Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
17 minut temu, Strongman napisał:

co z tym zrobisz.

To co przerzedzone to zostanie a na resztę dziś wieczorem dam szpryc

23 minuty temu, Pafnucy napisał:

@soltys48

na jakich ustawieniach, porównując do zboża ustawić siewnik do słonecznika?

Coś jak grykę

@Agrest jak Masz swoją haśle na grykę?

Opublikowano

No nic. Później sie pobawię. Na razie gosciowi łubinu trochę... 

Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

Znajony opowiadał jak robił u jakiegoś obszarnika i jeden z pracowników, który sial, opierniczal na lewo kwalifikat. No i co zrobić jak musisz wysiać mniej niż masz? Zmniejszenie dawki byłoby zbyt oczywistym rozwiązaniem (albo z trudnym dla tego typka), więc robił co?

...............

.............

........

......

Co jakiś czas podnosił siewnik do góry, no bo wiadomo - podniesiony, to nie wysiewa. No i tak dziesiątki hektarow posial. Pole nadziane dziurami, jak dobra kasza skwarkami było 😅 oczywiście zaraz po wschodach zakończył swoją karierę zawodową u tego pracodawcy. Czasem jednak niełatwo być prywaciarzem

U mojego byznesmena zza miedzy posieli ponad 100 ha pszenicy siewnikiem 6 metrowym gdzie włączone były 3 metry. Ciekawie to wyglądało. 

Opublikowano

@daron64 tez myslalem.ze moze siewnika do konca nie opuściłem ale moglo tez byc tak ze juz sie zboze konczylo bo dosypywalem do ostatnich przejazdow. Znajomy wracal od siebie to wjechal.i mi posial.

@soltys48 u mnie mieszanke chyba wymylo. Najgorzej ze po tych sniegach nie bylem tam i moglbym teraz stwierdzic ze na 100% wymokniete a tak sie troche zastanawiam czy nie łokoś

20220425_183530.jpg

Opublikowano (edytowane)

Panowie w fazie 3 lisci w owsie pojawiły sie takie przejasnienia czym to może byc spowodowane? Wystepuje pasami i głównie na słabszej ziemi gdzie niżej lepsza ziemia to piękny owies  raczej nie  niskie ph bo było by na całym albo placami, ewentualnie w zeszlym roku w życie zwalczalem chwasty lentipurem wiosną późno bo w maju bo była presja tomki mozliwe pozostalosci po lentipurze? spacer.png

IMG_20220430_120744.jpg

Edytowane przez livebird
Opublikowano

Wiec zostaje ph lub magnez. Jak ciut podrośnie dolistnie siarczanu z odzywkami ze dwa razy daj i bedzie git. U sasiada pole z owsem rok temu identycznie wygladalo ale u niego na to wplyw mialo wapno. Ale w pozniejszej fazie owsa nie bylo widac juz nawet sladu po odbarwieniach wiec spokojnie bedzie dobrze.

Opublikowano (edytowane)

Siarczanem i tak bym prysnoł za niedługo ale sie zastanawiałem czy też lentipur w tym palców nie maczał, owies lubi siarke z magnezem, mocznika i jeszcze mikro dolistnie 

Edytowane przez livebird
Opublikowano

Panowie kiedy oprysk na chwasty zastosować w owsu ? Siany późno bo 22 marca. Myślę żeby trochę wydłużyć i około 20 mają zastosować chwastox. 

Dawka azotu może być kilka dni przed odpryskiem czy lepiej po ?

Opublikowano

@Ekstremalny

Patrz na fazę rozwojowa rośliny i to jak duże są chwasty, a nie na kalendarz.

Azot najlepiej jak zielsko będzie zwalczone. Ale może być i przed opryskiem - najpierw musi się rozpuścić, a potem przemieścić wgłąb gleby, także to nie jest tak, że rozsiejesz i już Ci zielsko go podkrada dla owsa od razu.

Opublikowano (edytowane)

Siał ktoś w takim terminie owies czy się uda ,pole mega podmokłe ale prawie wyschło a jest w dzień bardzo ciepło.

Jutro spróbuje, co to będzie, 1ha tylko.

Edytowane przez Strongman