Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ostatnio na YouTube było zostawione ściernisko na zimę po qq na ziarno ile to się marnuje towaru i grzyb na tym rośnie a znowu ci co robią bez Orkowo to wiadomo niema 100% przykrycia zawsze na wierzchu jakiś procent zostanie,ja tam orzę zaraz po zbiorze ale tez byli zgrzyty.

Opublikowano

Nie wchodziłem ale jak jest mono kultura to najlepiej zaorać,zresztą z tymi grzybami i masą i chorobami to się zgodzę, ale tej bez orki to nie lubię niby co napisałem to jakieś wytłumaczenie jest ze przez to choroby się mnożą  i niema wykorzystania pełnego resztek pożniwnych a tez większe kiełkowanie rosiln nie chcianych .

Opublikowano
Godzinę temu, Gimmeshelter napisał(a):

A co niby miało by byc na plus jakby teraz posiał? Jak się sieje jare na wiosnę to za siewnikiem ma się kurzyć 

A co to za mądrość ludowa? Uzasadnij tą tezę 

57 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Następny internetowy wszechwiedzący fachowiec. 

O kim mowa?

10 minut temu, Lukas3512 napisał(a):

Fajnie radzić bez ryzyka wlasnego budżetu, a w dodatku pobierać opłaty... czytałem wlasnie dyskusje pod tym filmem o ściernisko kukurydzy.  

Gość dzieli się swoją ogromną wiedzą, on ci nie mówi że masz zrobić tak i tak tylko udostępnia ci informacje a ty masz je dostosować do swoich własnych warunków na polu i na gospodarstwie. Dlaczego jak ktoś chce pomóc i weźmie za to skromną opłatę to już trzeba kogoś takiego z błotem mieszać?

Opublikowano

jego program, jego sposob na zycie. jesli sa osoby ,ktore placa, ich sprawa. teraz swiat rzadzi sie reklamami, ogladalnoscia, na jego miejscu bylbhm na Youtube i nabijal subskrypcje i lajki. wracajac do bezorki i scierniska qq. czy ktos sprawdzal jakoe grzyby sie namnazaja na resztkach? czy w ten sposob przenosi sie fuzarioza, w jakich temperaturach? nie chce krytykowac p. czarka, ale rozmawiajac o problemie chorob grzybiczych, a pokazujac np plesn na resztkach, to jest malo profesjonalne. bezorke robie juz ladnych pare lat, po qq ba zime nie dotykam scierniska, bo sie nie da tego uprawic. wiosna praktycznie nie ma resztek, ladnie butfieja. na powierzchni, przy dostepie tlenu, w zakresie temp 5 -15 procesy rozkladu materii zachodza szybciej niz po przyoraniu. to rozwazanie to tak troche hmmmm pokazanie fermentacji i udowadnianie ,ze tam namnaza sie np shigella, klebsiella albo salmonella. tak rozmowa profesjonalnego mikrobiologa nie wyglada.

Opublikowano
26 minut temu, KlimekPL napisał(a):

A co to za mądrość ludowa? Uzasadnij tą tezę 

O kim mowa?

Gość dzieli się swoją ogromną wiedzą, on ci nie mówi że masz zrobić tak i tak tylko udostępnia ci informacje a ty masz je dostosować do swoich własnych warunków na polu i na gospodarstwie. Dlaczego jak ktoś chce pomóc i weźmie za to skromną opłatę to już trzeba kogoś takiego z błotem mieszać?

Sorry ale wolę e-pole, rozmowy na poziomie bez głupich mądrości 

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Siedzacybyk napisał(a):

z takiej wypowiedzi,mozna by wywnioskowac, ze jak sie zaorze to grzybow nie bedzie, a resztki rozloza male ludziki?! albo swistaki!

Oglądałeś epole? Gdzie więcej wiedzy o azocie, ochronie, uprawie?

Opublikowano
1 minutę temu, Siedzacybyk napisał(a):

niee, nawiazuje do wylowiedzi o pozostawianiu resztek qq na zime na powierzchni. e-pole mi sie polazuje w reklamach, ale tam nie zagladalem.

