Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

240 netto za 6125m to zdecydowanie za duzo bo mi 6150m wycenili z amortyzacja tuzem opony 580/540 pneumatyka z reszty to co napewno potrzebne tylko bez eco shift (ponad 9 tys netto) na 295 tys netto

Opublikowano

ja jestem zadowolony z mojej r-ki ale ty musisz wiedzieć jaka górna granice ceny możesz mieć , ja nie będę cie usilnie namawiał na JD ale jak już weź 6cylindrów .

może zastanów się nad 6150M mała kabinę jakoś przeżyjesz w MF nie będzie większa, w r-ce jest o wiele większa. Na pewno nie rezygnuj z TLS osi bo to jest super rzecz tuz u mnie jest bardzo często używany, powiem ci szczerze jeśli za mf i fendta tobie tyle wycenili to za te same pieniądze co ja dałem za r-ke, co jeszcze to patrz na skrzynie u mnie przy 44km/h jest jakieś 1640obrot..

Opublikowano

Fendt to zbyt wygórowaana cena a jakością wcale nie wyprzedza już tak innych marek i jest jej nie warty NH no tak niby inwestuje niby się rozwija ,ale to tylko niby też tego zbytnio na maszynach nie widać Ja bym brał na twoim miejscu pod uwagfę tylko steyr-a i Jelenia z przewagą na steyr-a dleczego cena a jakość wcale nie gorsza i nawet mógł bym powiedzić że taka sama.

Opublikowano

Ciągniki Steyr, to w zasadzie to samo co ciągniki Case, różnią się tylko detalami. Steyr ma 14 reflektorów roboczych, Case 10, Steyr ma sterowanie III parą wyjść hydraulicznych na błotnikach, roletę tylnej szyby. Co do jakości wykonania, to ja do Steyra nie mam żadnych zastrzeżeń. Jeśli decydowałbyś się na taki ciągnik, to polecam wersję Profi, z wielofunkcyjnym podłokietnikiem. Jeśli traktor będzie pracował dużo w transporcie to najlepsza będzie skrzynia 17x16 Eco-Shift, 40 km/h przy 1900 obr/min. Zgadzam się też z przedmówcami, że niezależnie od tego na jaką markę się zdecydujesz, to lepiej wybrać ciągnik 6-cylindrowy, tym bardziej jeśli przewidujesz rozwój gospodarstwa.

Opublikowano

Dzięki koledzy. Myślimy teraz intensywnie. zobaczymy jak to będzie z tymi dotacjami na ten rok jeszcze.

Koledzy a tak zapytam o tego Steyr 6140 profi mógł ktoś coś powiedzieć jak się sprawuje ?

Opublikowano

Widzę że kolega ma podobny problem ale czytając wasze wypowiedzi trochę się zgubiłem. Ojciec chciałby kupić traktor używany do 160 koni za 70 - 80 tyś zł. najpierw napalił się na jd cała gospodarka na nich się opiera ale teraz podpatrzył u kolegi mf i mówi że to nie byłby zły wybór. Chciałbym się was poradzić jak właśnie sprawują się u was takie traktory od 140 - 160 KM jakie spalanie itp. Bo jelonek sam jeden nie wyrabia powoli i trzeba znaleźć mu pomocnika :D

Opublikowano

To jak taki byłem jak twój ojciec. Tylko JD póki, nie przejechałem się innymi. Kupiłem Case MX 150, bardzo fajny, mało pali, w stosunku do Ursusa 1224 co miałem, silny, MF 8220- 8240 też brałem fajne maszynki, ciekawe skrzynie.

Ogólnie o spalaniu nie ma co rozmawiać bo to temat rzeka, i nikomu nie dogodzi. Przynajmniej ja nie narzekam, a koledzy i kuzyn co mają JD narzekają.

Opublikowano

Witam chciałbym się dowiedzieć o waszych opiniach o ciągnikach o mocy 130-150km MAREK takich jak Deutz-Fahr , Claas ,John-deere,i Massey ferguson!!

I jaki waszym zdaniem byłby lepszy pod względem spalania i awaryjności !!

Opublikowano

Jak możesz wybiersć w markach (pewnie masz dużo kasy xD ), cytując słowa pewnego mądrego człowieka "ciągnik jaest tak dobry ,jak dobry jest serwis który za nim stoi" tzn. poszukaj sprzedawcy jak najbliżej siebie z serwisem.

