Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
W dniu 9.06.2025 o 12:54, maniekc360 napisał(a):

Powinieneś zrobić badanie gleby, koszt kilkanaście złotych, w niektórych gminach nawet za darmo, a mogło by wiele wyjaśnić. Tak to mogę gdybać, że brakuje magnezu lub fosforu. Gdybyś zrobił zdjęcie kukurydzy z bliska, to po przebarwieniach też można by rozpoznać prawdopodobną przyczynę. Być może wystarczy co roku zastosować np 200kg kizerytu i kukurydza będzie ładne, ale na razie to gdybanie.

56 minut temu, Veratiz napisał(a):

Powiem ci ze jest masakra w tym roku nwm co się stało mam tam kukurydze 4 rok z rzędu i zawsze te 9 czy 8 ton z hektara łapała tyle że zawsze leciałem na salmagu a teraz pierwszy raz poszedł rsm 250l i gnojowica więcej nie dawałem 

1 minutę temu, krzychu121 napisał(a):

Mi to wygląda jakby robak podgryzał korzenie . U mnie tak wyglądała jak drutowiec ja zerl. 

A powiedz mi kolego mogę dzien po dniu wjechać z odżywką nic się nie stanie? 

Opublikowano
8 godzin temu, pawel885 napisał(a):

Fotosynteza się kłania 

Jak miała mieć kolor jak ostatnie tygodnie zero słońca 

Na to wygląda, dziś już lepiej wygląda, liści przybywa rośnie 

Opublikowano
W dniu 13.06.2025 o 21:51, WojtekBuawski napisał(a):

Czego brakuje tej kukurydzy, przed którą było pszenżyto ozime, które wymęczyły skrajne warunki lub co może jej dolegać?

20250613_151915.jpg

Wydaje mi się że Paweł miał rację. U mnie taka sama sytuacja. Oprysk przed tymi deszczami i zimnem. Nie widać za wiele po chwastach. Ba, nawet trochę ruszyły. Kukurydza straciła kolor chociaż dostała 10 dni temu mocznik. A zresztą i tak ma jeszcze obornik saletrę dap. Żadnych pasożytów bo jyna różnych polach i wszędzie tak samo. Boje się fito ale podejrzewam prędzej zimno

Opublikowano
5 godzin temu, Veratiz napisał(a):

U mnie jest jeszcze gorzej w okolicy kukurydza w kolano a u mnie siedzi w miejscu w tym roku pierwszy raz stosowałem rsm był rozlany przed siewem kukurydzy i wynieszany agregatem do tego miesiac wcześniej poszła gnojowica krowia 30tys l/ha na jesieni wapno 700kg kredy granulowanej w poprzednich latach też dawałem. Czy myślicie ze ten rsm może mieć z tym związek kukurydza po takiej dawce powiną być ładna a jest blada to jest najgorsze miejsce na polu dodam niżej inne zdj. Dałem jej odżywkę rosasol i teraz pytanie czy po dniu przerwy mogę jeszcze raz wjechać z odżywką czy za szybko ze względów logistycznych chciałem to zrobić dziś 

20250614_170925.jpg

Daje RSM i jest ładna

Opublikowano
5 godzin temu, Veratiz napisał(a):

U mnie jest jeszcze gorzej w okolicy kukurydza w kolano a u mnie siedzi w miejscu w tym roku pierwszy raz stosowałem rsm był rozlany przed siewem kukurydzy i wynieszany agregatem do tego miesiac wcześniej poszła gnojowica krowia 30tys l/ha na jesieni wapno 700kg kredy granulowanej w poprzednich latach też dawałem. Czy myślicie ze ten rsm może mieć z tym związek kukurydza po takiej dawce powiną być ładna a jest blada to jest najgorsze miejsce na polu dodam niżej inne zdj. Dałem jej odżywkę rosasol i teraz pytanie czy po dniu przerwy mogę jeszcze raz wjechać z odżywką czy za szybko ze względów logistycznych chciałem to zrobić dziś 

20250614_170925.jpg

jest przemrożona i może być uszkodzony stożek i w takim przypadku będzie słabo  a co ci dadzą odżywki i inne duperele -jak masz powierzchnię asymilacyjną 1 % powierzchni pola -czyli dając 1l/ha dajesz 10g albo i mniej na liść i co chcesz tak stworzyć 

Opublikowano
13 minut temu, pawel885 napisał(a):

I co wtedy jak stożek jest uszkodzony ?

Będzie dalej żyć ale nie będzie rosnąć ?

U mnie gdzie przymrozilło to już śladu po roślinie nie ma

Ale ogólnie tragedii nie ma 

IMG_20250614_194815471_HDR.jpg

Ładne to. Jaka obsada i klasa ziemi?

Opublikowano
15 godzin temu, Veratiz napisał(a):

20250614_170925.jpg

Co Ty tu chcesz odżywiać

Jej tylko kadzidło pomoże.

Albo mega kwas albo robak chrupie.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Rahl93 napisał(a):

Ładne to. Jaka obsada i klasa ziemi?

Obsada wyszła duża 

Ustawione było na 80 tys ale nasiona drobnica i wysiewał po 2 miejscami 😤

Także wyszło prawie 90tys

Ziemia 4a 4b

Ale nawożenie dosyć wysokie 

Jesienią poplon plus kompost 

Screenshot_20250615-093100.png

Edytowane przez pawel885
Opublikowano
10 godzin temu, maniekc360 napisał(a):

No tak. Moja też trochu blada, wygląda jakby brakowało siarki, ale wiem że dałem na niektórych kawałkach sporo. 9 suchej czy mokrej?