Proponuję porównać poziom kultury, rozmów i ogólnie....bez wywyższania 

Opublikowano

zaloguje sie i poogladam. z calym szacunkiem do youtuberow, ale jesli ktos nie rozumie mikrobiologi od podstaw, to trudno mu bedzie wytlumaczyc przemiany zachodzace w glebie. kiedys przed egzaminem, prof. (juz niestety nie zyjacy), powiedzial,ze nie chce sluchac takich szczegolikow na egzaminie, bo go to meczy, on chcialby usluszec czy ktos to rozumie, w ogólnym uproszczeniu. potem odwrocil sie i z usmiechem dodal, ze aby tak opowiedziec, trzeba znac te szczegoliki 😎

Opublikowano (edytowane)

Proszę cię jakie uniwersytety, kilka lat młodszy ode mnie znajomy skończył sggw i wrócił do domu z wiedzą, że nawozy działają od 5 stopni i wcześniej nie powinno się ich rozsiewać. Po tej szkole jakoś nadal na ich gospodarstwie piasta do wapna nie widzę, nadal próbki gleby to jakaś abstrakcja, ochrony grzybowej też nie praktykują bo "na naszych glebach to nie ma grzyba" a siewnik w dalszym ciagu ustawiają na oko bo na próbę kręconą brak czasu i potem dosiewają nakładki bo za malo wyszło albo wręcz dokupują nasion bo za dużo. . Więc albo on tak się uczył albo taką tam wiedzę dostał. 

A, byłbym zapomniał. Za to potrafi wszystkie chwasty po łacinie nazwać 

3 minuty temu, KlimekPL napisał(a):

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

Po części tak ale jest naprawde dużo fajnych wykładowców i ciekawych zajęć, przynajmniej ja miałem.na studiach.

Wiem że większość co nie skończyła żadnej szkoły mówi że nauka jest bee ale to normalne.

Później naogląda się jutuba i mądrzy się po internetach, albo przyjedzie do niego przedstawiciel handlowy jakieś firmy i nawija makaron na uszy, a ten łyka jak pelikan bajeczki. Tacy odbiorcy są najlepsi, na szkoleniach w firmach uczą jak takich podejść - złoci klienci. 

U mnie jeden taki kilka lat temu 3 razy zboże na wiosne odsiewał jak naoglądał się jutuba że im wcześniej posiejesz tym lepiej.

Opublikowano
Godzinę temu, ciaastus napisał(a):

Parę lat do tyłu na koniec lutego wymarzła mi pszenica ozima. 

Poza tym nic. 

2010 albo 2011 dużo wymarzło w okolicy bo poszedł mokry śnieg a potem skorupa się zrobiła. Niektórzy robili koleiny traktorem lub kultywatorem rozrywali zmarznięte 

Opublikowano
14 godzin temu, Lukas3512 napisał(a):

z jego mądrości niej korzystają jelenie, którzy płacą za dostęp do portalu, nawet później się chwalą na FB jak to plon skoczył po tych poradach 🤣

Opublikowano

Można mówić co chcecie (nie oglądałem tego cezarego całego bo uważam ze sam moge doczytać poszukac informacji mi potrzebnych itp a nie płacić za to niby nie dużo a jednak) owies na piachu przy suchej wiosnie spokojnie można siać w lutym sialem tak jednego roku i plon był lepszy o niebo w porownaniu z sianymi w marcu bo mój mimo ze siedzial w ziemi miesiąc to korzeń miał bardzo duży i rozwiniety, tylko że właśnie na piachu a na glinach i mokrych glebach nie da sie wjechać tak szybko bądż przy sporych opadach bedzie sie meczył nawet gnił i nie ma to sensu taka moja uwaga i spostrzeżenia. 

