Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, RU68 napisał(a):

pojezdziłem dziś w okolicy po polach i QQ zasiana na początku maja sredniopużne denty  jeszcze długo do kwitnienia a patrzac na pogodę to zniwa w grudniu -o ile dojrzeją a zapowiadają kolejne ochłodzenia  -będzie ciekawy rok 

Mogą być żniwa jak dawniej...po mrozach dopiero kosili bo zielona była 😬 u mnie siana 23 kwietnia 230 fao i jeszcze nie kwitnie, ale już kolby z brzegu zaczynają wysuwać się 

Opublikowano (edytowane)

U mnie już Wiecha wychodzi siana wt po świętach mas31l , ale u nas nie było przymrozków, kto posiał przed to już całkiem wyszła. Ale ceny na qq w tym roku nie będzie bo wszędzie są mega piękne i ciągle popaduje a przymrozki w wrześniu to musiałaby być pogoda wyżowa a zapowiadają mokry wrzesień czyli nize.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano (edytowane)

Sytuacja z wodą i tak jest dużo lepsza niż rok temu, wiadome że wyjątki będą. Kukurydzę ładne czarne, gruba łodyga późne Fao, wiecha wychodzi i pogoda na kwitnienie też zapowiada się fajna bo ma nie być upałów około 25stopni przez najbliższe dni.

Edytowane przez Tigon
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, RU68 napisał(a):

robię jak co roku i coś jest nie tak wszędzie po 2 kolby -nie tylko do koła ale i w łanie i to różne odmiany a to niedobrze 

Ru ile taki dent 260 FAO siany 26 kwietnia w górę jeszcze pociągnie Wiecha już schowana Tylko w dwóch miejscami 3 liściach 

IMG_20250716_155304.jpg

Opublikowano

A co wielce przewidywać jak w sierpniu będzie około 30*c i ponad to załapie się na koniec pazdziernika a jak będzie około 20 to wizja 15 listopad to wszystko zależy od sumy temperatur efektywnych dla danej uprawy -obecnie brakuje już ponad 300*c czyli 30 dni ma o 10*c za niską średnią to jest dość proste QQ 260 musi mieć około 1400 do 1700 stopni temperatur efektywnych dla uprawy QQ do tego dochodzi długość dnia a jedziemy już z górki czyli ubywa godzin 

Opublikowano
W dniu 16.07.2025 o 08:54, Tigon napisał(a):

Sytuacja z wodą i tak jest dużo lepsza niż rok temu, wiadome że wyjątki będą. Kukurydzę ładne czarne, gruba łodyga późne Fao, wiecha wychodzi i pogoda na kwitnienie też zapowiada się fajna bo ma nie być upałów około 25stopni przez najbliższe dni.

LRA również kolby zaczynają włosy wypuszczać i wiecha wychodzi FAO 230. 

Opublikowano
pedro2 napisał:

11 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

Lipiec ogólnie 36 l czerwiec niecałe 20 l w kilku opadach

Jaki region, że tak mało deszczu? 

Między Kępnem a Wieruszowem

Opublikowano
11 godzin temu, RU68 napisał(a):

na QQ pogoda idealna woda w miarę jest temp bz upałów - nawet omacnica nie będzie atakowała 

Coś zapowiadają cały sierpień bez deszczu i do tego temperatury około 30 stopni. Ciekawe czy się sprawdzi.

Opublikowano
Godzinę temu, maniekc360 napisał(a):

Coś zapowiadają cały sierpień bez deszczu i do tego temperatury około 30 stopni. Ciekawe czy się sprawdzi.

to by było idealnie nadgoni w rozwoju 

Opublikowano
4 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Jak tak będzie padać to uj z tej kukurydzy będzie. Wszytko znowu mija o parę kilometrów 

Jeszcze deszczu ci mało ?  😂 Toć to gleba tak zlana że wogle wierzch nie chcę obeschnac 

Opublikowano
Godzinę temu, dantur96 napisał(a):

Jeszcze deszczu ci mało ?  😂 Toć to gleba tak zlana że wogle wierzch nie chcę obeschnac 

U mnie już się kurzy. 
Co to tam napadało. Na piachu to wogole nie znać ze cos lepszego popadało. Jakby że 3 podejścia jeszcze po 20-25 litrów były to już by było całkiem dobrze. Narazie jest źle. A było bardzo źle. 
Na torfach na trawy to taki opad zrobił ładną robotę ale na piachu na zapas nie napada. Niecały tydzień po 30 stopni wyskoczy i kukurydza będzie zwinięta w rulon 

Opublikowano

W tym roku tyle wody, że nawet rozkrzewienia pokaźnie rosną, 1.4-1.8m 🙆

IMG_20250719_112932_2.jpg

Ten AS 170 w tym roku będzie chyba niewypał. 2m i wiecha dopiero się wykluwa gdzieś w 6 liściach.

Skytower pół metra wyższy 

Opublikowano
21 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

U mnie już się kurzy. 
Co to tam napadało. Na piachu to wogole nie znać ze cos lepszego popadało. Jakby że 3 podejścia jeszcze po 20-25 litrów były to już by było całkiem dobrze. Narazie jest źle. A było bardzo źle. 
Na torfach na trawy to taki opad zrobił ładną robotę ale na piachu na zapas nie napada. Niecały tydzień po 30 stopni wyskoczy i kukurydza będzie zwinięta w rulon 

Dokładnie u kogo pada u tego pada... LLB przez cały niż genueński nadawali ponad 100 mm na różnych modelach, spadło raptem 17... Więc o czym tu mowa... 

Opublikowano
14 godzin temu, pedro2 napisał(a):

W tym roku tyle wody, że nawet rozkrzewienia pokaźnie rosną, 1.4-1.8m 🙆

IMG_20250719_112932_2.jpg

Ten AS 170 w tym roku będzie chyba niewypał. 2m i wiecha dopiero się wykluwa gdzieś w 6 liściach.

Skytower pół metra wyższy 

As 170 to 320 FAO to ona wiechę wypuści dopiero gdzieś pewnie w sierpniu