Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcesz kupić ponad 30 letni pług i nic nie wymieniać...no to powodzenia. Jak masz blisko to zobaczyć nie zaszkodzi bo może się okazać,że na tych łatach da się jeszcze orać parę lat bo raczej dużo nie obrabiasz skoro szukasz w tym przedziale cenowym. Zobacz co ewentualnie trzeba wymienić i obadaj ceny tych elementów a potem może zbijesz cenę pługa jak gość chce sprzedać bo w takim stanie nikt 4 tyś. raczej nie da chyba,że ktoś się napali na te udoskonalenia :D

Opublikowano

Znaleźć coś konkretnego w tej chwili graniczy z cudem, a przynajmniej w mojej okolicy. Ciągną największy złom od Niemca i sprzedają. 

Ja mam też ten problem, że szukam jakiejś lekkiej 3ki obrotowej, a takowych już jest znacznie mniej.

Co do areału jaki rocznie miałby zaorac pług to nie co ponad 10ha. 

Niemeyer ma dosyć lekkie pługi, zaglądam jeszcze na lemken opal 90, 110, huard, rabewerk, krone mustang. 

Zastanawiam się również nad nowym z agromaszu, model POM. Niby na elementach kvernelanda, ale opinie różne są o tej firmie.

Opublikowano
1 godzinę temu, poprostumateo napisał:

Znaleźć coś konkretnego w tej chwili graniczy z cudem, a przynajmniej w mojej okolicy. Ciągną największy złom od Niemca i sprzedają. 

Ja mam też ten problem, że szukam jakiejś lekkiej 3ki obrotowej, a takowych już jest znacznie mniej.

Co do areału jaki rocznie miałby zaorac pług to nie co ponad 10ha. 

Niemeyer ma dosyć lekkie pługi, zaglądam jeszcze na lemken opal 90, 110, huard, rabewerk, krone mustang. 

Zastanawiam się również nad nowym z agromaszu, model POM. Niby na elementach kvernelanda, ale opinie różne są o tej firmie.

Jeśli obrabiasz 10 ha to masz 5 ha na jedną stronę pługa więc dość mało. Jak masz blisko to pojedź i zobacz bo może jednak warto.

Opublikowano

Koledzy co powiecie o obracanych pługach lemkena i kvernelanda ? 

Co bardziej nadaję się na kamieniste pola ? 

W grę wchodzi tylko zabezpieczenie non stop.      Lemken jest dużo lżejszy ale niektórzy twierdzą że lemken to plastelina.... 

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

To dobrze twierdzą

Może i tak, chociaż na temat lemkena spotkałem pozytywne i pare negatywnych opini. 

Kverneland też z czasem się łamie. Jak wszystko w sumie. 

Opublikowano
21 minut temu, Fendt308lsa napisał:

Może i tak, chociaż na temat lemkena spotkałem pozytywne i pare negatywnych opini. 

Kverneland też z czasem się łamie. Jak wszystko w sumie. 

kverneland się nie łamie on jest wieczny !

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Kverneland jak najbardziej się łamie, mam bliskiego znajomego co posiada kvernelanda 4 skibowego w obrocie i już dwa razy go spawał a współpracuje z ciągnikiem 150km. 

Inny przykład znajomy sąsiad posiada pług overum tylko że nie obracany 4 skibowy (odpiął jeden korpus i orze ciągnikiem 95 km)  i rama pekła. Moim zdaniem z jego winy bo on strasznie głeboko ora. 

Stąd moje pytanie co bardziej nadaje się na cięzkie ziemie lemken czy kverneland. Lemken jest na plus bo jest dużo lżejszy a do kvernelanda są tansze częśći. 

Mowa oczywiście o zabezpieczeniu non stop bo mam pola kamieniste. 

Edytowane przez Fendt308lsa
  • Like 1
Opublikowano

ORozrzutnik się rozkraczył a oś została.

Mam do sprzedania oś od kombajnu ziemniaczanego dwu rzedowego. Nikt nie potrzebuje? 

Opublikowano
5 minut temu, Fendt308lsa napisał:

Kverneland jak najbardziej się łamie, mam bliskiego znajomego co posiada kvernelanda 4 skibowego w obrocie i już dwa razy go spawał a współpracuje z ciągnikiem 150km. 

Inny przykład znajomy sąsiad posiada pług overum tylko że nie obracany 4 skibowy (odpiął jeden korpus i orze ciągnikiem 95 km)  i rama pekła. Moim zdaniem z jego winy bo on strasznie głeboko ora. 

Stąd moje pytanie co bardziej nadaje się na cięzkie ziemie lemken czy kverneland. Lemken jest na plus bo jest dużo lżejszy a do kvernelanda są tansze częśći. 

Mowa oczywiście o zabezpieczeniu non stop bo mam pola kamieniste. 

Mam kvernelanda i mi se wydaje że lepiej kruszy on glebę od lemkena 

Opublikowano
5 minut temu, tobi866 napisał:

ORozrzutnik się rozkraczył a oś została.

Mam do sprzedania oś od kombajnu ziemniaczanego dwu rzedowego. Nikt nie potrzebuje? 

ja szukam osi do wywrotki jednoosiowej, ale znając życie pewnie ze 200km trzeba będzie jechać

jakby ktoś miał oś od rozrzutnika, przyczepy, kompletną z kołami do 100km od Sochaczewa to dajcie znać, zrobimy byznes😎

Opublikowano
19 minut temu, MARTINEZUrsus napisał:

Hmm, rok produkcji 1900. 

Bardzo fajny pług, ale w muzeum by fajnie też wyglądał XD

Ale tak na serio, to fajny sprzęt. Zadbany. Dobrze by się nadawał do ciągnika 75 km.

I do takiego właśnie ciągnika go potrzebuje. Aczkolwiek chciałem poznać opinie innych o tej marce i tym modelu. Tabliczki znamionowej nie ma więc rok wpisali orientacyjnie, pług pewnie swoje zaorał i właśnie takie stare wymęczone pługi lubią pękać czasem. Choćby niewiadomo z czego były wykonywane to w końcu nastąpi zmęczenie materiału.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v