Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, Dastan napisał(a):

Mówicie, że Bingo dobre na opał? Bo własnie szukam odpowiedniej odmiany na takie przeznaczenie. Dobra kaloryczność czy dobrze się spala ta odmiana?

Najlepiej się spala, ogólnie przy paleniu zbożem im więcej łuski tym lepsze rozpalanie, dopalanie, utrzymanie żaru i mniej spieków. Najlepszy czysty owies, wszelkie mieszanki z innymi gatunkami to pewne spieki jak tu gdzie szło żyto co mi zostało ze siewu 200 kg 

IMG_20260107_161923_976.jpg

29 minut temu, mf362 napisał(a):

Zaraz ktoś powie że grzech ziarnem palić 

Zawsze  takim mówię żeby sobie z tego owsa chleb upiekli skoro jedzeniem palę tylko żeby nie narzekali potem jak będą z pomiędzy zębów wybierać łuski.

Opublikowano

No właśnie podobno im więcej łuski  tym lepiej, a z tego co czytam Bigno chorakteryzuje się bardzo niską zawartością łuski... 

HR Strzelce ma nawet listę odmian owsa energetycznego:

W rankingu zawartości tłuszczu w ziarnie w pierwszej 10 odmian aż 9 pochodzi z HR STRZELCE:

1. Gepard 9/9
  2. Rambo 7/9
  3. Refleks 7/9
  4. Pablo 6/9
  5. Paskal 6/9
  6. Agent 6/9
  7. Bingo 6/9
  8. Wulkan 5/9
  9. odmiana konkurencyjna 5/9
  10. Nawigator5/9
Opublikowano
15 minut temu, Dastan napisał(a):

a z tego co czytam Bigno chorakteryzuje się bardzo niską zawartością łuski... 

To co piszą, a fakty to dwie różne rzeczy. Bingo ma łuski od ch*ja, przy siewie trzeba pilnować bo się zawiesza przez te długie wąsy. 

• Like 3
Opublikowano

Hodowle piszą tak żeby towar wcisnąć, więc nie ma co za bardzo w te ich prospekty reklamowe wierzyć. Wystarczy porównać średnia MTZ dla danej odmiany i wychodzi gdzie więcej łuski jest.

Palę owsem od 5 lat, im więcej łuski tym mniej kłopotu. Fakt że objętościowo popiołu jest dużo po samym owsie bo strasznie "napuszony" ale wagowo niewiele a jak się trochę go ubije to zostaje 1/4 tego co było pierwotnie 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Najlepiej się spala, ogólnie przy paleniu zbożem im więcej łuski tym lepsze rozpalanie, dopalanie, utrzymanie żaru i mniej spieków. Najlepszy czysty owies, wszelkie mieszanki z innymi gatunkami to pewne spieki jak tu gdzie szło żyto co mi zostało ze siewu 200 kg 

Zawsze  takim mówię żeby sobie z tego owsa chleb upiekli skoro jedzeniem palę tylko żeby nie narzekali potem jak będą z pomiędzy zębów wybierać łuski.

Żyto= się spieki, a jak z ilością spalania i temperaturą względem owsa? 

Opublikowano
1 godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Żyto to na chleb,i grzech nim palić 

Opublikowano
41 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

To następnym razem przywiozę Ci te zaprawione resztki co mi zostają, możesz z nich Cheb robić. Podaj tylko adres dostawy 😁

47 minut temu, Nowy81 napisał(a):

Żyto= się spieki, a jak z ilością spalania i temperaturą względem owsa? 

