok.400kg

fakt że on zwijkę zmienia co 2-3 lata

Co to za określenie zwijka? Jak bym starego dziadka co tylko snopowiązałko robił i prasy belującej na oczy nie widział słuchał. 

14 godzin temu, Ursus932 napisał:

Podobno wpadli bo do dopłat zgłosili... :D

Edytowane przez stuart
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v