Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sianie owsa w lutym jest jak hazard ale jak do tej pory w tym roku popłaca.

Opublikowano

Pory roku się przesuwają. Teraz mamy walkę o każdy litr wody co nam spadnie. Ja mogę siać i 15 kwietnia jęczmień. Gleba wygrzana i on wyjdzie w ciągu tygodnia. Ale co z tego jak system korzeniowy słaby i okres wegetacji skracamy prawie o miesiąc. 

Co do wychodzenia na wierzch jęczmienia to około 2 tygodni. Nawet lepiej jak takie są pogody. Jęczmień jak czuje ciepło to leci jak głupi.

• Like 1
Opublikowano

Właśnie owies zasiany późno będzie taki sam jak ten co wcześniej o ile opady będą bo jeśli nie, to ten później szybciej wyschnie niż ten co wcześniej wzejdzie i się ukorzeni

Opublikowano

Są różne przypadki, ale ogólnie czym później zasiany tym szybciej zawiązuje wiechę, a to zazwyczaj nie jest korzystne. 

Opublikowano

Już o tym wspominałem, ale warto jeszcze raz bo przypadek bardzo ciekawy jak znajomy zasiał owies po majówce. I to na VI klasie, na piachowej górce. Był to najpiękniejszy owies w okolicy, pole ma 0,2ha a w zbiorniku Bizona trza było rozgarniać rękoma aby się zmieściło. To było dwa lata temu jak zaczęło lać od czerwca. Na mocniejszych ziemiach owsy po prostu wymokły, na piachach siane na początku marca najpierw były wypalone przez kwietniową suszę a potem jak dostały deszczu to się męczyły ale strat nie nadrobiły. A ten siany w maju na piachu miał po prostu idealne warunki przez całą wegetację - ciepło, wilgotno, błyskawiczne wschody, wzrost harmonijny i szybki.

• Like 1
Opublikowano

moral jest taki, pogody nie przewidzisz. Czasami jest rok na ozime, czasami na jare, a czasami na kukurydze, nie utrafisz. U mnie, w zdecydowanej wiekszosci sprawdza się wczesny siew i tak sie staram robic. A najpewniej siac ozime

• Like 3
Opublikowano

Ja jestem z podkarpackiego i siałem owies i jęczmień 9 marca zaraz po siewie przeszły deszcze i się wszystko ukorzenia. Mam trochę obawy czy nie za wcześnie bo teraz u mnie zapowiadają bardzo ciepło a potem ochłodzenie i pewnie przymrozki... 

Opublikowano

Ale w tym roku mają być ogromne urodzaje tak wychodzi z wszystkich przepowiedni ale zdrowy rozsądek mówi ze będzie sucho i ciekawe jak wyjdzie bo przysłowiami zacząłem się interesować od niedawna i tak na prawdę niewierze w to ale dużo jest takich co faktycznie się sprawdza.

Opublikowano

Jesli chodzi o przyslowia to tez znam wiele i intersuje sie tym ale znam tez faceta ktory w tym siedzi wiele lat a ma juz ponad 65 lat i umie przewidziec pogode tak plus minus np mowil jaka w tym roku bedzie zima i w naszym regionie prawie sie nie pomylil tak samo z lutym ze bedzie cieplo i z marem ktory bedzie mial przeplatana pogode ale to niby normalne ale wedlug niego kwiecien ma byc mokry po 15 w maju mamy narzekac na nadmiar deszczu w czerwcu raczej normalnie z opadami a w lipcu upaly szczegolnie do 15 powiem tylko ze pogode przepowiadal mowil w październiku 

Jak rozmawialem to mowil ze Polska bedzie coraz cieplejsza a przyslowia nie sprawdzaja sie w 100% jak dawniej bo klimat się zmienia i ze trzeba bacznie obserwowac przyrode to i z pogoda mozna zgadnac co bedzie sie dzialo

A i maja byc coraz czesciej i coraz silniejsze wiatry huragany itp w czasie burz jak i ot tak ze się pojawia

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomaszo88 napisał:

Ja jestem z podkarpackiego i siałem owies i jęczmień 9 marca zaraz po siewie przeszły deszcze i się wszystko ukorzenia. Mam trochę obawy czy nie za wcześnie bo teraz u mnie zapowiadają bardzo ciepło a potem ochłodzenie i pewnie przymrozki... 

U nas są zapewne silniejsze przymrozki niż tam na południu, ale owsa nigdy nic nie zmroziło.  

Opublikowano
39 minut temu, damianos95 napisał:

Jesli chodzi o przyslowia to tez znam wiele i intersuje sie tym ale znam tez faceta ktory w tym siedzi wiele lat a ma juz ponad 65 lat i umie przewidziec pogode tak plus minus np mowil jaka w tym roku bedzie zima i w naszym regionie prawie sie nie pomylil tak samo z lutym ze bedzie cieplo i z marem ktory bedzie mial przeplatana pogode ale to niby normalne ale wedlug niego kwiecien ma byc mokry po 15 w maju mamy narzekac na nadmiar deszczu w czerwcu raczej normalnie z opadami a w lipcu upaly szczegolnie do 15 powiem tylko ze pogode przepowiadal mowil w październiku 

Jak rozmawialem to mowil ze Polska bedzie coraz cieplejsza a przyslowia nie sprawdzaja sie w 100% jak dawniej bo klimat się zmienia i ze trzeba bacznie obserwowac przyrode to i z pogoda mozna zgadnac co bedzie sie dzialo

A i maja byc coraz czesciej i coraz silniejsze wiatry huragany itp w czasie burz jak i ot tak ze się pojawia

I morał taki ze ma padać deszcz często i ma wszystko rosnąć w tym roku, ja też tak słyszałem.

Opublikowano
5 godzin temu, soltys48 napisał:

Całe Rolnictwo to hazard

Dokładnie. Dlatego nie gram we wtapiary i raz w życiu byłem w prawdziwym kasynie  :)

ktoś wyżej pisał że posiał 1 maja i plon miał super. Ja kiedyś posialem w połowie kwietnia a kilka hektarów po 10 dniach bo nie było warunków. Różnica w  plonie 40-50 %. W zeszłym roku z kolei posialem na początku keietnia. Wszystko jak w książce. Npk, wapno, azot, oprysk na skrzypionke . Średni plon coś koło 4.8 t/ha. Kumplowi sialem ok 20 kwietnia. Dał tylko 500 kg oxyfertilu 90 i 200 l rsm 32 na koniec krzewienia jak owies już blady był. Robaka miał od cholery ale nie chciało mu się pryskać bo susza bo to bo tamto. U niego średnia wyszła 6 ton. I tutaj się nie śmiejecie  ale jemu siałem gdy kalendarz biodynamiczny pokazywał korzystne warunki do siewu. U mnie były nie korzystne...i bądź tu mądry z tym wszystkim...

Opublikowano (edytowane)

Na tym forum kiedyś ktoś pisał, że podejmował próbę siania owsa na jesieni. Ciekawe z jakim skutkiem. Śmiała koncepcja, i może gdzieś na południ się sprawdziła.  U nas któregoś roku jeden zasiał owies jako osłonę pod jakieś zioła. Z założeniem, że ma zmarznąć. Pamiętam, że jeszcze w lutym był zielony, ale potem coś go zmogło. 

Edytowane przez Adrian_K_90