Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Agrest napisał:

Ile?

Długość*szerokość* wysokość (tu niewiadoma x) = 200

Poważnie?... A 200kg nawozu ma objętość 200l? Chyba zależy od nawozu konkretnego? 

29 minut temu, soltys48 napisał:

i do 800 co Ci da??I tak tylko 1 BB wejdzie

To, że przy tej pojemności, jaka ma teraz, nie każdego nawozu wejdzie 600kg.

Ale w sumie  chyba zrobię z zapasem i na wiosnę zobaczę jaka wysokości  wystarczy. Do tony i tak nie dobije  raczej, żeby to w miarę bezpiecznie było, to sobie podwyższe na tyle, żeby każdego nawozu te 600kg weszło na spokojnie

Edit

Dzięki za pomoc :P

Edytowane przez daron64
Opublikowano
5 minut temu, daron64 napisał:

A 200kg nawozu ma objętość 200l? Chyba zależy od nawozu konkretnego? 

To, że przy tej pojemności, jaka ma teraz, nie każdego nawozu wejdzie 600kg

A pojemność siewnika podają w kg czy dm3?

Oczywiście że w dm3.

Jak chcesz być skrupulatny w obliczeniach to sprawdź gęstość nasypową mocznika i wylicz dla niego. Chyba to nawóz o najmniejszej gęstości.

Przystawka dla motyl fruit z 600 do 1000l ma wymiar 1,6 x 1,505 x 0,245m

Opublikowano (edytowane)

@soltya

Ale 600 też niektóre chyba mają? 

Do tej pory brałem w małych, bo nie mam tura,  ani masztu, ale chyba w tym już wezmę wszystko, albo przynajmniej większość w bb i sobie cyklopem będę lądował, albo za masztem  się rozejrze,bo plecy coraz starsze się robią.  

Edytowane przez daron64
Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

a dlaczego 600??Przecież większość bb to 500kg

Saleta amonowa to 600kg i zachowuje się jak woda. Dobrze było by mieć zapas na polne drogi i bruzdy w polu

Opublikowano (edytowane)

Rzepak jednego sąsiada siany 24 września ma się dobrze jednak przy tej pogodzie jeszcze coś z niego będzie, każdy się śmiał że nawet nie zejdzie i nic z tego nie będzie a jednak coś będzie przy tych temperaturach cały czas rośnie ;) 

20181101_130830.jpg

Edytowane przez kubamako66
Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

A pojemność siewnika podają w kg czy dm3?

Oczywiście że w dm3.

Jak chcesz być skrupulatny w obliczeniach to sprawdź gęstość nasypową mocznika i wylicz dla niego. Chyba to nawóz o najmniejszej gęstości.

Przystawka dla motyl fruit z 600 do 1000l ma wymiar 1,6 x 1,505 x 0,245m

Z pojemnością masz rację, ale nawozy sypiesz na litry, czy kg?  O to mi chodzi, że przy tej pojemności,  jaka ma teraz,  600kg mi nie wchodzi każdego nawozu. 

Właśnie chyba mocznika mi nie wchodziło 600

3 minuty temu, Agrest napisał:

Dobrze było by mieć zapas na polne drogi i bruzdy w polu

Głównie o to chodzi. Może by weszło 600kg każdego, ale z górka, która na pierwszej lepszej nierówności ładuje koło siewnika. 

Któregoś roku, chyba jeszcze lejkiem siałem, to jak mi mocznik się sypnal na środku pola i zapomniałem go rozrzucic, to ziemia ładnie wypalona cały sezon w tym miejscu była. 

@soltys

Tylko jeden? W sumie do tej pory mocno mnie to nie interesowało, ale czasem jak dzwoniłem za nawozach, to przy których mówili, że bb 600kg.

Opublikowano

Tak czy siak jeśli robisz nadstawkę to do 1000l.

25cm to nie jest tak dużo( przy podanych wymiarach mojego siewnika). Na oko to Twój ma te same wymiary.

Dodatkowo te 600l w standardzie podejżewam, że nie jest wzięte z kosmosu tylko dostosowane do opakowań dost3pnych na rynku

Opublikowano

Dla mocznika znalazłem 

Gęstość nasypowa:
0,70 – 0,78 kg/dm3

Czyli wychodziło by z 290l zrobić, przy najmniejszej gęstości. 

Tzn do 800,a do tysiąca to z  600l trzeba by było zwiekszyc

Opublikowano

To 500kg ma  dla gęst. 0,7 około 714l pojemności.

Zrób 15 cm nadstawkę i będzie git

Opublikowano (edytowane)

Będę w domu to zmierze jakie on ma wymiary i przelicze

Saletra, już ma niby 0.96 a polifoska 6 0.9 - 1.  No i w sumie by się zgadzało :)

Superfosfat 1.2

Kizeryt 2.6 aż 

Edytowane przez daron64
Opublikowano

https://www.olx.pl/oferta/kuhn-rauch-mds-935-rozsiewacz-sulky-850-dr-CID757-IDxft37.html#53e23628f4

proponuję takie znaleźć  dorobić żeby jeszcze rozszerzyć rozsiewacz , 

Sam mam raucha 750 to chyba tyle litrów to saletry 600 kg bb wchodził ale juz tak na styk prawie lekki luz był jak się dobrze nasypało znaczy na środku , a z mocznikiem 500 kg to był problem rozsypywał się , jak sie podgarneło to trzeba było bardzo powoli jechac na pole a i na polu potrafił się wysypać , 

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, sebe1033 napisał:

dorobić żeby jeszcze rozszerzyć rozsiewacz , 

A ja myślałem bardziej czy nie zrobić jak w starych amazonkach, że góra zwezona. Ale skończy się na prosto, bo najmniej roboty. 

4 minuty temu, daron64 napisał:

Może na styk. Gęstość dla polskiego to niby 1.02

3 minuty temu, Agrest napisał:

Polski ma gęstość 1,02 to na styk powinno wejść

:D

Edytowane przez daron64
Opublikowano (edytowane)

W tamtym roku  nowy 800L, z włoska pompa, reszta w podstawowej wersji w lokalnym sklepie powiedzieli mi 4kola "jak nie potrzebna Panu faktura" 

Najlepsze, że w tym roku kupiłem u handlarz, a hardiego 1000l, 12m, lance ręcznie rozkładane, hydraulicznie podnoszone, a po 3msc od kupna znajomy mowi,  że swojego sprzedaje - nowszy model, wszystko na hydrauliczne,  belka 15m, sporo lat w jednych rękach za 1500 więcej niż dałem za tamten :/

Choć w sumie jakby nie sprzedał, to mógłbym od niego wziąć, a swój sprzedać 

Edytowane przez daron64
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v