Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

eeee widzę,ze ni tylko ja mam takich dobrych dłużników...

6 godzin temu, Bananek napisał:

u nas jeden sie umowil po 20zl, pojechal, nakrecil belek, a gospodarz do niego, ze nie sprzeda ponizej 50zl za bele. i co mial robic z takim nieslownym qtasem? musial doplacic skoro juz nabelowal. bo tamten gada, ze nie odda po 20, a jak nie pasi to wypad z pola. jesli mnie by tak wyrolowal to micha sklepana. przy takim czyms umowa i bez gadania.

Jakby na mnie trafił to ze słomy nic by nie było a na dodatek morda obita

4 godziny temu, kizak napisał:

Na podlasiu,tam wysoko,kupuje się słomę po 80 za sztukę , ale co za flaki przywiozą to nie wiesz,i belki z każdej wioski pies. Tak że się nie obrażajcie jak powiem,macie okazję wyrwać grosza  , ile się da od krowiarzy..U nas w zeszłym płacili po 50 zł,za belkę,z pola,i nie było. Oczywiście prasowanie kupującego. Ale w sumie w dobrym roku gdyby ktoś ,nie znajomy, zaproponował  kupno belki po 40 zł z moim prasowaniem,poszła by sieczkarnia w kombajnie.  Tam jest za dużo ,,dobra'',i to już trzeba dokupić i dać polu.

za tyle jestem w stanie dostarczyć na podwórze po pasówce takie ,że na tone ok 3 sztuk wchodzi

Opublikowano
7 minut temu, soltys48 napisał:

eeee widzę,ze ni tylko ja mam takich dobrych dłużników...

Jakby na mnie trafił to ze słomy nic by nie było a na dodatek morda obita

za tyle jestem w stanie dostarczyć na podwórze po pasówce takie ,że na tone ok 3 sztuk wchodzi

Ja akurat mam słomę załatwioną,ale gdyby nie,już bym Cię na priw. nękał:). A ogłoś się na olx np. Augustów.

Opublikowano
4 godziny temu, Ursus932 napisał:

Takich k**wa to trzeba ścigać .Najgorsze to mieć dług u kogoś ale takich idiotów nie brakuje

Nie narzekajcie na poprawienie uśmiechu .

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, kopin napisał:

ugadali się to fakt,ale czy qtas? wiesz u mnie jest taki jeden mądrala od krów,skupuje słomę i sam sobie zwija,tyle że przeważnie tylko raz u gospodarza,u sąsiada jak pozwijał swoją zwijką to możecie wierzyć albo nie ale kręcił wałek jak zmierzyłem 125-130 cm i zębów od tura nie umiałem wbić,rolki ważyły po ok.400kg 

fakt że on zwijkę zmienia co 2-3 lata

jak odemnie znajomy kupowal slome i sam prasowal to ja moze warfama bym zrobil 1,5 raza tego co on sipma plus NH TL 100. Jak jezdzilem z nim pokazac dzialki to ponizej 200 bar nie owijal, az pod gorke ten NH mial troche problem sie poderwac, i mowil mi ze kilka razy zdazylo mu sie ze przekroczyl 220 i sie klapa otworzyla xD

4 godziny temu, bratrolnika napisał:

Dlatego od pewnego czasu nie pożyczam, nikomu. Mam to w d*pie co o mnie pomyślą, lepiej niech oni o mnie źle myślą, niż ja mam myśleć jaki byłem głupi że znów dałem się wydymać

znajomy mowi ze jak go kolega prosi o pozyczke to mu odpowiada, ze jesli chcesz zebysmy dalej byli kolegami to ci nie pozycze, zeby sie pozniej nie gniewac jak nie oddasz mi.

