Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Strongman napisał:

3 godziny temu, Tomek90 napisał:

A stosowałeś bakterie te? 

Ta azotopower i według mnie guzik to działa kupiłem na 1ha na sprubowanie.

Też stosowałem blueN, nie widziałem efektów

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Matey napisał:

ja tez przy tych bakteriach ostroznie podchodzę, na jesieni zastosowałem i bede obserwować, zastanawiam się jeszcze czy na wiosne nie dać azotowych ale to nie są tanie rzeczy

@Tomek90 dluzej je stosujesz? zadowolony jestes?

Krótko, w kukurydzy dawałem z fosforowymi bakteriami bez nawożenia azotem, tylko obornik 8-12t

Słonecznik bez azotu jedynie polidap i sól 3.3t

W tym roku cześć bakterie w kukurydzy, a cześć 40kgN w rsm razem zrobię. 

Zauważalne efekty w latach suchych, jeśli popaduje to raczej nie. 

2 godziny temu, Strongman napisał:

Ta azotopower i według mnie guzik to działa kupiłem na 1ha na sprubowanie.

A po czym to stwierdziłeś? 

Edytowane przez Tomek90
  • Thanks 1
Opublikowano
27 minut temu, Piffpaff napisał:

Też stosowałem blueN, nie widziałem efektów

Również stosowałem blueN w qq i nie było różnicy a specjalnie opryskałem tylko pół pola. Nie było różnicy widać ani w kolorze ani w plonie

Opublikowano

hej, ja tu mega nowy i z rolnictwem też dopiero zaczynam, dawnie gospodarstwo prowadził ojciec a ja raczej tylko pomagałem bo rozkręcałem swój biznes, teraz firma się sama prowadzi a ja trochę z przymusu musiałem się zająć gospodarstwem. 

Po krótce sytuacja wygląda tak mamy 11ha słabej ziemi głównie 5 klasy (żytnie bardzo lekkie piaski), w zeszłym roku były zboża zasiane przez ojca a ja to tylko zebrałem i rozrzuciłem na części obornik (na całość nie starczyło). Jeśli chodzi o maszyny to wszystko mamy swoje oprócz kombajnu (ten jest za miedzą u sąsiada). 

Chce jak tylko rozmarznie ziemia wejść z pługiem (wcześniej rozsypać nawóz) i w połowie marca agregat uprawowo siewny talerzowy  (z wałem pakera) i siewnik - zasiać owies i za nim uwałować to wszystko posiewnie gładkim wałem. 

Czy to wyjdzie? 

Czemu orka - bo jest rżysko z zeszłego roku i syf na polu - sam agregat tego nie przykryje i będzie się ciągnęło przed siewnikiem, zapychało, mieliło itp

Czemu agregatem talarzowym a nie zwykłym z pazurami - bo nie mamy zwykłego (jest sam kultywator) oraz ze względu że by się wyciągało ten syf który przykryła ziemia przykryła orka 

Czemu owies - bo obok mamy kilka stadnin koni które zawsze od nas brały słomę i mamy z nimi fajny układ, ponadto mamy nową prasę i aż żal aby stała nieużywana a nasze ziemie pod inne zboże jare się nie nadają

Czemu ten wał na koniec - aby ziemię trochę ścisnąć i zniwelować negatywne skutki wiosennej orki 

Czy ten schemat chwyci? Jeśli jest względny sens tego co napisałem to jaki i ile nawozu posiać przez orką? Myślałem Polifoskę 5 i mocznik. Ogólnie azot trzeba dać w 2 dawkach przynajmniej ojciec tak ponoć robił. Wiem że to głupie ale ważny jest efekt a nie koszt i zysk - tak trochę chcę się popisać a gospodarstwo to tylko dodatek do tego co robię

Opublikowano

Plan może być, tylko jak już zairzesz to siew nawet kolejnego dnia. Tu trzeba oszczędzać każdy litr wody. Da się w lutym, siej w lutym. 

Orkę bym spłycił nawet do  15cm 

Tej polifoski to 300kg trzeba dać

Opublikowano

spoko czyli reasumując płytka orka - też tak myślałem aby tylko przykryć ten syf reszta wg opisu i siew im szybciej tym lepiej 

to teraz sprawa nawozów 

polifoska 5 dam 250kg i mocznik 250kg na hektar boje się więcej bo jak się położy to mnie wszyscy wyśmieją :) a sąsiadów mamy zawziętych :) co do mocznika to trzeba jeszcze przemyśleć czy w jednej dawce czy w 2 w sensie ta druga to by się dolistnie zrobiło może. Gdzieś czytałem że razem z opryskiem na chwasty można. 

mocznik i poliforkę można wymieszać i jednocześnie sypać czy osobno trzeba ? nawet nie wiem jaka jest granulacja jednego i drugiego. Czuje się jak kompletny ignorant w temacie nikt mnie niczego nie nauczył bo ojciec zawsze wszystko sam robił i nie pozwalał sobie pomagać. Wiadomo żniwa to co innego było bo wakacje ale tak jak szkoła była to nic nie wiem co się robiło w gospodarstwie. Sąsiadów nie zapytam bo to wioska gdzie każdy każdemu wilkiem i każdy każdemu zazdrości zresztą już chyba nikt nie gospodarzy

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Polifoski daj 300 bo jak piszesz tam jest mało składników a na 5 klasie zasobów glebowych nie masz.

