Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, tobi866 napisał:

Tamta co stoi obok na czerwonych felgach nie ma szerszych opon? 

tamtej już nie ma. dla mnie opony jak najwęższe.

12 minut temu, PRIMO napisał:

Pierwsze co to otwierasz tylny dekiel bo tu najważniejszy jest stan w środku. 

Drugie pompa i możliwość sprawdzenia przed ewentualnym zakupem bo reszta to drugorzędnasprawa. 

dekla nie otwierałem, pompa jak nowa, nawet jest tabliczka na niej i ma 2 lata, wałkiem da się obracać 2 palcami i cichutko chodzi, dużo ciszej niż w innej beczce ze starą ppompą.

Opublikowano

Uziy92 a ty zastanawiałeś się ile będzie kosztować to nawadnianie? masz skąd ciągnąć wodę ? a może lepiej na tych piachach siać coś mniej wymagającego pszenżyto łubin do łubinu jest wyższa dopłata i mniej wymaga do tego doszedł by płodozmian . Ile ceni za tą beczkę ?

• Like 1
Opublikowano

12 tys zł, jeszcze coś na transport opuści. Nawadniał będę 2-4 klase, piachów mam może z 0,5 ha. Ile będzie kosztować ? Nie wiem, w tamtym roku straciłem 30 tys zł przez suszę, nawet jak nawodnie te 10 ha najlepszego pola to niech będę miał 1 tonę z ha więcej to mam 10 ton jednego roku czyli pół beczki się zwróci, jak nawodnie 15 ha to zwróci się cała, ile paliwa wypalę to nie wiem, daleko nie mam do ujęcia, po za tym wolę kase na nawóz  i oprsyki przeznaczyć na nawadnianie, w takim roku większa korzyść z tego będzie. Może to i głupota, ale deszczownia i studnia to co najmniej 3-4 razy taki koszt, do tego potrzebna nie jedna studnia a kilka na każdym polu.

A oglądać się na suszowe i na pomoc od państwa to nie w moim stylu, nie chce gotowej ryby, wolę wędkę i sam zapracować na plony.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Fajna beczka tylko gdzie węże i wylewka? Zorientuj się ile kosztuje wąż ssawny 150 mm+przyłącza. Te są w typie "włoskim". 1000 zł może wystarczy.

Mi to wygląda na perrot 6 cali. Wąż nowy 90-110 mb. Wylewka ze 300 zł,dobrze że jest miejsce na przyłącze z boku,tylko że nie widzę żadnego oczka podglądu wypełnienia zbiornika,tylko jedno miejsce na nie z tyłu. Ale to można samemu ogarnąć. Ale chyba z tyłu to nie do oczka,bo za wysoko.

Edytowane przez kizak
Opublikowano
To się nazywa wziernik. W mojej są 2 z przodu. Wiesz kiedy beczka kończy się napełniać. Z tyłu też przydatne jak ciągniesz właśnie z rowu czy kanału i nie musisz biegać i sprawdzać. Czasem zdarzy się przepełnić i wciąga do komprespra. W małym zbiornik z przodu beczki jest kula, która po przelaniu powinna zamknąć dopływ do pompy, ale zanim to zrobi w gnojowicy zawsse coś zassie. Krzywdy kompresorowi nie zrobi, ale syfu przepuści a z rowu i piasek pociągniesz. Wtedy może narobić rys w cylindrze. Przyłącze z boku bardzo usprawnia pracę. Z tyłu masz wylewkę na stałe zapiętą a od boku tylko podjeżdżasz zapinasz, ciągniesz, odpinasz i w drogę.
Opublikowano
To się nazywa wziernik. W mojej są 2 z przodu. Wiesz kiedy beczka kończy się napełniać. Z tyłu też przydatne jak ciągniesz właśnie z rowu czy kanału i nie musisz biegać i sprawdzać. Czasem zdarzy się przepełnić i wciąga do komprespra. W małym zbiornik z przodu beczki jest kula, która po przelaniu powinna zamknąć dopływ do pompy, ale zanim to zrobi w gnojowicy zawsse coś zassie. Krzywdy kompresorowi nie zrobi, ale syfu przepuści a z rowu i piasek pociągniesz. Wtedy może narobić rys w cylindrze. Przyłącze z boku bardzo usprawnia pracę. Z tyłu masz wylewkę na stałe zapiętą a od boku tylko podjeżdżasz zapinasz, ciągniesz, odpinasz i w drogę.
Opublikowano

no to w tej właśnie z tyłu te okienko jest ze szkła albo pleksi i widać przez nie środek. Czyli tę zasuwę na bok warto dobrać, bo wtedy wylewki z tyłu nie odczepiam a zasysam bokiem. Wszystko jasne. Dzięki panowie.

Opublikowano

Nie wiem z kąd jesteś @Uziu92ale koło Ryk jest gość co robi beczki na zamówienie. Zbiorniki z hydroforowe jakiej pojemność chcesz, osie też do dogadania, pompy i hydraulika nowe. I taka ok 5 tyś kosztowała niedawno u niego ok 15 jak dobrze pamiętam.

Ta miejscowości to Ownia. 

Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

Pierwsze co to otwierasz tylny dekiel bo tu najważniejszy jest stan w środku. 

Drugie pompa i możliwość sprawdzenia przed ewentualnym zakupem bo reszta to drugorzędnasprawa. 

stan jak stan ale trzeba zobaczyć czy coś w środku handlarz nie zostawił :P u nas w beczce chyba rury jakieś przywieźli bo 2 zatyczki od rur zostały i po kilku wywiezionych beczkach podeszły pod zawór i nie szło go otworzyć a beczka pełna ... trzeba było normalnie tył odkręcać i tak wylać z beczki

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

bez oczka nie wiesz kiedy pełna i można zalać pompę i uszkodzić😕

A wiesz co to jest zawór przelewowy? 

Opublikowano

Nie będę sie mądrował w jakieś obliczenia itd, bo jest to na moim terenie trudne ze względu na brak jakiejś większej rzeki lub innego sporego zbiornika wodnego,ale zastanawia mnie sens takiego podlewania.Bo po pierwsze trzeba mieć wodę ,po drugie tak podlewać to raczej można tylko we wczesnych fazach rozwojowych ,po trzecie ile tych beczek byś musiał wylać na ha żeby coś to dało.Jakoś kiepsko to widzę ,no i chyba nie tylko ja bo cieżko zobaczyć traktory z beczkowozami podlewającymi pszenicę  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v