Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak się zastanawiam, zawsze dawałem polidap w podsiewacz, 2 próby z polifoską 6 nie skończyły się pomyślnie, ale fosfor w glebie był niski. Teraz fosfor mam na średnim poziomie, ale potas jest daleki od ideału, i by go pasowało na ciężkiej glebie podać przynajmniej jakąś część w podsiewacz. Jakie macie doświadczenie z dawaniem polifoski w podsiewacz? Jakie dawki by się sprawdziły na glebie ciężkiej?

Opublikowano

nie rozumiem postępowania Nawet nawozy po 4k nie zmusiły was do myślenia -Dopłaty zmuszają do robienia próbek i dalej nie potraficie wyciągnąć wniosków >na każde pole dajemy taki nawóz jakiego potrzebuje dana uprawa i dane pole -zacznijcie wreszcie myśleć a nie bezwiednie małpować to co inni piszą na forum 

• Like 1
Opublikowano

nie piekle się bo to ile zbierzesz i ile cię to będzie kosztować to twój problem ale wiecznie w koło te same podstawowe pytania to trochę nie tak -każdy może według pól -chociaż tych większych zrobić mieszanki nawozowe według zasobności -potrzeba jedynie osobno potas i fosforan i mieszać w różnych proporcjach -inną formą jest zakup nawozów npk jeden z większą zawartością fosforu drugi więcej potasu i sypiemy też według potrzeb proporcjalnie do zasobności 

Opublikowano
51 minut temu, MajsterMarian napisał:

Co planujecie, albo bardziej czy planujecie dawać w podsiewacz? 

Polidap mam sprawdzony, więc chyba on pójdzie, planuje dać 100-140kg/ha. Reszta fosforu i potasu pójdzie rzutowo.

• Like 1
Opublikowano

Panowie mam pytanie. Będę stosował pod kukurydzę poferment z biogazowni w ilości 40m3 na ha. I zastanawiam się jaki nawóz dać w podsiewacz?  Fosforan czy lepiej jakiś npk? Zasobność gleby niska. Ziemia 4, 5 klasa. Czy ktoś uprawia kukurydzę stosując poferment i jakie ma doświadczenie w tym sposobie nawożenia? 

Opublikowano

Przy obecnych cenach nawozów i notorycznie nękajacej moje rejony suszy (wschodnia wlkp) wystarczające będzie zbilansowanie składników pod kukurydzę. Dodam że jeszcze dodatkowo poszedł obornik bydlęcy w ilości około 40 to na ha. 

Opublikowano

Zbadałem działki i praktycznie wszędzie są zasobności bardzo wysokie. Tylko na niektórych są wysokie. W tym roku idzie 40-50 ton obornika, plus 100-150 kg fosforanu 8-28 z cynkiem i na tym nawożenie się kończy. Chyba że pogoda będzie sprzyjała to wjedzie się że 2-3 razy z opryskiem mocznika i siarczanu 

Opublikowano
2 godziny temu, koyack napisał:

Przy obecnych cenach nawozów i notorycznie nękajacej moje rejony suszy (wschodnia wlkp) wystarczające będzie zbilansowanie składników pod kukurydzę. Dodam że jeszcze dodatkowo poszedł obornik bydlęcy w ilości około 40 to na ha. 

100kg polidapu w łapę dla spokojności.

Opublikowano

Panowie zasobnosc w potas niska średnia. Poszedł obornik na jesieni i orka i teraz planuje dać Korn Kali 250kg ale lepiej teraz na orkę jak jest mróz i kolejny nie zrobię czy na spokojnie w lutym czy nawet w marcu?? 

Opublikowano
Dnia 10.01.2024 o 09:27, koyack napisał:

Panowie mam pytanie. Będę stosował pod kukurydzę poferment z biogazowni w ilości 40m3 na ha. I zastanawiam się jaki nawóz dać w podsiewacz?  Fosforan czy lepiej jakiś npk? Zasobność gleby niska. Ziemia 4, 5 klasa. Czy ktoś uprawia kukurydzę stosując poferment i jakie ma doświadczenie w tym sposobie nawożenia? 

Ja chyba też dam poferment pod kukurydzę. Stosowałem latem pod rzepak, jakieś 25 m3  + 300 kg polifoski 6. Efekt niesamowity , siew opóźniony (2.09) a rzepak jest piękny, bardzo ciemny, nie widać wcale żadnych niedoborów. Aha, jak mi wylewali i mieszałem z glebą był pochmurny dzień z przelotnymi mżawkami.

• Like 1
Opublikowano

panowie przez lata męczyłem obliczenia i dobór nawozów kupiłem z hektar farmer ASYSTENT NPK jest to coś co mogę polecić  super pomocne koszt opłaty subskrypcji  spłaci  każdemu 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, mirekcich napisał:

Tam ten sensor ci bada zawartość npk w glebie?

Asystent NPK oblicza dawki na ha po przeliczeniu na czysty składnik natomiast sensor mierzy ph a to mało przydatne dla mnie

Edytowane przez v11
Opublikowano
Dnia 21.01.2024 o 13:46, v11 napisał:

panowie przez lata męczyłem obliczenia i dobór nawozów kupiłem z hektar farmer ASYSTENT NPK jest to coś co mogę polecić  super pomocne koszt opłaty subskrypcji  spłaci  każdemu 

Myślałem nad tym, w moim przypadku to bez sensu. Wiem że gdzie np fosfor niski będzie  kazał dać  600 kg fosforu. I tak niedam. To po co to? Wole uzupełniać to co z rzeczywistym plonem z pola wywiozłem.

• Sad 1