Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, BusteR napisał(a):

Wszystkie są wysokoplonujace :D

Wszystkie mają wyjątkowo niski udział łuski. 

Wszystkie są polecane w badaniach COBORU.

Wszystkie mają bardzo wysokie MTZ.

I tak dalej...

:)

Opublikowano
14 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Do kiedy najpóźniej jest sens siać owies ? Czy w ekstremalnych warunkach wymoknie?

Większość pól pływa, a na horyzoncie ponad 35l , zastanawiam się czy przeczekać czy siać w to i modlić się by sobie poradził.

Siałem kiedyś 20. kwietnia, sypał super

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, Piffpaff napisał(a):

nie wierzę co czytam, woda na polu i jeszcze zapowiadają kolejne 35l.... zazdroszcze

nie, nie zazdrościsz, nie mam pozwolenia na azoty więc w okolicy nikt nie sieje, dzisiaj roztopił się śnieg to żal pola oglądać, nie wiem co będzie z azotami w tym roku

22 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Siałem kiedyś 20. kwietnia, sypał super

można wiedzieć + - jaki plon przy jakiej dawce N?

Opublikowano

Już dokładnie nie pamiętam bo to było w 2013r, wiosna późno przyszła, z 0,85ha dwie przyczepy D 47 z lekkim czubkiem, także jak na tak późny termin siewu uważam że plon bdb

• Like 1
Opublikowano

@ŻakowskiSławomir tak naprawdę najlepiej zasiać do trzeciej dekady marca. Potem to już jest loteria. Jak będą deszcze i odpowiednie warunki to oczywiście uda się coś zebrać, ale nie licz na rekordy. 

Ale jak przyjdzie susza w maju i czerwcu to będziesz się cieszył jak wyjdziesz ze wszystkim na zero. 

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, Piffpaff napisał(a):

nie wierzę co czytam, woda na polu i jeszcze zapowiadają kolejne 35l.... zazdroszcze

nie ma czego zazdroscić , w ubieglym roku dałem rade z jarymi zasiać po 15 kwietnia bo było mokro , potem susza zrobiła swoje 

Opublikowano
9 minut temu, Piffpaff napisał(a):

w owsie najważniejszym czynnikiem jest woda tylko tyle u aż tyle

Dlatego najlepiej siać najszybciej jak to możliwe, bo wtedy jest szansa że się tej wody złapie dużo więcej. 

Opublikowano
W dniu 23.02.2025 o 21:46, krilan06 napisał(a):

Już dokładnie nie pamiętam bo to było w 2013r, wiosna późno przyszła, z 0,85ha dwie przyczepy D 47 z lekkim czubkiem, także jak na tak późny termin siewu uważam że plon bdb

Wszystko zależy od gęstości tego owsa. Pole kiedyś ojciec późno kupił bo koniec kwietnia oprysk randapem orka i siew owsa jakoś koło 5czerwca. Koszony pamiętam że był w pierwszy weekend września bo dożynki gminne były 🤣 objętościowo super ale wagowo to ujnia. Dobrze że hodowla jest cały czas to zjadły ale pamiętam że to było dla macior tylko 

Opublikowano

Sieje ktoś mieszanki owsa ze strączkami? Z czym najlepiej to wychodzi ze zwykłym grochem czy może coś innego no i jak z herbicydem w takiej mieszance?

Opublikowano

wstawiałem zdjęcia wcześniej i tak na pierwszy rzut oka na razie nie wygląda najgorzej. Chyba się wybiorę jutro coś wykopać i sprawdzić czy będzie odbijał w domu

Opublikowano

U nas było po - 16 kilka nocy teraz ciepło owies już sie ladnie zieleni nic mu nie jest lepiej przetrzymal mrozy niz jesienne przymrozki gdzie go przerzedzalo na uwrociu co 6 klasa

Opublikowano
20 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Chyba te ozime za delikatne na nasze zimy.

Są delikatne i przede wszystkim nie wybaczają błędów. Moim zdaniem żeby owies ozimy sie udał w takich warunkach jakie mamy w tym sezonie, to musi wejść w stan spoczynku w bardzo dobrej kondycji. Te które miały niedobory albo były delikatnie przyjarane przez herbicydy to przezimowały zdecydowanie gorzej.

Opublikowano
W dniu 24.02.2025 o 20:26, Mikua napisał(a):

Tam gdzie deszcz i mokro to trzeba jak najwcześniej, tam gdzie sucho to bez różnicy z tym wczesnym siewem 

Chyba na odwrót