Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

O mnie się nie martw ,jak ja na swoim areale zbańcze to w powiecie zostanie tylko kikanaście gospodarstw ,dziwi mnie że ktoś ma 100-150 ha i bierze dzierżawe za 3 tyś .ile mu zostanie średnio przez 10 lat- niewiele ,na 100 ha żyje się dobrze,w moim rejonie ,jak bym miał V kl. gleby to nie

A co ja mam się o ciebie martwić, dla mnie ludzie z twoim podejściem nie stanowią zagrożenia bo kto się nie rozwija ten się cofa,, czyli  ty  

Opublikowano

Takie slogany słyszałem w naszej okolicy 3 lata temu,też wywindowano 2,5-3 tyś/ha dzierżawy,obecnie po dwóch b. mokrych latach,dzierżawcy porzucili dzierżawy, lub próbują renegocjować czynsz,przy 2tyś/ha na dziś zerowy odzew,sensowna dzierżawa to poziom 2t/ha pszenicy,wytłumacz Mi w którym momencie oni na tych dzierżawach się rozwineli skoro po 2 latach już wymiękli

29 minut temu, WschodPolskiPany napisał:

A co ja mam się o ciebie martwić, dla mnie ludzie z twoim podejściem nie stanowią zagrożenia bo kto się nie rozwija ten się cofa,, czyli  ty  

Opublikowano

Słaba ziemia przy chodowli  bydła ziemia droższa  pieniędzy, ja place najwięcej 400, + podatek  od ale jak będzie trzeba to i 1000 dam, jak maciek słabe plony to wszystko kłopot, na ziemi można zarobić tylko trzeba  dać poza tym prawo pierwokupu ważna sprawa trzeba wlisc  i nie puścić,, 

Opublikowano

Większość by chciała użytkować taki sprzęt jaki mam i areał który posiadam na własność ,dzierżawy mnie interesują tylko kupno kolego

Opublikowano
Dnia 30.11.2017 o 21:08, WschodPolskiPany napisał:

Słaba ziemia przy chodowli  bydła ziemia droższa  pieniędzy, ja place najwięcej 400, + podatek  od ale jak będzie trzeba to i 1000 dam, jak maciek słabe plony to wszystko kłopot, na ziemi można zarobić tylko trzeba  dać poza tym prawo pierwokupu ważna sprawa trzeba wlisc  i nie puścić,, 

Widzę że żyjesz w innym świecie ,dzierżawy na 5 lat i z góry zapisane że nie ma opcji pierwokupu po zakończeniu dzierżawy,tylko nowy przetarg ,a  między rolnikami przeważnie wszystko z łapki do łapki i umowa ustna .W ciągu ostatnich 20 lat nikomu nie udało się kupić dzierżawionych gruntów na własność, witamy w Polsce ,,A" tu puścili by Ciebie w skarpetkach po pewnym czasie

Opublikowano (edytowane)

Nawet jeśli dzierżawa by była na 10-20 lat ,to prawo pierwokupu nic nie daje ,jak sąsiad da więcej ,to kupuje ,chyba że dasz tyle co sąsiad chce dać

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

A jak wygląda sprawa z ziemią ANR na jakich zasadach  to się odbywa ile dzierżawy na jakich zasadach    bo nic minie wiadomo, nie mam do czynienia z sytuacją ?

Opublikowano

Witam mam pytanie mam pole 0.4080ha i i klasy 3b   polozona w wojewoctwie  slaskim chciałabym je wydzierzawic ale nie wiem ile moge wziasc za dzierzawe 200zl na rok czy miesiacznie pomuzcie prosze 

Opublikowano

nawet bardzoxD

3 km ode mnie 36ha łącznie jeszcze rok w ekologii -jakieś tam pakiety do wzięcia za pół dopłat bo gościu chce iść na wcześniejszą emeryturę 25 skończył 60 lat i niema chętnych!! Moja propozycja to 400 i moje dopłaty

Opublikowano
31 minut temu, Tomas1987 napisał:

Kurczę fajnie macie.U mnie w kuj-pom nie ma szans na taki areał a o cenie to nie wspominam.Powodzenia e uprawie! Na ile lat dzierżawa? 

Przez płot miałem do wzięcia 17 ha  w zeszłym roku powiat Tucholski kuj -pom .Teraz rośnie na tym polu rzepak .