Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie w okolicy kilku km też już się nazbierało ze 30ha do wydzierżawienia ale każdy dopłaty + 800-1000zł chce , chętnych brak a właściciele zawzięci nie zejdą z ceny, wolą wszystko nająć od uprawy pożniwnej po zbiór i za rok próbować znowu jelenia szukać 

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, thor1984 napisał:

No kojarzę bo to sąsiednia wieś. A nie wiesz na jakich zasadach biorą ziemię w uprawę?

Wszystko zależy od lokalizacji, wielkości i bonitacji.

Podpytywałen ludzi na wsi której mam pole to ponoć dopłaty pół na pół. W innych miejscach ponoć całe oddają.

W Sycynie 50ha od Anr  chyba wydzierżawione za 4t pszenicy. Tylko tu jest I i II klasa.

Opublikowano

Mam kuzyna w lubelskim, wziął w dzierzawe 30 ha doplaty jego, podatek po jego stronie, akcyza jego, 500 zl placi dzierżawy plus troche pszeniczki do kurek i ziemniakow na zime do jedzenia. 

• Like 1
Opublikowano

Nie wiem gdzie tu ekonomiczne uzasadnienie... U na okolicy do kupna ziemi nie ma az tak chetnych bo juz sie zesrali ale za to do dzierżawy jest sporo chętnych. Teren mocno rolniczy krowy, warzywa itp. 

Opublikowano
2 godziny temu, Kamilek1 napisał:

U nas w wlkp szly arealy po 50 ha od kowru gdzie za hektar dali ponad 3 t za 5 i 6 kl a za 4 kl dawali ponad 4 t. Fanatycy ;)

Tylko że ci co brali  wcale nie mieli zamiaru płacić  tego czynszu  i nie zapłacą 

Opublikowano
1 godzinę temu, wiesiek63zmc napisał:

Tylko że ci co brali  wcale nie mieli zamiaru płacić  tego czynszu  i nie zapłacą 

jak to robią że nie płacą? KOWR nie podaje ich do komornika?

U nas poszło z KOWR 60ha po prawie 7t/ha czynszu i tak się zastanawiam, dlaczego on jeszcze tego nie rzucił.. ? Już 3 rok uprawia, plon raczej średni / słaby jak patrząc na te uprawy.

Opublikowano
5 godzin temu, Dontcry napisał:

Mam kuzyna w lubelskim, wziął w dzierzawe 30 ha doplaty jego, podatek po jego stronie, akcyza jego, 500 zl placi dzierżawy plus troche pszeniczki do kurek i ziemniakow na zime do jedzenia. 

Bajki to dla dzieci

Opublikowano

Takie tam ciekawostki:

https://www.agrofoto.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/zaleglosci-w-oplatach-dla-kowr-1-8-mld-zl,83334.html

Szkoda, że dla płacących w terminie nie dają żadnych bonusów...

Opublikowano

a ile byście dali dzierzawy za ziemie klasy głownie 4 i troche 3 b ale ziemia tak zaniedbana ktora od 30 lat nie widziała zadnych nawozów pod korzen ani wapna itd i słoma co roku była sprzedawana , a plon w tym roku wyniósł pszenicy 1300 kg pszenicy z ha ?

Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

a ile byście dali dzierzawy za ziemie klasy głownie 4 i troche 3 b ale ziemia tak zaniedbana ktora od 30 lat nie widziała zadnych nawozów pod korzen ani wapna itd i słoma co roku była sprzedawana , a plon w tym roku wyniósł pszenicy 1300 kg pszenicy z ha ?

Po pierwsze to umowa na 10 lat inaczej bym tego nie dotykal.... czynsz? Zależy ile okoliczni rolnicy są w stanie dac 

Opublikowano
AleksanderX napisał:

5 godzin temu, Dontcry napisał:

Bajki to dla dzieci

żadne bajki realia na wschodzie ja płacę 700 zl od ha jednemu reszte mam dzierzawy na czarno nie zapisane

Opublikowano
9 godzin temu, damianzbr napisał:

jak to robią że nie płacą? KOWR nie podaje ich do komornika?

U nas poszło z KOWR 60ha po prawie 7t/ha czynszu i tak się zastanawiam, dlaczego on jeszcze tego nie rzucił.. ? Już 3 rok uprawia, plon raczej średni / słaby jak patrząc na te uprawy.

a możę na suszowe mają ulge czynszu dzierżawy ? 

Opublikowano
12 godzin temu, wiesiek63zmc napisał:

albo nie płacą i z pól nie zchodzą albo ciągle o umorzenie bo susza gdzie u innych plony normalne ;)

Dnia 18.08.2019 o 21:37, StarannyRolnik napisał:

Witam

Takie pytanko o jakich programach mówisz z ARiMR z których idzie wyrwać parę pln ujmując te działki do płatnosci. Co do rozpisania na dwa nr. producenta to na kogo rozpisałeś bo na żonę nic nie daje  to chyba przy obecnym prawie, chyba że na kogoś innego z rodziny tylko kto się zgodzi? Póżniej przy rozliczaniu PIT na przykład przekroczy próg podatkowy i zapłaci zamiast 19% 32% dochodowego.

patrzę na to w skali ostatnich 10-15 lat. Kiedyś siejąc gorczycę przed jarymi (k01c) wpadał pieniądz. Często u nas mieli łąki które kosili w czerwcu i nie brali dopłaty do ochrony lęgowisk ptasich, bierzesz na siebie, dajesz w ptaszki a trawa i tak pójdzie komuś bo ktoś to i tak za free skosi. Chodzi o sytuację gdzie bierzesz np małe gosp. 3-5ha gdzie są jakieś łąki. Mi totalnie nie potrzebne ale biorę całość jak ma grunty orne które chcę.
Jaki PIT? W związku z czym? Przecież druga osoba też prowadzi gosp.rolne ;)

Opublikowano

Tylko żeby się nie udławił, bo niestrawność i ból kręgosłupa to raczej pewne.

Opublikowano

Rolnictwo,ekonomicznie prawdopodobnie porażka,lubi robic a sprzęt ma ,chyba dla zbicia wolnego czasu a przy 50ha własnej to raczej się nie udławi ,raczej kaprys aby obcy nie rył mu pod oknem @Agrest,mógł kupić 55 tyś/ha to lekkie przegięcie

Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Rolnictwo,ekonomicznie prawdopodobnie porażka,lubi robic a sprzęt ma ,chyba dla zbicia wolnego czasu a przy 50ha własnej to raczej się nie udławi ,raczej kaprys aby obcy nie rył mu pod oknem @Agrest,mógł kupić 55 tyś/ha to lekkie przegięcie

no i czasami z tego powodu warto, czasami ;)