Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ok 400kg saletry 34,4 i 23kg z DAPu. Dolne liście mają żółte końcówki i środek,  potem całe są żółte. Umnie opady akurat nie były przesadne. Woda tylko staneła jak spłyneła z górek. Na równych polach wszystko wsiąkło.

Opublikowano

Może ktoś mi doradzi co do moich upraw mam 5ha ziemi uprawiam kukurydze i zboże z tym że mimo wszystko kukurydza bardziej mi odpowiada bo jest to ziemia podmokła zboże często nie dawało sobie rady. I teraz moje pytanie kukurydze mogę siać po sobie 3 lub 4 lata z rzędu co myślicie o takim płodozmianie kukurydza trzy lata po sobie następnie pszenżyto zaraz po żniwach poplon łubin albo rzodkiew i znowu trzy lata kukurydza na ziarno ziemia od IV do VI do tego dojdzie gnojowica od krów niestety wiem że to nie jest najlepszy płodozmian ale już próbowałem różnych upraw i kukurydza wychodzi najlepiej 

Opublikowano
2 godziny temu, Veratiz napisał(a):

Może ktoś mi doradzi co do moich upraw mam 5ha ziemi uprawiam kukurydze i zboże z tym że mimo wszystko kukurydza bardziej mi odpowiada bo jest to ziemia podmokła zboże często nie dawało sobie rady. I teraz moje pytanie kukurydze mogę siać po sobie 3 lub 4 lata z rzędu co myślicie o takim płodozmianie kukurydza trzy lata po sobie następnie pszenżyto zaraz po żniwach poplon łubin albo rzodkiew i znowu trzy lata kukurydza na ziarno ziemia od IV do VI do tego dojdzie gnojowica od krów niestety wiem że to nie jest najlepszy płodozmian ale już próbowałem różnych upraw i kukurydza wychodzi najlepiej 

25 lat QQ po sobie i sobie chwalę -wprawdzie trzeba się wysilić żeby plonowała jak w zmianowaniu 

2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Qq chyba można siać w monokulturze, którą to międzyplon przerywa. Wtedy spełniasz zmianowanie i dywersyfikację 

ten międzyplon to co wymyślisz ? do siewu w połowie października ?a w tym roku koniec października -oczywiście że było już i w sierpniu pierwsze koszenie   tu jedynie wsiewka ale jak wsiewka to znowu chemia ją niszczy - już to gimnastykuję kilka lat i nigdy nie ma pewności  że te plany wypalą 

Opublikowano

o cho zawsze coś powschodzi a nie urośnie a to różnica czy ma to 2 cm czy do kolan a widać nic nie wiesz o warunkach spełnienia gaec a doradzasz  -a upuść sobie trochę pary bo jestem grzeczny i tego wymagam 

zapomniałem że sprzedajesz na kiszonkę a delikwent pytał o ziarno a to dwa różne terminy 

• Haha 2
Opublikowano
7 godzin temu, dantur96 napisał(a):

Jak mokra ziemia i masz krowy to może gorzowska by tam ładnie plonowala 

Nie mam już hodowli gnojowce kupuje 

5 godzin temu, v11 napisał(a):

25 lat QQ po sobie i sobie chwalę -wprawdzie trzeba się wysilić żeby plonowała jak w zmianowaniu 

ten międzyplon to co wymyślisz ? do siewu w połowie października ?a w tym roku koniec października -oczywiście że było już i w sierpniu pierwsze koszenie   tu jedynie wsiewka ale jak wsiewka to znowu chemia ją niszczy - już to gimnastykuję kilka lat i nigdy nie ma pewności  że te plany wiem 

Wiem ze kukurydze można siać po sobie przez kilka lat jeśli mówimy o ziarnówce i pewnie bym tak robił ale wymogi na to nie pozwalają poplon po kukurydzy czy wsiewka w moim przypadku jest ryzykowna bo mogę nie dać rady tego zaorać już było tak nie raz ziemia musi być zaorana na zimę a poplon po zbożu to z tego względu że jest czas żeby to wyrosło i wprowadziło coś do ziemi przy okazji przerwie bardziej monokulturę łubin z tego względu bo ma grube nasiona rozsieje rozsiewaczem do nawozu zrobię talerzówką i tyle następnie orka z gryką czy rzodkwią więcej zabawy więc wydaje mi się że jak pole ma leżeć od żniw do listopada to niech lepiej tam coś rośnie na przyoranie 

Opublikowano

Tylko, że za kruki to Ci nikt niestety nie zapłaci. Chyba, że trafisz na takich myśliwych, co się ,,znają". U mnie w okolicy ostatnio mam wrażenie, że w kukurydzy jest większy problem z jeleniami jak z dzikami (wieczorem z łąk schodzą chmary po 20-30 sztuk i żerują w qq) 

Opublikowano

Kruk gigantycznej szkody chyba nie zrobi, myślę że w łanie nie da rady.

Tylko pierwszy rząd od drogi rwałyu gościa 

A w miarę dojrzewania będzie im coraz ciężej ułamać kolbę 

Opublikowano
Godzinę temu, noreference napisał(a):

Tylko, że za kruki to Ci nikt niestety nie zapłaci. Chyba, że trafisz na takich myśliwych, co się ,,znają". U mnie w okolicy ostatnio mam wrażenie, że w kukurydzy jest większy problem z jeleniami jak z dzikami (wieczorem z łąk schodzą chmary po 20-30 sztuk i żerują w qq) 

U nas też z jeleniami tylko tymi na dwóch nogach! Pielgrzymki całe tam i z powrotem

Opublikowano

Tylko pamiętaj o tym, że nawet jak złapiesz za rękę i zwrócisz uwagę, to w przyszłym sezonie możesz w qq przy koszeniu prócz dzików znaleźć też łańcuchy albo inny syf. U mnie się zdarza, że biegają po skoszonej kukurydzy i zbierają kolby z połamanych roślin dla kur, ale jakoś to nie wadzi. Ewentualnie podejdę i chwilę pogadam, ale nigdy się nie przypierdzielam, bo naprawa kombajnu kosztuje zdecydowanie więcej niż te parę kolb, a kilku gospodarzy w okolicy się już o tym przekonało