Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Strongman napisał:

Ja raz siałem koło 10 maja i było wszystko ok szybciutko wzeszedł bo już ciepło,tylko musiałem później kosić bo w żniwa jeszcze był zielony.

Słomy było ok, ale nie ziarna. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Było było ziarna,bo kupiłem takie pole 2ha zamonoklinę i sprzedający umówił się ze mną ze on jeszcze w tym roku sieje a w kwietniu ubiegłego roku tak śniegu nawaliło i te pole zatopiło i on do mnie ze on już nie będzie a wcześniej przed śniegiem by się dało tylko ja i dopiero je wysuszyłem 10 maja i posiałem tam owies no to 4t było bez jakiegoś tam nakładu bo nawóz drogi szkoda było.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

No właśnie też chciałem dodać jeszcze od siebie, że bodajże w 2016 albo 2017 kuzyn zasiał owies jakoś zaraz po majówce na piachu VI klasy. To było małe pole 20 arów więc w sumie nic nie ryzykował. W żniwa ziarno ledwo ledwo udało się upchać w zbiorniku bizona czyli lekko była co najmniej tona z tego pola (w przeliczeniu ok. 5 ton z hektara)

Nawalił tam co prawda z 10 rozrzutników gnoju i poprawiał saletrą ale rok wyjątkowo dopisał bo niemal cała wiosna i lato były wyjatkowo deszczowe. Na pozostałych polach gdzie była cięższa gleba to już ten owies był bardo słaby a a na tym piachu petarda.

Opublikowano (edytowane)

A kto to ma wiedzieć,wszystko zależy od przebiegu pogody,jak nie będzie nic padać to na wielki plus a jak będzie to mogło by być mniej .

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
9 godzin temu, KlimekPL napisał:

No właśnie też chciałem dodać jeszcze od siebie, że bodajże w 2016 albo 2017 kuzyn zasiał owies jakoś zaraz po majówce na piachu VI klasy. To było małe pole 20 arów więc w sumie nic nie ryzykował. W żniwa ziarno ledwo ledwo udało się upchać w zbiorniku bizona czyli lekko była co najmniej tona z tego pola (w przeliczeniu ok. 5 ton z hektara)

A to co było w zbiorniku ważyło 400kg, w takie bajki to może uwierzyć tylko ktoś kto nigdy owsa nie siał. 

Opublikowano
5 minut temu, jajonasz napisał:

A to co było w zbiorniku ważyło 400kg, w takie bajki to może uwierzyć tylko ktoś kto nigdy owsa nie siał. 

Normalny owies, po 40kg w zwykły worek wchodziło. Tak jak mówiłem na bardziej zwięzłych glebach owies już był marny, a to był taki jedyny rok gdy na tej piaszczystej górce się tak udał.

3 minuty temu, mf362 napisał:

A pszenicy czy czegoś cięższego ile wchodzi w bizona ?

2,5m³ to przelicz sobie

Opublikowano
12 godzin temu, soltys48 napisał:

Odkąd kupiłem wały waluje wszystko 

Tez jestem fanem wałowania wszystkiego, nawet jesienią. Od razu widać różnice we wschodach i krzewieniu. 
Zawsze jednak mam cykora ze przeleci ulewny deszcz i wszystko uklepie. 
Teraz tez sprawdzam prognozy to ma w niedziele popadać jakieś 4-5mm a ja chce dziś/jutro siać i przywałować.. 🤔

Opublikowano
2 godziny temu, mf362 napisał:

Wiem że do rozsiewacza 1000 l czy tam 1000kg 

Wchodzi 600 kg owsa ( sianie poplony czy tam siew rzutowy zbóż na zbiór) 

Jak znasz pojemność danej maszyny i gęstość tego, czym te maszynę zasypujesz, to nie trudno sobie policzyc. Żeby w 1000l rozsiewacz weszlo Ci 600kg owsa, to albo musiał mieć rekordowa gęstość, albo dobra kupka na srodku.

1 godzinę temu, tobago napisał:

Tez jestem fanem wałowania wszystkiego, nawet jesienią. Od razu widać różnice we wschodach i krzewieniu. 
Zawsze jednak mam cykora ze przeleci ulewny deszcz i wszystko uklepie. 
Teraz tez sprawdzam prognozy to ma w niedziele popadać jakieś 4-5mm a ja chce dziś/jutro siać i przywałować.. 🤔

Rok temu działkę koło mnie uprawiał taki dzierżawca (~400ha wszystkiego). Zawsze waluje po siewie - w tamtym roku mu zabetonowano tak, że wschody były straszne. Ja mam lekkie wały, to też walowalem ile dałem radę, ale nie zdarzyło mi się żeby było zabetonowane. Ale też największą różnicą była po wschodach właśnie. Później jakos nie było widać różnicy gdzie było, a gdzie nie było wałowane.

Opublikowano
1 godzinę temu, Axd529 napisał:

Taki wał z opon od tira wystarczy do wałowania piachu? Czy to musi być jakiś specjalistyczny?

Może być z opon aby miał dużą średnicę, taki 50cm potrafi pchać przed sobą piach i robić górkę.

Opublikowano

korci mnie mega gesto zasiac mam kwalifikatu na 0.6 ha 120 kg mtn32 zk98% jakby wszystko wysiac wyszlo by ponad 600 szt/m2, sial ktoś tak gęsto? na rozkrzewienie u mnie nie ma co liczyć co rok na wypuszcza bicznych a później odrzuca to jakby zasial gesto to by może się nie krzewil?

Opublikowano
soltys48 napisał:

Przy tak gęstym siewie plonu nie będzie 

wiesz z owsa nigdy nie mialem dobrego plonu zawsze ponizej 3 t poza jednym rokiem

jajonasz napisał:

I będzie leżał plackiem 

na 6 kl?