Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał(a):

Poczytaj o lumaxie

Wiem że lumax ma rejestrację ale wiem jak wygląda roślina tym potraktowana i jak to się ma przy suchej ziemi. Takze w praktyce nie jest kolorowo. A i rejestracja lumax się kończy.

Opublikowano

1/3 dawki załatwiała sprawę 

3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ja w tym roku tez najwieksza kase zarobiłem na lucernie. 126 kulek z 2 hektarów x 50 zł plus dopłaty, bez kiwnięcia palcem.

Bez nawożenia urosła?

Opublikowano
1 godzinę temu, migacz napisał(a):

Wiem że lumax ma rejestrację ale wiem jak wygląda roślina tym potraktowana i jak to się ma przy suchej ziemi. Takze w praktyce nie jest kolorowo. A i rejestracja lumax się kończy.

Miałem w tym roku pierwszy raz sorgo. Psikane lumaxem. Chorowało. Mimo wszystko plon ok 5t na piochu gdzie żyta maksymalnie zbiera się po 3t w dobrym roku.

Ponoć sorgo pryskają pendimentaliną.

Opublikowano

Cena przed świętami 850 netto przy całym aucie w lokalnej firmie co kręci pasze do gołębi. Przy mniejszych ilościach 800 netto. Wilgotność <14%, zanieczyszczenia do 2%.

Swoje skosiłem przy wilgotności 16% po kombajnie. Ziarno wygląda jak na zdjęciu

Moim zdaniem byłoby warto siać jeżeli by to poszło prosto z kombajnu bez dosuszania i czyszczenia.

IMG_20241217_090853_987.jpg

Opublikowano
W dniu 3.01.2025 o 09:39, migacz napisał(a):

Ja tam na piachu wolę zasiać jęczmień jary niż owies. Na mojej ziemi lepiej się sprawdza ale trzeba dać wapna 

Ja mam akurat lepsze ziemie,to u mnie lepiej się sprawdza owies

9 godzin temu, Popier96 napisał(a):

A kukurydza?

W tym roku Rambo plon na III klasie, ok 4,5 tony. Sprzedane. Zarobek żaden, ale jakiś tam przerywnik od pszenicy i jęczmienia. 

Dlaczego żaden zarobek.Mi  akurat też tyle sypał przy 150 kg saletry,oprysk na chwasta i skracanie.I zarobek wyszedł calkiem niezle

Opublikowano
24 minuty temu, lukasz1995 napisał(a):

Ja mam akurat lepsze ziemie,to u mnie lepiej się sprawdza owies

Dlaczego żaden zarobek.Mi  akurat też tyle sypał przy 150 kg saletry,oprysk na chwasta i skracanie.I zarobek wyszedł calkiem niezle

No dla mnie żaden zarobek. Bo wiem, że pszenica na tym stanowisku dałaby w tym roku minimum 6ton. Nawet w monokulturze. Wiadomo, większe koszty utrzymania. 

Opublikowano

Sprzedałem już trochę towaru i mogę śmiało powiedzieć że to był mój najsłabszy rok w uprawie owsa, raczej do 4 ton się nie zbliżę, jakieś 3,5 średnia wyjdzie, gdzie ostatnie lata zawsze przekraczałem 5 ton. No ale nie zniechęcam się, będę siał dalej, bo młodych i zgrabnych koniar ciągle przybywa 🤭

• Haha 1
Opublikowano

U nas plony owsa były dość dobre nikt nie narzekał jesli chodzi o owies u mnie średnia wyszła 4.1-4.3 tony z ha z tym że siany na ugrach obnizył średnią na uregulowanym polu klasa 5  lekka plon koło 5 ton z ha koszt średni 1700 na ha 4 tony sprzedane po 600 daje 2400 czyli 700 zysku  przy czym pszenica w tym roku plonowalla tyle samo przy kosztach 2600-2800🤣

Nawożenie owsa  pod siew

130 kg polifoski 

110 kg mocznika

100 kg saletrosanu 30 

Nie skracany ani pryskany odżywkami pryśniety tylko Goldem na chwasty 

Pszenica 

150 kg polifoska

N1 200 kg saletrosan 30

N2 140 kg mocznik 

Część 2 zabiegi fungicydem czesc 3 lepsze kawałki skracane

Opublikowano
30 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

zasieje to sorgo mamie dla kur, mamy gniotownik, bedzie chyba im smakowalo?!

52 minuty temu, jarecki napisał(a):

a jak to sorgo idzie przez gniotownik , czy srutownik ? 

Jakoś musi iść skoro śrutują je świniom. Samego jakoś kury za chętnie nie jedzą. Swoim mieszam z pszenicą i granulkami dla niosek

Opublikowano

Był chyba temat o uprawie sorgo. Pionierem jest chłopak z okolic Ożarowa ( świętokrzyskie)

Najważniejsza odmiana by miała chyba niskie FAO i niski wzrost. Ono chyba gorzej oddaje wodę i potrzebuje dłużezego okresu wegetacji od kukurydzy.

Widziałem jedno pole w otoczeniu lasu, piękne było ale nie dojrzało.

Nawet w jakimś temacie chyba właściciel mi odpowiedział

Opublikowano

A do zmianowania sorgo to inna grupa ?

Znajomy miał słonecznik to uratowała go działka 12 ha bo mniejsze to ptaki ponoć mu zżerały gdyby nie to to słonecznik by siał nadal . Ktoś wyżej wspomniał o tej roślinie 

Opublikowano
Godzinę temu, migacz napisał(a):

Polecam grupy na Facebooku o sorgu. Ja swoje mam zakiszone w big bag. 

Jak dawkujesz/będziesz dawkował trzodzie? Mam taki kawałek piochu, może dla przygody bym spróbował.

4 godziny temu, soltys48 napisał(a):

1/3 dawki załatwiała sprawę 

Czyli 1-1,3l lumaxu/ha?

Opublikowano

Dawałem 1,5l

3 godziny temu, migacz napisał(a):

My mieliśmy armorik. Teraz być może coś z kws pójdzie.

Miałem amorika i rgt belluge. Belluga wcześniejsza i dużo suchsza. Ogólnie lepiej wyglądała.

Opublikowano

Świnie kiszonego na tone paszy dostają 250 kg. Ładnie się srutuje i nie dorzucam potem zakwaszacza. 

A co do odmian to dzięki za podpowiedź. Muszę spróbować innej.