Mocznik to przesada. Patrzyłem na badaniach coboru to nawożenie N nie przekracza 100kg na ha.

Ja bym celował w te max  80 kg N w moczniku bo 15 masz z polifoski

Ale to max maxòw. Sam powinieneś wiedzieć czy nie suszy co roku u ciebie.  Jak naprawdę licho z wodą to 60kgN z mocznika.

A najlepiej saletrzak. 

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

od lat czy sucho czy mokro dalej 250kg pilifoski i 100kg mocznika, wszystko przed siewem i na tym koniec na piachach, nie kombinuj w oiewszym roku, nie znasz pól i uprawy więc nie wywalaj kasy a piach. Dobrze Ci radzę, za rok dwa nabierzesz doświadczenie to wtedy kombinuj! dąż za dużo azotu wyłoży jak będzie mokry rok a wypali w suchy

Opublikowano

Witam chcę zasiać do hektara owsa bezłuskowego dla kur bo kupiłem na próbę i jedzą to lepiej jak pszenice. 

Ktoś uprawia i doradzi odmianę i jak podejść do agrotechniki? Myślę kupić o ile się uda najmłodszą odmianę Harem dobrze czy lepiej inna?

Ziemia gliniasta IV, pH 5,5-6, fosfor niski, potas średni, magnez średni, przedplon jęczmień jary/pszenica ozima, lokalizacja centrum podkarpacia.

Plan agrotechniki: Kizeryt 100-150kg, NPK 7-20-30 200-300kg, przedsiewnie 150kg saletry/200kg saletrzaku, 2 dawka 150kg saletry lub RSM 32 (co lepiej i w jakiej fazie? a może lepiej całość w RSM przed siewem lub na szpilkę?) Odchwaszczanie chwastox trio i regulacja Medaxem do tego może jakieś mikro.

Ktoś doświadczony bezłuskowym doradzi? Nie chodzi o zysk bo to mała powierzchnia i na skarmienie. Bardziej by wyciągnąć jak najwięcej ale tak by nie leżał :D

Opublikowano
8 godzin temu, usieq96 napisał:

Witam chcę zasiać do hektara owsa bezłuskowego dla kur bo kupiłem na próbę i jedzą to lepiej jak pszenice. 

Ktoś uprawia i doradzi odmianę i jak podejść do agrotechniki? Myślę kupić o ile się uda najmłodszą odmianę Harem dobrze czy lepiej inna?

Ziemia gliniasta IV, pH 5,5-6, fosfor niski, potas średni, magnez średni, przedplon jęczmień jary/pszenica ozima, lokalizacja centrum podkarpacia.

Plan agrotechniki: Kizeryt 100-150kg, NPK 7-20-30 200-300kg, przedsiewnie 150kg saletry/200kg saletrzaku, 2 dawka 150kg saletry lub RSM 32 (co lepiej i w jakiej fazie? a może lepiej całość w RSM przed siewem lub na szpilkę?) Odchwaszczanie chwastox trio i regulacja Medaxem do tego może jakieś mikro.

Ktoś doświadczony bezłuskowym doradzi? Nie chodzi o zysk bo to mała powierzchnia i na skarmienie. Bardziej by wyciągnąć jak najwięcej ale tak by nie leżał :D

Siałem tą odmianę razem z jarym jęczmieniem Ella. 3 klasa ziemi, czerwona glina. Po pszenicy poplon, obornik i orka zimowa. Wiosną wszystko przedsiewnie. Czyli 150kg/ha Polifoski 8, 150kg/ha saletrzaku i soli potasowej dałem coś koło 100kg/ha. Posiane 22 czy 23 marca. Oprysk Chwastox Turbo, później siarczan magnezu i Moddus. Plon dla mnie cacy bo około 4,5t/ha ale słoma w nim nie potrafiła dojść. Koszone to było 12 sierpnia, jęczmień już dawno gotowy, ziarno w owsie też a słoma "żywa". Ale ziarno jako takie super. W 2021 też miałem taką mieszankę ale jęczmień Soldo a owies odmiana nieznana, kupiony "od chłopa". Wtedy problemu z tą zielenością nie było. Plon wówczas był podobny. Teraz czekam na eksperymenty z owsem ozimym bo posiali we wsi. Jak im wypali to posieję mieszankę z ozimym jęczmieniem.