Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Noo, przypasował rok na jare.

Ceny w porównaniu do zeszłego niższe, ale plony wyższe. 

Ja tam lubię mało się narobić a $ z tego dużo mieć . Wczoraj kumpel oferował 550zł/t owsa 

Edytowane przez PAN88
Opublikowano
Godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

przechowuje ktoś owies w workach typu big bag? jak to leży? wilgotność od 10-13. Pasowałoby upchnąć dużą ilość na małej powierzchni.

Na palecie i na betonie to może siedzieć i dwa lata 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

przechowuje ktoś owies w workach typu big bag? jak to leży? wilgotność od 10-13. Pasowałoby upchnąć dużą ilość na małej powierzchni.

U mnie dużo w bb magazynuje, tylko stawiam na paletach aby nie ciągnął od spodu i nic się nie dzieje 

• Like 2
Opublikowano

2 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Biorąc pod uwagę gęstość owsa i jego szortkość to w bb na jednostce powierzchni możemy przechować mniej.

Może warto zrobić tymczasową zagrodę u sypać wysoko jak jest czym.

A owies to coś co najchętniej myszy i szczury konsumują i w bb będzie pogrom

Opublikowano

u mnie myszy ciely worki z owsem jakby w masło wchodziły do momentu az przygarnąłem ze schroniska 4 koty, dostają raz dziennie trochę papu zeby domu sie trzymały a resztę same sobie polują. żadna trutka nie wygra z kotem a i sąsiedzi zadowoleni 😉

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Po skoszeniu zboże przestało noc i dopiero sypałem w bagi na paletach  i było dobrze. Jedynie co to wypełnij dziury w paletach przed myszami i szczurami. Big bagi są cienkie od spodu i od góry. 

1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

.

A owies to coś co najchętniej myszy i szczury konsumują i w bb będzie pogrom

Miałem jęczmień, owies i pszenicę w big bagach i nie widzę różnicy jeżeli chodzi o myszy. Jeżeli nie mogą od dołu to atakują górą. 

19 minut temu, Piffpaff napisał(a):

u mnie myszy ciely worki z owsem jakby w masło wchodziły do momentu az przygarnąłem ze schroniska 4 koty, dostają raz dziennie trochę papu zeby domu sie trzymały a resztę same sobie polują. żadna trutka nie wygra z kotem a i sąsiedzi zadowoleni 😉

Worki czy big bagi ? W workach to mi po kilku dniach robiły dziury i nie na widoku tylko od spodu. Co do kotów się zgodzę ale ostatnio u mnie jak złapie to udusi i zostawi, szczególnie te z pręgą na grzbiecie.

Opublikowano

Znajomy zamiast big bagów wyhaczyl gdzieś niedrog arkusze blachy, wygiął je w okrąg i skręcił coś ala silos. 3 czy 4 warstwy w górę. Dorobił drzwiczki i powiem, że fajnie to wygląda. Spokój z myszami, ptactwem i fajdajacymi w zboże kotami. 

Opublikowano
5 minut temu, thor1984 napisał(a):

Znajomy zamiast big bagów wyhaczyl gdzieś niedrog arkusze blachy, wygiął je w okrąg i skręcił coś ala silos. 3 czy 4 warstwy w górę. Dorobił drzwiczki i powiem, że fajnie to wygląda. Spokój z myszami, ptactwem i fajdajacymi w zboże kotami. 

Big bag nie jest zły tylko trzeba w miarę możliwości zabezpieczyć go przed gryzoniami. To jest jego minus. Według mnie na pewno lepiej niż na pryźmie.

7 minut temu, Agrest napisał(a):

Moje też tych mysz z pręgą nie ruszą

Coś z nimi chyba jest nie tak i koty to czują.

Opublikowano

Tych z pręgą raczej nie ma na magazynie. Ja nie widzę problemu z myszami czy szczurami. Są trutki łapki itp. ostatnio najlepiej sprawdza się płyn, namaczam pączka i po zawodach. Koty nie mają wstępu tam gdzie zboże srają i leja smród później i robactwo się legnie. 

Opublikowano
2 godziny temu, Wpaw napisał(a):

Tych z pręgą raczej nie ma na magazynie. Ja nie widzę problemu z myszami czy szczurami. Są trutki łapki itp. ostatnio najlepiej sprawdza się płyn, namaczam pączka i po zawodach. Koty nie mają wstępu tam gdzie zboże srają i leja smród później i robactwo się legnie. 

To chłopie się ciesz i pozostaje tylko pozazdrościć. Chyba że jednak też ich masz, ale jeszcze o tym nie wiesz 😄 

Opublikowano

Chłopie mysz polna tak jak nazwa wskazuje występuje w polu na łąkach, polanach przy lesie. Może się zabłąkać jedna albo dwie gdzieś do domu ale to nie jest ich naturalne środowisko i nie będą tu występować. Druga sprawa tu pisali koledzy o big bagach kotach i myszach powiedz mi jak ten kot ma złapać tą mysz w tych big bagach? Dlatego mówię że najlepsze są trutki, albo gronostaj😯

Opublikowano

W czerwcu sprzedałem ostatnie zboże w baksach, 11msc stało i nic nie ruszone.

7 kotów i przede wszystkim na paletach stoją 

I co najlepsze kot w pryzmę się załatwi, a w baksie żadnym nic nie było 

Opublikowano
13 minut temu, Gimmeshelter napisał(a):

Bardziej mi o szczury chodziło. U mnie i z kim się nie porozmawia z okolicy to jest od jakiegoś czasu problem na który już brakuje sposobów 

Szczury to zwierzęta bardzo rodzinne jak się wprowadzi para i na czas się nie zareaguje to się tego może najebać dużo później ciężko jest pozbyć się problemu, próbuj tego płynu a jak nie to tą galaretkę też ponoć daję radę. Suchej granuli nie syp bo mają zboże i nie chcą jeść. Najlepiej żeby nie miały dostępu do wody wtedy wypiją tą trutkę. A jeśli chodzi o koty i szczury to nie każdy kot weźmie szczura... Najlepsze są kocice bo łowne a koty to próżniaki.

Opublikowano

Wszystko już było próbowane skubance nie tkną już żadnej saszetki granulki czy innej pasty, a płynem toxanem też coś polać to jak jakieś nowe żarcie dostaną to raz czy dwa zniknie a potem dalej stoi a one obok biegają.