Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
23 minuty temu, Axd529 napisał:

Jak tam u was owies wygląda? Mi się wydaje że mój siany 21.03 słabo wygląda,stanowisko po łące. Przedsiewnie dana polifoska tytan. Zastanawiam się czy zostawić czy zasiać jakiś poplon pod ozime zboże,co radzicie?

20200506_095203.jpg

Czy mi się wydaje czy masz dużo ziarna na wierzchu... ? a czym siałeś bo tak średnio to wygląda. 

Ja mam siane 18.03 i wygląda znacznie lepiej. A na stanowisku po łące siane 02.04 i całe się zazieleniło. 

Opublikowano
18 minut temu, Axd529 napisał:

Siewnik konny 120kg na 0,5ha

Chyba właśnie tu bym szukał przyczyny takiego a nie innego wyglądu. Owies to dobry przedplon pod oziminy np żyto. Możesz coś wsiać albo zostawić i zobaczysz co będzie się działo, jak dalej będzie słabe to po prostu do przyorania lub przejechania talerzówką.  Zależy na jaki plon liczysz...

Opublikowano
23 minuty temu, Axd529 napisał:

Jest sens sypnąć saletrę czy szkoda w koszty wchodzić?

A przedsiewnie tylko polifoskę dawałeś czy jakieś azotowe ?.

Ja osobiście dawałem 100 kg przedsiewnie mocznik i na drugą dawkę też 100 kg mocznika. Co do saletry na N2 w owsie to słyszałem różne opinie, ale nie będę się wypowiadał bo nie praktykowałem. 

Opublikowano
2 godziny temu, Jacolino napisał:

A jakie plony uzyskujesz?

Dokładnie Ci nie powiem bo nie ważę wszystkiego, większość zjadają krowy, w tamtym roku było ok 5 ton. 

Mój od wczoraj dostał 17 litrów wody 

IMG_20200506_115104.jpg

Opublikowano

Ja dałem przedsiewnie 220 kg polifoski 6 i 100 kg mocznika i wczoraj poszło po 65 kg saletry i 60 kg mocznika i od wczoraj pada dość mocno. Chyba też polece moddusem 0,4 na ha bo coś czuje ze bez tego na bank bedzie lezał 

Opublikowano
1 godzinę temu, pawelus1986 napisał:

A przedsiewnie tylko polifoskę dawałeś czy jakieś azotowe ?.

Ja osobiście dawałem 100 kg przedsiewnie mocznik i na drugą dawkę też 100 kg mocznika. Co do saletry na N2 w owsie to słyszałem różne opinie, ale nie będę się wypowiadał bo nie praktykowałem. 

Przedsiewnie tylko polifoska.

Opublikowano
6 minut temu, thor1984 napisał:

coś koło 15 marca odmiana Nawigator

3 minuty temu, Piotrek1975 napisał:

U mnie Nawigator wygląda lepiej siany 9 marzec, wcześniej falował ale teraz poszedł ostro.

Jak wypada Nawigator w porównaniu do Bingo bo myślę zasiać w przyszłym roku. 

Opublikowano

Lepiej wypada Nawigator niż bingo mam 4 rok i jest ok wiadomo aby wilgoc miał i pod korzeń dać jak trzeba to gęstość będzie duża. 

Opublikowano

Nie szalejcie z tym skracaniem bo przypomnijcie sobie zeszly maj ulewny a potem połowa wyschla, nauczcie się mniej intensywnej uprawy bo to już nie czasy na plony 5t owsa w czerwcu lipcu przyjdzie +40 i pozamiatane, rośliny wybujale wynawozone

Ja od kilku lat daje obornik pod pług potem polifoska 200kg i 100 mocznika, jak dobry rok to raz mocznik, siarczan dolistnie, mszyce i koniec na tym

Opublikowano
53 minuty temu, dzikiWschód napisał:

Nie szalejcie z tym skracaniem bo przypomnijcie sobie zeszly maj ulewny a potem połowa wyschla, nauczcie się mniej intensywnej uprawy bo to już nie czasy na plony 5t owsa w czerwcu lipcu przyjdzie +40 i pozamiatane, rośliny wybujale wynawozone

Ja od kilku lat daje obornik pod pług potem polifoska 200kg i 100 mocznika, jak dobry rok to raz mocznik, siarczan dolistnie, mszyce i koniec na tym

Kiedy lecisz z herbicydem przed czy czekasz i po ogrodnikach