Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli uważacie że nie warto siać na III klasie owsa? 

To co polecacie na zakupione w grudniu i zaraz po zakupie zwapnowane i płytko zaorane pole? Wapno jeszcze praktycznie nie zadziała. Więc ph spodziewane raczej b. niskie, pole dość mocno zaperzone.

Kukurydzy nie zasieję.

Pszenżyto jare - wydaje mi się że marne szanse na dobry plon i tu pewnie owies by wygrał

Pszenicy jarej nie posieję bo planuje ozimą jesienią.

Planowałem grykę nie dla zysku a dla dobrego doprawienia gleby.

Groch - niskie ph łubin - świeżo zwapnowane i perz.

Prosa nie siałem, ale poprzedni właściciel siał i jest b. duża presja chwastnicy.

Opublikowano
Dnia 28.12.2017 o 07:36, Wojtek026 napisał:

Ekologia czyli bez nawożenia i oprysku na takiej klasie ziemi taki plon to ile lat już masz tą ekologię? będzie dobrze jak taki plon utrzymasz, nie polecam nawożenia obornikiem na wiosnę pod owies i głębszej uprawy w tym roku tam gdzie nie było obornika był dużo ładniejszy owies, a tam gdzie siany tydzień później prawie nic nie było, w ogóle ten rok na owsy był słaby

ps. jak najwcześniej na wschodzie siejecie owsy?

Ja najwcześniej siałem owies 3 marca

Opublikowano

No z tego założenia wychodziłem.

Ale porównywałem sobie np 1,5t /ha gryki vs. 4 t owsa. Przy takim założeniu lepiej grykę.

Natomiast jeśli przy trochę większym nakładzie zebrał bym 6t owsa to już warte zastanowienia

A dodając jeszcze że @soltys48 zapłaci po 700 dla germańskich koni to już ładnie zaczyna to wyglądać.:P

Opublikowano

To po ile chciałbyś grykę sprzedać, że lepiej by ci się opłacała od owsa? Ja mimo wszystko wolałbym 4t owsa ukosić. Wyjdę na swoje i o wiele mniejszy problem ze zbiorem czy czyszczeniem.

Opublikowano

1,5 t  x 1200 zł - 1800zł

4t owsa x 450 zł - 1800zł 

Koszty w gryce niższe, mniejszy tonaż do przerzucenia, łatwiejsze i tańsze przechowanie, łatwe zbycie towaru nawet w małych ilościach, lepsze stanowisko pod roślinę następczą, lepsza możliwość zwalczenia perzu

Opublikowano

No może to i zależy od regionu. W moim przypadku jak ktoś by mi zaproponował 450zł za owies to bym go chyba wyśmiał. :P U nas właśnie większy problem byłby ze zbyciem gryki, owies rozchodzi się jak świeże bułeczki i jest mocno poszukiwanym towarem.

Opublikowano

Jak patrzę na olx to ceny podobne do pszenicy. tylko ciekawe co się dzieje jak kupiec kładzie pieniądze na stół. Bo to co pamietam to w żniwa często owies był po 350, więc teraz dodałem tą stówkę z racji "mody" na owies.

Pewnie przy większej ilości w świat pchnąłby drożej.

A jak owies żmijka podaje - bo znajomy mówił ze czasem lubi  się zapchać tz żmijka kręci a nie podaje. Tura nie mam.

Podmioty przerabiające grykę mam dwa w promieniu 10km

Opublikowano

Owies po 350? Kto oferuje takie złodziejskie stawki? Ja miesiąc po żniwach pozbyłem się wszystkiego po 550zł i żałuję bo teraz wziąłbym jeszcze parę złotych więcej. Ale przynajmniej porządek w stodole jest. :P

Opublikowano

To cena sprzed paru lat jak jeszcze czasem rodzice siali. Wiem, że ludzie zaczęli w piecach owsem palić.

Przy cenie 550 to już zdecydowanie owies wyjdzie lepiej od gryki. Bo nie liczę że gryka na 2-2,5 tys zł poszybuje

Opublikowano

W tym roku jest głód na owies, bo ludzie szukają na siew. Oglosilem się to co raz ktoś wypytuje czy na siew sie nadaje. Ale już ze trzy lata cena 9scyluje wokół 500zl wzwyż. 

Opublikowano

Czyli duże prawdopodobieństwo zwiększenia zasiewów i spadku cen?

Opublikowano

Co ta owies? jakie parametry?

Dnia 3.02.2018 o 21:09, Agrest napisał:

A jeśli byście się pokusili o ranking odmian to co najwyżej typujecie?

Bingo czy Navigator? Może inny>

Sołtys kupisz po żniwach po 700???:P

BIngo przy nawet niewielkim niedoborze wody gęstości nie zrobi

Kupię loco pzl z parametrami jakie podawałem

Opublikowano
14 minut temu, Zetor10 napisał:

Ja dałem ogłoszenie z owsem to po 30 min był kupiec a cena to 650 za tone. Centralna Polska.

Pewnie po centrali i ktoś chce na siew?

Jaka ilość? 

@soltys48 mówisz Bingo podatny na niedobory wody? Może tak być. Ale w takim razie co siać bo już głupi jestem. Ten Nawigator lepszy?

Opublikowano

czy   ja wiem czy nawigator lepszy? tylko raz go miałem w 2017 a wody mu nie brakowało

u mnie o wiele lepiej wypadł breton, jednak i tak bingo w 2012 dało najwyższy plon jak do tej pory:$ale to był bardzo specyficzny rok