Ps każden robi jak uważa i co mu sie podoba 🤣🙃😂

• Like 2
Opublikowano

szkola to nie panaceum na madrosc! szkola ma nas rozwinac, nauczyc myslec, dac podstawy wiedzy, fundamenty. wezmy tego chlopaka, który skonczyl sggw. by skonczyc taka szkole, nie mozna byc idiota. juz sam skonczenia takiej uczelni swiadczy, ze w glowie jest poukladane. takie swiadectwo posiadania wiedzy, nazwijmy to madrosci. podstawy posiada, wiedze przyswoil. teraz czas zdobycia doswiadczenia bedzie mu potrzebny. jednak on w wieku naszym, bedzie mial inne spostrzezenia niz my, ktorzy takiej szkoly nie skonczylismy. pamietajmy, ze on przeczytal i nauczyl sie wielu ksiazek. kazda ksiazka to cegielka w naszym doswiadczeniu zyciowym, a on na starcie bedzie mial ich o wiele wiecej. oczywiscie, ze aby byc dobrym specjalista, nie nalezy osiadac na laurach, dalej trzeba czytac, probowac, uczyc sie na bledach swoich i cudzych. trzeba miec rowniez wsparcie w rodzicach. moze ojciec jest trudny,nie chce kupic wapna, mimo ze syn namawia. moze szkoda kasy na badania. lekarz konczy studia i zaczyna przygode z pacjetami,czy to medyk czy wet. 10 lat potrzeba by juz byl w miare samodzielnym pracownikiem. zdarzy sie tez w tej grupie jakis idiota, czy to lekarzy czy rolnikow po studiach, zawsze jakis procent to odpady edukacyjne, ktore jakos przelecialy przez sito. nie ma takiego sitka, co 100 % zatrzyma brudy. system edukacji oparty o wiedze z lat 70 to tez bolaczka naszej edukacji. jakos za komuny byly pieniadze, teraz ciagle brakuje. reasumując, by z czlowieczka stala sie perelka musi byc spelnionych pare czynnikow: inteligencja, zdolnosc przyswajania wiedzy, zapamiwtywanie, ambicja i pracowitosc, wsparcie rodzicow, pieniadze, dostep do wiedzy, talent! to samo jest w sporcie, no sportach walki, jest wiele cech sportowca , ktore musza byc na najwyzszym poziomie: sila, szybkosc, mentalnosc (glowa), wrodzona zwinnosc, koordynacja. wystarczy ze jedna cecha nie zagra i bedzie dobry, ale nie najlepszy. to samo z ludzmi i edukacja 🤔😃

• Like 2
Opublikowano

Ale ja nie mówię że chłopak jest głupi. Ja tylko mówię jaką wiedzę wyniósł ze szkoły. Owszem, na pewno wyniósł coś przydatnego, ojciec się na nim wspiera bo często używa argumentu "syn jest po szkole więc wie lepiej". Ale kompletnie nic się nie zmieniło w ich gospodarzeniu, z azotem nadal czekają do kwietnia bo musi być ciepło żeby szybko zadziałał zamiast wylatywać w powietrze. Sory, ale jeśli szkoła nie potrafi wytłuc tak elementarnych i podstawowych błędów to po co mam tracić na nią czas? Będąc samoukiem też dużo się nauczyłem i oczywiście nadal się ucze i wiem że do końca życia będę sie uczył i zadawał pytania. Jak ktoś dostał dyplom i już sie uważa za wszechwiedzacego to jak widać jest chyba jednak głupi 

• Thanks 2
Opublikowano

masz duzo racji, system edukacji u nas kuleje. na swoim przykladzie, szkola troche mi pomogla w ogarnieciu rolnictwa. na pewno mikrobiologia, biologia, chemia, biochemia, toksykologia, to sa przedmioty ktore daja baze. natomiast duzo trzeba bylo sie douczyc z czasopism i internetu. czesto jestem sceptyczny do rad i ternetowych, ale musze oddac poklon agrofoto. nauczylem sie tutaj bardzo duzo! szkola daje podstawe do zrozumienia, reszta to wiedza b. specjalistyczna wiec czasopisma i porady wlasnie tutaj. oczywiscie trzeba informacje przesieewac przez sito wlasnej wiedzy.....ale nawet przeszedlem na bezorke i jakos to wyglada 😃

Opublikowano

A ja oglądam Czarka, tak kupiłem subskrybcje i się nie wstydzę!, oglądam e pole i czasem Kule. I co w tym złego? Na studiach rolniczych uczyliśmy się czasem takich pierdół że głowa mała ale były przedmioty albo tematy wartościowe i to po te wartościowe info poszedłem na studia. Trzeba umieć myśleć i selekcjonować info. Tak samo jest z Czarkiem wiadomo że jego gadka o chodzeniu co tydzień po polu jest bez sensu ale można wyłapać fajny patent w danej chwili i za to mu place a nie za wszystkie materiały które nagrywa. Tak samo epole, czasem jeden gość wyklucza to co powiedział tydzień wcześniej inny prof ale to MY mamy wybrac wartościowe info dla naszego gospodarstwa Moim zdaniem zamykanie się w przekonaniu że Czarek zły a epole dobre a Kula to już super jest błędne

• Like 2