Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 25.11.2025 o 08:27, pedro2 napisał(a):

Serio? Taką zielenice z pnia? Przecież w zbiorniku będzie błoto.

Widzę jak ludzie uszczelniają do rzepaku kombajny bo każdą szczelinką leci. Koniczyna też drobniutka. 

To porządne maszyny w okolicy macie 🤪

Opublikowano

U jutuberów widzę. U nas rzepaku nie sieją.

W starych maszynach zawsze znajdzie się jakaś podgięta czy spawana klapka, która już nie dolega idealnie. Zboże nie pójdzie, a drobnonasienne raczej jak woda. 

Nie zrozumiesz pewnie tego bo jak suafcio żyjesz w idealnym świecie 

17 minut temu, Tomek90 napisał(a):

To porządne maszyny w okolicy macie 🤪

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, pedro2 napisał(a):

U jutuberów widzę. U nas rzepaku nie sieją.

W starych maszynach zawsze znajdzie się jakaś podgięta czy spawana klapka, która już nie dolega idealnie. Zboże nie pójdzie, a drobnonasienne raczej jak woda. 

Nie zrozumiesz pewnie tego bo jak suafcio żyjesz w idealnym świecie 

U jakiego jutubera widziałeś?? 

Mój kombajn ma 20 lat kolegi 25 i nie słyszałem żeby coś uszczelniac, na bizona nie uszczelniałem gdzie ten sprzęt stoi? 🤪

I niestety ale rzepak ma większą skłonność do sypania się przez jakieś szczeliny niż drobnonasienne także wiesz ze dzwony bija ale nie wiesz gdzie 🤪

19 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Wiesz Tomek, kosić Lexem a kosić Merkatorem to dwie różne rzeczy😉 co nie zmienia faktu że robota będzie zrobiona 😎

Jeszcze nie etap lexiona 🤷‍♂️

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

rzepak ma większą skłonność do sypania się przez jakieś szczeliny niż drobnonasienne także wiesz ze dzwony bija ale nie wiesz gdzie

Cóż za faux pas z mojej strony.

Wybaczysz mi czy ukamienujesz? 

Opublikowano
W dniu 24.11.2025 o 09:42, pedro2 napisał(a):

Za 5 tys wolę bukownik z niepamiętnych lat niż nowy za 50.

Na razie to tylko plany na przyszłość. Jak się zdecyduje to kupię. Kilka tysi to nie pieniądz, a wozić towar i się prosić to moim zdaniem bez sensu 

Sprzedam Ci za 2, bo stoi i zawala

Opublikowano
W dniu 23.11.2025 o 10:49, Azor07 napisał(a):

Ja miałem rzodkiew Forza i ciężko się to młóci ,a koniczynę tylko kombajnem ,a to co się nie wymłóciło rozsiałem po łąkach ,5 lat leżały ostatki posiałem i ładnie powschodziła .   

Masz nasiona na sprzedanie  tej forzy? 

Opublikowano
4 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Masz nasiona na sprzedanie  tej forzy? 

Nie ,mało miałem wsiane ,cześć poszła na poplony reszta na poplony na nowy sezon ,bo w tym roku nie wiem czy będę siał . 

Screenshot_2025-12-02-12-51-13-506_com.google.android.apps.photos~2.jpg

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 25.11.2025 o 08:27, pedro2 napisał(a):

Serio? Taką zielenice z pnia? Przecież w zbiorniku będzie błoto.

Widzę jak ludzie uszczelniają do rzepaku kombajny bo każdą szczelinką leci. Koniczyna też drobniutka. 

A zboże, rzepak , kukurydze czy inną roślinę też kosisz jak jest zielone ? 

Opublikowano

Nie wiem jak to wygląda. Pytam. 

Z tego co widzę to nikt nie czeka aż uschnie tylko kładą na pokos. A wtedy badyl jest zielony 

Sąsiad gorczycę kilka lat próbował, seradele to też nigdy z pnia tylko na pokos. 

Ale wtedy zbiór hederem to mordęga

Opublikowano
JarekBazydlo napisał:

Na jakie odmiany owsa stawiacie na wiosne?  

W dniu 29.11.2025 o 19:23, Raptus902 napisał(a):

Jaka odmianę jęczmienia polecacie do mieszanki z owsem?

Mialem w tym roku jeczmien Feedway z owsem Agentem i polecam. 

Dzięki Pamiętasz w jakiej proporcji?

Opublikowano

Nie pasuje mi osobno zasiać pola bardzo mozaikowe a mieszankę trzeba dobrać do gleby na słabszej np. więcej owsa, na lepszej więcej jęczmienia. W dobrych warunkach plonowanie jest bardzo dobre i owies tak szybko nie wylega jak w czystym siewie. Pamiętam kiedyś u mnie taka mieszankę na lepszej ziemi pszenica jara + owies 50 do 50 sypała świetnie.