Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, karol091193 napisał:

Drogo u was 🤭 150-160zł od hektara. Vaderstad za ponad 600tys to kiedy się zwróci przy takiej cenie ? 🤣🤣🤣

Ciemnoszyjka 150 nowy vader 

Opublikowano
13 minut temu, pedro2 napisał:

Ciemnoszyjka 150 nowy vader 

U nas konkurencja ogromną 🤣 ktoś rzucił hasło na spotted, że potrzebuje do siewu 30ha kukurydzy to w kilka godzin już było prawie 20 chętnych 🤣 do mnie na 10ha przyjechali na 2 siewniki. Teraz jeszcze po gorzowskiej 6ha do siania to pewnie też przyjadą na dwa 😛

Opublikowano

200zl. I gorzowska skasowana orka i bezorka. Po bezorce pole wygląda tak że myślałem że się popłaczę. Ale 3 razy gruber, 4 brony na miejscu i w sumie jest jakoś. No ale korzeni masa

Opublikowano

Dla sportu czy z nudów nie jadę .siewnik za połówkę po zasianiu 5tys ha to sama amortyzacja wartości wynosi 100 zł /ha a gdzie części ?A po 3tys ha nawet vaderstadt to już tylko kupka złomu a gdzie amortyzacja ciągnika ? 50 zł / ha paliwo 15 zł operator 35zl i wiecznie drogo na ciula taka robota

Opublikowano
11 minut temu, v11 napisał:

Dla sportu czy z nudów nie jadę .siewnik za połówkę po zasianiu 5tys ha to sama amortyzacja wartości wynosi 100 zł /ha a gdzie części ?A po 3tys ha nawet vaderstadt to już tylko kupka złomu a gdzie amortyzacja ciągnika ? 50 zł / ha paliwo 15 zł operator 35zl i wiecznie drogo na ciula taka robota

ale zauważ że ceny siewników też spadły, nie mówię żeby robić za darmo.

ale jeżeli ktoś sieje więcej niż 10 ha to za 10-15 tysięcy ma 4 rzędowego beckera czy klein z podsiewaczem nawozu.

Siewników do kukurydzy też robi się coraz więcej, w okolicy jak zrobili cenę powyżej 200, to przyjechał gościu i za 170 zasiał wszystko, to już nie te czasy że są 2 siewniki na obręb 15 km i trzeba się martwić.

Opublikowano

używanego już ciężko sprzedać jak zapytasz o nowy to nie można się ogonić od ofert a na zachodzie 25-30% tańsze jak w pl taka to zabawa 

Opublikowano
11 minut temu, Mario81 napisał:

warto by było dopisac czy usługa jest z gps, wyłaczeniem sekcji na nakladkach bo zasiac a zasiac tez róznica

Dokładnie, wyłączanie sekcji i głupie 5% oszczędności nasion to 40zl/ha oszczędności na nasionach, ale weź przetłumacz chłopowi że lepiej dać 200 z sekcjami niż 170

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Mario81 napisał:

warto by było dopisac czy usługa jest z gps, wyłaczeniem sekcji na nakladkach bo zasiac a zasiac tez róznica

Otóż to. W tym roku się przekonałem jaka to oszczędność. Zapłaciłem 180 zł  brutto ale każda sekcja wyłączana. Zero nakładek. Z GPS wszystko zrobione jak trzeba. Ilość nasion ile się chce a nie ile siewnik pozwala. Inni biorą 170 bez faktury i zwykłymi siewnikami. W tym roku zaoszczędziłem około 2 tys na sianu. I na cięciu będzie to samo. Zamiast 19 hektarów wyszło trochę ponad 17. A nakładek było dużo bo dwie działki pół okrągłe. A na innych brakowało np dosiac 1-2 rządki a siewniki liczyły 6 rządków i na polu 400 m długości już nadskakiwolo parę arów. 2 hektary mniej razy 170 zł to mamy 340 zł i trochę ponad dwie jednostki kukurydzy za 700 zł i mamy kolejne 1400 zł. I przy cięciu tak samo samo będzie 17 zamiast dotychczasowych 19 

Ci co tak brzęczą że im się nie opłaca poniżej 200 zł to dziwne że mają swoje siewniki zamiast brać usługi po 170 zł 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano

Rzecz w precyzyjnym i równym siewie bez podwójnych i bez przepustów w zależności od kształtu pola ale w odcinanie sekcji  jakieś wielkie oszczędności bym nie szukał -bardziej skupiam się na zmiennym wysiewie według map plonowania no i dopasowanie nawozenia do zasobności -jest to pierdolenie się z mieszaniem ale warto -w tym widzę potencjał do wykorzystania 

Opublikowano
2 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał:

no to nie wiem po ile wy siejecie bo z kim bym nie rozmawiał to 150-180. na forum to samo, a jak ktoś zawołał 200 to stoi na podwórku i czeka za telefonem

Wszystko zależy od okolicy. Bez faktury, no ale z wysianym nawozem, dosyć elastyczna godzina bo zaplanował terminy tak jak chciałem no i z sekcjami wyłączanymi. I rzeczywiście,  naszykowalem tak by mi zabrakło kukurydzy na pol ha i tak też było. 

• Like 1
Opublikowano

U nas dużo siewników po wioskach. Ale bez navi

A te z giepsami to usługodawcy duzi. Ale tam to szkoda pola, zapierdziela 15km/h i jest gorzej niż po meprozecie zasiane. 

Opublikowano

przy 15 km/h to nawet gps nie nadąża  wyłączaniem a nie wspominam już o prowadzeniu w instrukcji optima sx i vaderstadt niby pisze że można 15km ale nigdy bym tak nie pędził  pomimo rolek i tak ziarno ma tendencję do  odbijania i turlania -jak pisałem najistotniejsza jest równomierność . Co z tego że zamiast 3 ha /h jedziemy niby 5/6 jak nawroty i uzupełnianie nawozu i tak trwa .Wolę aby szybko sypać nawóz np podniesiony b/bagi już czeka na końcu pola i tylko dojeżdza i sypie -tak nadganiamy więcej niż jadąc szybko . i tak trzeba co jakiś czas się zatrzymać i sprawdzić głębokość wydatek nawozu bo różne cuda się zdarzają -elektronika nie zawsze wszystko kontroluje 

• Like 2
Opublikowano

maximą posiałem już tysiące ha i wiem jak to wygląda nawet z kółkami dogniatającymi które mają zapobiegać turlaniu ziarna nie wygląda to przy  9 km idealnie . 11 km/h to ponad 180 ziaren na minutę jak karabin maszynowy -na wyświetlaczu od razu widać co się dzieje -to że w instrukcji piszą 11 to daleko do tego co jest na polu w rzeczywistości oczywiście każdy ma prawo do swoich ocen 

Opublikowano

Pomijając optimę SX i vaderstad  to raczej czołówka ze względu na koszty utrzymania duży zbiornik na nawóz i solidną ramę również nisko umieszczony punkt zrzutu nasion jest plusem -minus to nierówne ubywanie nawozu w skrzyni ale rozwiązałem to ślimakiem rozgarniajacym