Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja w piątek planuje siać nawigatora(rok po centrali mam), robiłem próbe kiełkowania i wyszło mi 92%, mtz 44g. Teraz zastanawiam się nad obsadą, ziemia głównie V, troche IV klasa. Myślę że zdecyduje się na 400szt/m2.

Wy jaką obsade zakładacie?

Opublikowano

Siać ... , albo i nie ... :ph34r:

2 minuty temu, rolnik115 napisał:

Dobra panowie , ziemia IV kl nie wysoka nie niska (woda nie stoi) siać owies czy czekać ? Powiem tyle że centralna Polska.

Opublikowano

Jutro leci Bingo w ziemię. Centrum polski zaczynają coś ale bardzo niechętnie. Niektórzy jeszcze z azotem czekają na oziminach. 

Niby mają być jakieś przymrozki i śnieg ale to dla owsa nic. 

Łubin do max -3 potem już widziałem że to brało coś. Ale możesz poczekać dokąd tylko możesz. W ostatnim momencie podjąć przed wyjazdem. Ale możesz bobik już siać i ten da sobie rade.

Na słabsze stanowiska myślę dać 400 nasion. Lepsze powyżej 500.

Opublikowano

Kupiłem dziś Nawigatora rok po centrali. Owszem ładne grube ziarno ale wydaje mi się że wagowo wychodzi podobnie jak bingo. Ja bym już sial ale na działce na górce się wjedzie a na dołku jeszcze trzeba poczekać. 

Opublikowano
46 minut temu, rolnik31 napisał:

Jutro leci Bingo w ziemię. Centrum polski zaczynają coś ale bardzo niechętnie. Niektórzy jeszcze z azotem czekają na oziminach. 

Niby mają być jakieś przymrozki i śnieg ale to dla owsa nic. 

Łubin do max -3 potem już widziałem że to brało coś. Ale możesz poczekać dokąd tylko możesz. W ostatnim momencie podjąć przed wyjazdem. Ale możesz bobik już siać i ten da sobie rade.

Na słabsze stanowiska myślę dać 400 nasion. Lepsze powyżej 500.

czego az 500 nasion chcesz wysiać ??, nie za dużo , ja jakbym chciał wysiać swojego Nawigatora tak gesto to chyba bym musiał posiać 230-240kg/ha ,a tak planuje gdzies 180-190kg/ha

Opublikowano

Dziś zasiany kawałek nawigatora. Sucho jak nigdy, w miejscu gdzie końcem marca zawsze było mokro, dzisiaj ciągnik z agregatem uprawowym(5 ton wagi) nawet kolein nie zrobił. Jutro sieje dalej.

Opublikowano

U mnie owies siedzi od tygodnia w glebie a dziś bez problemu przejechałem kultywatorem w miejscu gdzie nieraz wtopa była w maju,  więc sucho niespotykanie ,jutro może zasieje jęczmień.

Opublikowano

Mam takie pytanie . Czy przy wcześniejszym siewie nie macie problemu z ptactwem ? W mojej okolicy wrony takie wczesne siewy potrafią na gęsto obsiąść .

Opublikowano (edytowane)

No ziemia pod zasiew jest dobra, tylko pora jakaś wczesna jak  nigdy, dlatego dużo ludzi się waha, u mnie też nikt nie rusza z siewem ale ja albo w sobotę albo po niedzieli zasieję owies bo wilgoci co raz mniej. Z jęczmieniem jeszcze poczekam. Z ptakami nie mam problemu :)

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Jak planowałem tak zrobiłem. Zasiany owies 185 kg tyle wyszło. A co do obsady to nawet gdzieś w literaturze zalecają powyżej 500 nasion na metr 2. Niby mówią o deszczu już na jutro wiec nie czekałem. 

Opublikowano
12 minut temu, rolnik31 napisał:

Jak planowałem tak zrobiłem. Zasiany owies 185 kg tyle wyszło. A co do obsady to nawet gdzieś w literaturze zalecają powyżej 500 nasion na metr 2. Niby mówią o deszczu już na jutro wiec nie czekałem. 

no niby pisza ze 500 nasion na metr , tak samo piszą w przypadku pszenicy i pszenzyta czesto ponad 400 a nawet i 500 roslin na metr ale to się mija z celem bo kto tyle wysiewa ja mowie jakbym chicał wedlug tych książek dać to musiałbym  siać grubo ponad 200kg/ha owies a zawsze siałem koło tych 180 czyli gdzies 380-400 roslin i bylo ok, takze niech ktos sie wypowie ile wysiewa ale moim zdaniem 500 szt/m2 owsa to jest gruba przesada zwłaszcza ze termin jeszcze mamy bardzo wczesny.

Opublikowano

Wszystkie stare przepowiednie mówią o tym roku ze będzie urodzaj a z jednej strony klimat się ocieplił.Na wschodzie kraju myślę ze będą siać tak koło 20 marca.

Opublikowano
20 minut temu, Szczerbatek902 napisał:

no niby pisza ze 500 nasion na metr , tak samo piszą w przypadku pszenicy i pszenzyta czesto ponad 400 a nawet i 500 roslin na metr ale to się mija z celem bo kto tyle wysiewa ja mowie jakbym chicał wedlug tych książek dać to musiałbym  siać grubo ponad 200kg/ha owies a zawsze siałem koło tych 180 czyli gdzies 380-400 roslin i bylo ok, takze niech ktos sie wypowie ile wysiewa ale moim zdaniem 500 szt/m2 owsa to jest gruba przesada zwłaszcza ze termin jeszcze mamy bardzo wczesny.

no ja sam nie wiem, dlatego czesc pola wysialem 400 szt, potem troche 500 i na koncu cos około 450 szt