Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie przy 50N/ha miejscami leżało więc przedmówca dobrze pisze.

W tym roku przedsiewnie chce dać 100-150kg saletry 34 , 100kg poli 6 i 100kg poli plus ze wzgledu na brak nawozenia obornikiem , myślę , że na owies powinno wystarczyć bo w tamtym roku był dawany sam azot, właśnie te 50kg i była rewelacja, co prawda dosyć gęsto wsiane przez co skutecznie zagłuszyło chwasty przez co nie używałem herbicydów bo było czyściutko. 

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano

Bo są dofinansowania obecnie do ekologicznego ogrzewania .Przez smog również chcą to zastosować.Ponoc kaloryczność owsa i węgla jest podobna.Fakt zboże to raczej od zawsze było wyłącznie jako pożywienie dla ludzi i zwierząt,też niezbyt mi się to widzi by palić zboże.

Chce poznać opinie na ten temat :)

Opublikowano
15 godzin temu, Piotrek1975 napisał:

Że ty siejesz na tzw szczyptę to nie znaczy że ktoś tak robi. Z 50-60 N na mojej ziemi sypie około 6 ton z ha oczywiście ziarno C1.  U KOGOŚ MOŻE STPAĆ 8 T U KOGOŚ 2.5T

Oho to dobry magik jesteś. 

• Like 1
Opublikowano

Panowie zrobiłem próbę i na 100 ziaren wsianych w rzędach 10 x 10   95 szt wykiełkowało 

teraz tylko chce zaprawić ten owies 

wiecie czym to można zrobić 

chciał bym a żeby to była zaprawa razem z jakimś nawozem wzmacniającym ziarno a co zatym idzie kiełkowanie 

słyszałem że się zaprawia razem z jakimś srodkiem przeciw grzybicznym 

po któwym nie trzeba już pryskać od grzyba 

Proszę podajcie  mi jakieś srodki

w wielką sobotę chce zacząć siać 

bo we wtorek dopiero poorze bo ziemia jeszcze zmarznięta a mam do wsianie 14 h 

Opublikowano

I później się dziwisz czemu młode rośliny zasychają albo czemu wiechy robią się czarne.

Zapraw masz do woli od bajtanu po vitavax. Zasadniczo w owsie nie ma co szaleć i vitavax powinien wystarczyć.

http://www.minrol.gov.pl/pol/Informacje-branzowe/Wyszukiwarka-srodkow-ochrony-roslin

Nie ma czegoś takiego jak nawóz wzmacniający ziarno. Jak już to nawóz donasienny poprawiający kondycję młodych roślin (np Primus itp).  Ten zabieg nie wpłynie na poprawę kiełkowania.

Na rynku jest tylko jedna zaprawa pozwalająca zrezygnować z zabiegu T1 nazywa się Systiva. Ze względu na koszt w owsie bym jej nie stosowała. Generalnie w owsie nie stosuje się fungicydów bo przyrost plonu nie pokrywa kosztów zabiegu.

Po wiosennej orce nie nastawiał bym się na mega plon. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, szeryfkris napisał:

Panowie zrobiłem próbę i na 100 ziaren wsianych w rzędach 10 x 10   95 szt wykiełkowało 

teraz tylko chce zaprawić ten owies 

wiecie czym to można zrobić 

chciał bym a żeby to była zaprawa razem z jakimś nawozem wzmacniającym ziarno a co zatym idzie kiełkowanie 

słyszałem że się zaprawia razem z jakimś srodkiem przeciw grzybicznym 

po któwym nie trzeba już pryskać od grzyba 

Proszę podajcie  mi jakieś srodki

w wielką sobotę chce zacząć siać 

bo we wtorek dopiero poorze bo ziemia jeszcze zmarznięta a mam do wsianie 14 h

Zapraw Vitavaxem, ochroni ziarniaki przed zgorzelą siewek. Dalej owies sobie poradzi, zwłaszcza na tym piachu nie będzie dużej presji chorób. Nie pryska się później od grzyba bo to jest po prostu nieopłacalne w owsie. Nawozów donasiennych jest mnóstwo, na przykład ten który zaproponował kolega powyżej.http://intermag.pl/nawozy/nawozy-donasienne/produkt/primus-l.

Jeśli sprawdzałeś siłę kiełkowania to warto sprawdzić też masę tysiąca nasion, dzięki temu będziesz mógł precyzyjnie ustalić dawkę wysiewu. Myślę, że na ugorze powinno zasiać się nieco gęściej, aby owies zdominował perz. Czyli 400 szt/m2 powinno być dobrym rozwiązaniem, sam tak siałem w zeszłym roku na zaperzonym ugorze i dobrze się sprawdziło, chwasty nie miały szans. :P

Ja chciałem też zaprawiać swój owies ale odpuściłem sobie.

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam pytanie bo w tamtym roku po żniwach wyszedł perz w ściernisku, poszła podorywka , potem bronowanie i orka zimowa. Orka zimowa nie była jakaś specjalnie głęboka i miejscami nie obróciło dokładnie ziemi i widać rozłogi (liście uschnięte) lecz widać że korzeń odrasta i nie wiem czy bronować i siać czy może zaczekać i prysnać glifosatem

Zaraz wrzuce zdjecie

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano (edytowane)

Niby w tamtym roku siałem w perz orany na razówkę i w miare zagłuszył więc teraz po tylu zabiegach powinno być ok, chyba że zasieje na tym stanowisku qq, Miejscami to nie jest perz tylko nieprzykryta słoma

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano

3,5   ha mam po pszenicy 

1,5 ha do przeorania łąka którą wygnoiłem końskim gnojem teraz miałem za słomę to tu będzie 5 ha w jednym 

następnie 2 ha ktoś mi oddał po owsie 

nio i 7 ha ugór o którym mówiłem 

zastosuje jednak jakąś zaprawę 

jutro rano zamówję to na wtorek powinna być nio i może w srodę bym zaczął 

Opublikowano
3 godziny temu, Ogon988 napisał:

Niby w tamtym roku siałem w perz orany na razówkę i w miare zagłuszył więc teraz po tylu zabiegach powinno być ok, chyba że zasieje na tym stanowisku qq, Miejscami to nie jest perz tylko nieprzykryta słoma

IMG_20180325_154533.jpg

222.png

333.png

IMG_20180325_154445.jpg

Na ostatnim zdjęciu źle to wygląda i będzie z tego łąka niestety, ale co za wyjście, na glifosat i za poźno ze względu na termin siewu owsa i za wcześnie ze względu na to, że mało jeszcze części zielonych perzu absorbujących substancję.

Opublikowano
9 minut temu, cieplym3 napisał:

Na ostatnim zdjęciu źle to wygląda i będzie z tego łąka niestety, ale co za wyjście, na glifosat i za poźno ze względu na termin siewu owsa i za wcześnie ze względu na to, że mało jeszcze części zielonych perzu absorbujących substancję.

To chyba jest jedno z najgorszych miejsc na tym polu, chyba że czekać aż to wyjdzie , glifosat i na koniec kwietnia qq. Aczkolwiek jeszcze bronami można to powyciągać 

Opublikowano

W tym roku próbowałem na jednym polu tak męczyć perz po żniwach od granic, trzy x kultywator w odstępie kilkunastu dni i teraz i tak nie wygląda to dobrze, a było sucho.