Edytowane przez adrian2
Opublikowano (edytowane)

Za prasowanie czym ? Wydaje mi się , że pisałeś że sam najmujesz ? Kostką na rolki zarabiasz ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

znajomy który u brata kosi i prasuje zawsze do niego na każde zawołanie przyjeżdża-dlatego że zanim zjedzie z pola jest już rozliczony na zero, sam mówił że wiele osób za kombajn to płaci dopiero jak na kolejny rok idą kombajn zamówić

Opublikowano

kolejny gostek kiedyś przyszedł kopaczkę pożyczyć, akurat coś tam dłubałem u młodego w garażu

brat mu tłumaczy że przecież nie musi do nas na sąsiednią wieś jechać, u niego na wiosce kopaczkę ma ten, ten i jeszcze tamten, a on na to że oni mu nie pożyczą bo za poprzednie lata się nie rozliczył z nimi....

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Tak jest wszędzie,w warsztatach w każdej branży ze ludzie nie płacą i ludzie darują pare zł., wtedy się takiego klienta zbywa.Mówi się mam robotę,nie mam czasu,lub odbierzesz auto jak przeniesiesz pieniądze.Ogólnie ludzię wiedzą komu można coś zrobić, a z kim mogą być problemy.

I przeważnie rozmaite majstry, te złe to w ogłoszeniach, bo kto dobry to ma roboty.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Kolejny marzyciel

https://sprzedajemy.pl/przyczepa-lad-4-5-tony-stan-b-dobry-wywrotka-rejowiec-2-e30984-nr59573731

https://sprzedajemy.pl/siewnik-do-zboza-stan-b-dobry-rejowiec-2-e30984-nr59573662

Opublikowano

Panowie rada potrzebna. Muszę pociągnąc prąd przed podwórko do obory. Na jesieni będę tam robił przyłącze, ale narazie muszę z domu pociągnąć. Będzie szło dom-slup przy garazu(zejście na garaż)-drugi skup na stoku podworka-oborka-obora. Jak się zrobi pozniej przyłącze to od drugiego słupa będzie szło do Wiatki, a obora i obórka będą na tej nowoutworzonej linii. Do jesieni na jednej linii będzie dom/garaż(wiertarki, szlifierki, mala spawarka), oświetlenie garazu, oświetlenie obórki (praktycznie nieużywane), w oborze dojarka + oświetlenie, srutownik. Na raz kilka  z bardziej prądożernych rzeczy raczej nie chodzi. najomy, który ma to robić, mówił że finka 4x16 starczy. Kabel będzie szedł z domu że ściany, na słup przy garazu, stamtąd  jedna nitka na garaż zejście, a druga na kolejny słup, z niego na ścianę obórki i dalej z tej ściany na ścianę obory). Więc:

1) 4x16 starczy? 

Najtaniej co na szybko znalazłem to

https://www.kablesklep.pl/kabel-aluminiowy-napowietrzny-asxsn-4x16

Trzeba mi gdzieś 150m. Niecałe 130 jest jak po prostej mierzyłem odcinki + zejście ze słupa, zwisy (liczac między słupami budynkami itd bedza 4wiszace odcinki, najdłuższy ok 40m) i lekki zapas - chyba starczy?

2) co mi jeszcze potrzebne? Obejmy z naciągiem na słupy, zejście ze słupa na garaż, uchwyty z naciągiem na ściany, przydałaby się jakaś skrzynka z bezpiecznikami chyba na garaż, na słupy chciałem od razu jakieś lampy założyć, to do nich włączniki i jakieś puszki na kable?

Moglibyście jakimiś linkami konkretnych gratów poratować, bo w elektryce zielony jestem, a chciałbym zamówić wszystko z netu. Jak kiedyś w sklepie pytałem o 4x25, to było drożej od ceny z netu o ponad 2zl na mb..

Opublikowano (edytowane)

Ten 4x16 spokojnie wystarczy, zresztą na nim robiła energetyka przyłącza,zejście ze słupa do skrzynki bezpiecznikowej można zrobić też z tego kabla, tylko trzeba go wpuścić w rurki, aby móc to przykręcić do ściany czy słupa,zresztą sam mam tak zrobione. 

Edytowane przez strazak93
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v