Opublikowano

Witam chciałbym się dowiedzieć o waszych opiniach o ciągnikach o mocy 130-150km MAREK takich jak Deutz-Fahr , Claas ,John-deere,i Massey ferguson!!

I jaki waszym zdaniem byłby lepszy pod względem spalania i awaryjności !!

Jeśli chodzi o serwis to wszystkich wymienionych marek mam w promieniu max 30km ode mnie

skoro taki masz 'problem' to ja bym wybrał najtańszy spośród nich z interesującym mnie wyposażeniem.. o deutz fahrze czytałem różne opinie, więc mam mieszane uczucia, jelonki mimo wszystko chyba są drogie, class nie wiem (jeździłem takim 160km, amor przód kabina, skrzynia auto, wypas, tyleże nie uzytkowałem go 5-10lat, tylko pare godzin..), ja bym pewnie poszedł w stronę Masseya, jakoś ta marka ostatnio budzi we mnie zaufanie.. Z tego co się orientuję to silniki perkins i jak będziesz miał odpowiedni sprzęt do tej swojej mocy, to myślę, że na spalanie nie będziesz narzekał (dla porównania 190km massey z talerzówką 4m palił ok 7-9l/ha)

Opublikowano

skywalker89 dzięki za odpowiedz ale raczej zostaje stajnia SDF a najprawdopodobniej Deutz-fahr seria 6 6150 ale jeszcze się zastanawiam nad Lamborghini i Same

Jak ktoś chciałby jakieś info o serii 6 to napiszę bo najprawdopodobniej we Czwartek jadę go obejrzeć !!

Opublikowano (edytowane)

skywalker89 dzięki za odpowiedz ale raczej zostaje stajnia SDF a najprawdopodobniej Deutz-fahr seria 6 6150 ale jeszcze się zastanawiam nad Lamborghini i Same

Jak ktoś chciałby jakieś info o serii 6 to napiszę bo najprawdopodobniej we Czwartek jadę go obejrzeć !!

rozumiem, że to jest ten 137km ? Jak najbardziej daj jakieś info, czy na forum czy mi na priv bo interesuję się na bieżąco cenami nowych ciągników o takiej mocy.. Napisz jaką tam skrzynie będzie miał itp, i ile proponują za jakieś uboższe wersje w wyposażeniu.. Jeśli będziesz coś wiedział o tych drugich markach też daj znać, powodzenia w oglądaniu/negocjacjach ;)

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Kolego MFforever Steyr 6140 profi to dobry ciągnik, solidnie wykonany, ale jak się nim interesujesz to spójrz sobie na allegro.

Zauważyłem ciekawą rzecz - Case Puma nowy o mocy 145 KM jest wystawiony za 245tys netto. To taniej niż niektóre używane. Myślę, że Steyra kupisz w podobnych pieniądzach, a Puma jest od niego większa. Generalnie to ciągnik o klasę wyżej.

No chyba że ta aukcja to podpucha.

Opublikowano (edytowane)

-- połączono --

Powoli zaczynam się rozglądać za ciągnikiem otóż szukam czegoś między 120-140 KM oraz koniecznie DO 260tyś brutto.

Skrzynie bezstopniowe, nawigacje i inne bajery mnie nie interesują. Sprzęt będzie pracował na 50ha a roczny przebieg to około 200mth

Edytowane przez Marcin91
dublowanie tematów
Opublikowano (edytowane)

olwin, za taką cenę to na pewno nowego zetorka hsx 140 na pełnym fulu wyrwiesz.. Powinieneś zprecyzować jakie marki mniej więcej, na co to będzie, czy pod prow czy inny zakup na teraz że tak powiem.. Bo u dilerów są np promocje, jeśli ciągnik zamówisz na już, tzn chyba do końca marca (w przypadku JD 6140r-140km) to tam wyjdzie Ci w promocji amortyzacja osi, praktycznie za darmo bo dostajesz 5% upustu...

Jeśli chodzi o zachodnie marki typu JD, claas, case, massey to w takim przedziale jak podałeś jesli chodzi o nowe ciągniki to znajdziesz coś na pewno w przedziale 220-240netto, czyli trochę ponad 260brutto, i w ciągnikach takiej mocy lepszych marek już chyba ciężko o całkowicie ręczną skrzynie biegów...i w takiej cenie to będą dosyć okrojne ciągniczki i może być ciężko z 6-cioma cylindrami, chociaż case maxxuma 125 może za 220-230netto by się udało..

Edytowane przez skywalker89