Nie tylko żyto, pszenżyto, pszenica, kukurydza tak samo. Mam teraz owies z domieszką jęczmienia i już się spieki robią, nie takie duże jak na zdjęciu ale są. Raz dziennie trzeba ruszyć trochę w palenisku bo na dnie robią się spieki i blokują dopływ powietrza. Ogólnie  im więcej skrobi a mniej łuski  tym szybciej robią się spieki. Zużycie żyta do owsa zbliżone, utrzymanie temperatury tak samo tylko co się nawkur.... z tymi zlepami to twoje. Miałem 100 kg zaprawionego co zostało z siewu i 100 kg czystego to praktycznie jedynym sensowny pomysł jak się tego pozbyć to piec. Takie rzeczy to sypie jak piec chodzi na co najmniej połowę mocy i ma ciągle podawanie. Niestety żyto i podobne ciężko się rozpalają i trudno utrzymać zar jak działa na niskiej mocy. 

Łubin się też całkiem nieźle rozpala i spala nie tworząc spieków a strzela jak popcorn. Oczywiście mówimy o piecach z podajnikiem bo do zasypowego z normalnym rusztem to byle na początku zrobić "łoże" z drewna drobnego na rozpalenie a potem można sypać które się chce, wszystko wciągnie 

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Zaprawione na chleb? . Z 10 lat temu sprzedawał ojciec już owies do palenia 

Opublikowano
12 minut temu, PAN88 napisał(a):

Zaprawione na chleb? . Z 10 lat temu sprzedawał ojciec już owies do palenia 

Pewnie już pisaŁeś lecz skrobnij jaki masz model pieca.

Opublikowano

Poza tym to doskonały sposób na niezależność i wahania cenowe surowców nie mówiąc o zdjęciu nadwyżek zboża z rynku. Do pieców na ekogroszek czy pellet można dokupić palnik na owies, a przynajmniej kiedyś takie były np. Bioterm, ale i w popularnych palnikach np. SV200 też się dobrze spala - zresztą budowa podobna do tego Granpala,a  dodatkowo można palić węglem czy peletem. Ja tam nie uwiązał bym się przy jednym paliwie bo to sznur na szyje tak jak obecnie pelletowcy. 

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, izydor6280 napisał(a):

jak węgiel był po 3tys. to nikt tak nie mówił xD

Wtedy trochę więcej niż 1,5t pszenicy i była tona węgla.

@Nowy81 ja nie paliłem. Tata owies sprzedawał na palenie ale nie pytaliśmy o firmę. Wiem że pięć był na ekogroszek 

Opublikowano
5 godzin temu, Dastan napisał(a):

No właśnie podobno im więcej łuski  tym lepiej, a z tego co czytam Bigno chorakteryzuje się bardzo niską zawartością łuski... 

wydaje mi sie  żę w bingo trafia się najwiecej ziaren bez łuski , a łuskę ma cienką i wagowo ta ta łuska możę miec najmniejszy udział 

Opublikowano
Godzinę temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Ee tam, stabilnie będzie. W 24r owies szedł w cenie pszenicy to w 25r skoczki  nasieli go sporo i teraz krzywią się że miało być tak pięknie.

Nasiane było w ciul, na dodatek już nie pamiętam dokładnie, niemcy obsrali chyba 25% powierzchni owsem, też już w maju było głośno że będzie owsa w ciul i trochę, u mnie skupy jak zasypały się owsem w żniwa to dopiero skup owsa ruszył po żniwach kukurydzianych

Opublikowano

Próbowałem brykietem torfowym w kopciuchu. Tyle ile wsadziłem tyle też wyjąłem popiołu, w dodatku trochę śmierdziało

1 godzinę temu, jarecki napisał(a):

wydaje mi sie  żę w bingo trafia się najwiecej ziaren bez łuski , a łuskę ma cienką i wagowo ta ta łuska możę miec najmniejszy udział 

Dwa razy udało się go wykombajnować  całkiem bez łuski, 11% wilgotności wtedy miał. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał(a):

Żeby w owsie udało się oddzielić łuskę od ziarniaka to trzeba Bukownik i to na wysokich obrotach powyżej 2 tyś. Swego czasu wśród gołębiarzy był trend na karmienie właśnie takim owsem pozbawionym łuski.

Wydaje się że ma mało ale waga mówi co innego.