Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spoko.

Tylko po pierwsze pan Cezary bierze dolke od firm za wciskanie kitu chłopom i nabijanie kabzy producentom smakołyków 

Po drugie jak chcesz sprawdzić to robisz kontrolki bez specyfików na każdym polu. 

Opublikowano

Ale cynk to wypadałoby podać dolistnie. Mnie ciekawi temat czy warto czy nie. Bo to wsumie trochę takie bez sensu jechać z samym mikro. No dobra. dorzuce mocznik siarczan ale to i tak robienie sobie roboty a efekt może zaden

Opublikowano
7 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Spoko.

Tylko po pierwsze pan Cezary bierze dolke od firm za wciskanie kitu chłopom i nabijanie kabzy producentom smakołyków 

Po drugie jak chcesz sprawdzić to robisz kontrolki bez specyfików na każdym polu. 

masz dowody że bierze? to je pokaż. inaczej będziesz farmazoniarzem

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
41 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Od was bierze to od firm już nie musi

55 minut temu, kampl napisał(a):

Ale cynk to wypadałoby podać dolistnie. Mnie ciekawi temat czy warto czy nie. Bo to wsumie trochę takie bez sensu jechać z samym mikro. No dobra. dorzuce mocznik siarczan ale to i tak robienie sobie roboty a efekt może zaden

Zostaw kontrolę żebyś mógł choć sobie porównać. Moim zdaniem działa. U mnie bor i cynk najważniejszy bo jak go inaczej podać? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

Z choinki się urwałeś ? Czy nie ogarniasz na jakiej zasadzie działają te wszystkie filmiki ? 

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Z choinki się urwałeś ? Czy nie ogarniasz na jakiej zasadzie działają te wszystkie filmiki ? 

Pamietam jak zaczynal i mowil ze jemu nie zalezy na kasie ze on to robi dla dobra rolnikow, a pozniej bach robi platny portal i szybko sam sie zwerfikowal jaki jest wiarygodny.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Zapracowany napisał(a):

Od was bierze to od firm już nie musi

Zostaw kontrolę żebyś mógł choć sobie porównać. Moim zdaniem działa. U mnie bor i cynk najważniejszy bo jak go inaczej podać? 

W oborniku masz wszystko ponoć makro mikro itd. 🤔

3 minuty temu, Krzysiek55550 napisał(a):

Pamietam jak zaczynal i mowil ze jemu nie zalezy na kasie ze on to robi dla dobra rolnikow, a pozniej bach robi platny portal i szybko sam sie zwerfikowal jaki jest wiarygodny.

Między czasie cenę za oglądanie 200% podniósł  😎

Początkowo i ja oglądałem ale jak zaczął ceny podnosi to podziękowałem za porady. 

Edytowane przez GRZES1545
  • Root Admin
Opublikowano
12 minut temu, Ksawery napisał(a):

A można mieszać cynk z siarczanem magnezu i mocznikiem? Nie skrystalizuje się ?

Nie masz słoika na gospodarstwie 

Opublikowano
3 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Początkowo i ja oglądałem ale jak zaczął ceny podnosi to podziękowałem za porady. 

Obornik to luksus , niedostępny

3 godziny temu, Ksawery napisał(a):

A można mieszać cynk z siarczanem magnezu i mocznikiem? Nie skrystalizuje się ?

Niema siły żeby coś się skrystalizowało , ale mocznika nie rozpuszczam 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Też oglądałem, ale zaczął mnie denerwować. Zastosowałem 2 zabiegi dolistne w qq wg zaleceń HW, ale różnicy nie zauważyłem, oprócz 200 zł wydanych na 2 zabiegi. Widocznie moja gleba jest zasobna w mikroelementy. Ile było wychwalania sensora, a tak naprawdę to zwykły miernik pH(za 150zł) tylko z aplikacją na telefon. Kolejna sprawa, to uprawiam tylko kukurydzę i soję, i jak co tydzień słyszałem o tych cukrach w zbożu, w buraku itp to mi sie nie dobrze robiło.

Edytowane przez maniekc360
  • Thanks 1
Opublikowano

bor 9 zł

mangan 16 zł

miedź 6 zł

cynk 24 zł

molibden 6 zł 

siarczan mg 13

Razem 74 zł x dwa zabiegi wyjdzie 144 zł, faktycznie nazbierało sie sporo, w pszenicy tyle się nie daje  to  wychodzi 100 zł na cały sezon

Opublikowano
53 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Co za cuda dawałeś że 100 zl zabieg

100-200g cynku w chelacie,

150-200g manganu,

800-1200g fosforu,

siarczan magnezu do 5%

mocznik do 2%

A na drugi zabieg:

100-200g cynku w chelacie

150-200g boru

15-20g miedzi w chelacie

800-1200g potasu

mocznik do 2%

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał(a):

Jak w piątek robiłem to mi wyszło jakieś 70zl ha.

Nawóz uniwersalny, cynk, bor, adiuwant, przylepiec 

1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

bor 9 zł

mangan 16 zł

miedź 6 zł

cynk 24 zł

molibden 6 zł 

siarczan mg 13

Razem 74 zł x dwa zabiegi wyjdzie 144 zł, faktycznie nazbierało sie sporo, w pszenicy tyle się nie daje  to  wychodzi 100 zł na cały sezon

1 godzinę temu, maniekc360 napisał(a):

100-200g cynku w chelacie,

150-200g manganu,

800-1200g fosforu,

siarczan magnezu do 5%

mocznik do 2%

A na drugi zabieg:

100-200g cynku w chelacie

150-200g boru

15-20g miedzi w chelacie

800-1200g potasu

mocznik do 2%

Widać było wzrost plonu? Jeśli tak to o ile? 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, yacenty napisał(a):

O 27kg

Dziękuję za szydere. Wywiad na e-pole był interesujący. Myliłem się :)

Chciałem jak najwięcej się dowiedzieć z tego forum..

Edytowane przez Rahl93
  • Root Admin
Opublikowano

No właśnie, takie porownanie zrobić rzetelenie to czapki z głów. Zeby to zrobić rzetelnie jednym jedynym czynnikiem do porównania musi być tylko i wyłacznie ten czynnik, a każdy dobrze wie, że nawet w tym samym rządku 100m dalej mamy zupełnie inną glebę i to ona w dużym stopniu rozdaje karty.
A nawet jak ktoś zmierzy 5 czy 10 ar to ma precyzyjna wagę? Najczęściej to się odbywa albo na wadze na kombajnie, albo na wadze na gospodarstwie która często ma dokładność 20kg, a czasem nawet i 50kg

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, yacenty napisał(a):

No właśnie, takie porownanie zrobić rzetelenie to czapki z głów. Zeby to zrobić rzetelnie jednym jedynym czynnikiem do porównania musi być tylko i wyłacznie ten czynnik, a każdy dobrze wie, że nawet w tym samym rządku 100m dalej mamy zupełnie inną glebę i to ona w dużym stopniu rozdaje karty.
A nawet jak ktoś zmierzy 5 czy 10 ar to ma precyzyjna wagę? Najczęściej to się odbywa albo na wadze na kombajnie, albo na wadze na gospodarstwie która często ma dokładność 20kg, a czasem nawet i 50kg

No i to mi się podoba. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. 

Który mikro składnik jest najważniejszy w QQ?