10 godzin temu, maniekc360 napisał(a):

Kupiłem działkę od gościa, na której zawsze był kiepskie zboże. Zrobiłem badania. Wyszedł niski magnez. Co roku daje kizeryt. W zależności jak się mi sypnie od 200-400kg. Pole już 2 lata uprawiam. I w tamtym roku to była jedna z 3 działek które najlepiej sypały tzn pod 12-13t suchej, gdzie niektóre działki uprawiam od iluś lat i dają 9-10. Gościu ledwo zbierał 4 t pszenżyta, a tu 12t kukurydzy urosło. Nad mienie, że w pierwszym roku na tej działce było tak mokro, że tylko środkiem pola dało się przejechać i zaorałem je dopiero końcem maja. 

U Ciebie może być to samo. U mnie na takich działkach idzie w podsiewacz polidap+ kizeryt, a oprócz tego rzutowo sól potasowa, kizeryt i azot(w zależności, ostatnio saletra, dawniej mocznik)

Wracając do Twojego pytania to RSM raczej nie zaszkodził.

Sam się zastanawiam, czy nie przejść na RSM. Mógłbym wtedy podać dokładnie taką ilość azotu, jaką bym chciał, a nie jaka się wysypie.

10 godzin temu, RU68 napisał(a):

jest przemrożona i może być uszkodzony stożek i w takim przypadku będzie słabo  a co ci dadzą odżywki i inne duperele -jak masz powierzchnię asymilacyjną 1 % powierzchni pola -czyli dając 1l/ha dajesz 10g albo i mniej na liść i co chcesz tak stworzyć 

Godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Co Ty tu chcesz odżywiać

Jej tylko kadzidło pomoże.

Albo mega kwas albo robak chrupie.

Teraz, Veratiz napisał(a):

To jest zdj w najgorszym miejscu nie wszędzie jest taka 

20250614_170918.jpg

Opublikowano

nie czepiam się nikogo ale proszę mi wytłumaczyć jak każda roślina może być zaatakowana przez szkodnika -na dodatek jakiego ??? nie ma takiej możliwości bo nie stnieje taki szkodnik w takim nasileniu a dla sprawdzenia wyryć kilka roślin i wypłukać w słonej wodzie -gargamel jeżeli jest to wypłynie  na powierzchnię -niewypłukany opryskiwacz albo zastosowana lewa chemia -świadomie lub nie świadomie -nie oskarżam ale to niewytłumaczalne bo nie ma środków aby ich następstwo z roku poprzedniego zrobiło takie spustoszenie 

Opublikowano
15 minut temu, RU68 napisał(a):

nie czepiam się nikogo ale proszę mi wytłumaczyć jak każda roślina może być zaatakowana przez szkodnika -na dodatek jakiego ??? nie ma takiej możliwości bo nie stnieje taki szkodnik w takim nasileniu a dla sprawdzenia wyryć kilka roślin i wypłukać w słonej wodzie -gargamel jeżeli jest to wypłynie  na powierzchnię -niewypłukany opryskiwacz albo zastosowana lewa chemia -świadomie lub nie świadomie -nie oskarżam ale to niewytłumaczalne bo nie ma środków aby ich następstwo z roku poprzedniego zrobiło takie spustoszenie 

Srodki odpadają bo pryskałem trzema różnymi a całe pole było przychamiwane chociaż widzę że tam co poszedł lancet i była ładna kukurydza zrobiła się w kilka dni fiolrtowa i żółta. Ale zaobserwowałem coś innego dwa dni ciepła i kukurydza ruszyła. Tylko dlaczego u mnie dostała aż tak od tego zimna a sąsiada jest ładna odmiana nie ma nic do rzeczy bo mam trzy odmiany na tym polu. Że zmieszały się pozostałości środków też wykluczam bo pryskałem jednym środkiem trzy ha przyjechałem na to pole co mam ten problem opryskałem jeszcze hektar i jest to samo. Jedyne co mi przychodzi do głowy to że za wcześnie wjechałem na chwasty jak kukurydza była jeszcze słaba ale na innym polu chwasty robiłem jeszcze wcześniej i kukurydza jest ładna 

Teraz, Veratiz napisał(a):

Srodki odpadają bo pryskałem trzema różnymi a całe pole było przychamiwane chociaż widzę że tam co poszedł lancet i była ładna kukurydza zrobiła się w kilka dni fiolrtowa i żółta. Ale zaobserwowałem coś innego dwa dni ciepła i kukurydza ruszyła. Tylko dlaczego u mnie dostała aż tak od tego zimna a sąsiada jest ładna odmiana nie ma nic do rzeczy bo mam trzy odmiany na tym polu. Że zmieszały się pozostałości środków też wykluczam bo pryskałem jednym środkiem trzy ha przyjechałem na to pole co mam ten problem opryskałem jeszcze hektar i jest to samo. Jedyne co mi przychodzi do głowy to że za wcześnie wjechałem na chwasty jak kukurydza była jeszcze słaba ale na innym polu chwasty robiłem jeszcze wcześniej i kukurydza jest ładna 

20250615_113820.jpg

1 minutę temu, Veratiz napisał(a):

20250615_113820.jpg

Screenshot_20250615_121033_Gallery.jpg

Opublikowano

Teraz nie wiele można zrobić z taką kukurydzą. Zrobi sie ciepło to jakoś będzie rosła, no może oprócz najsłabszych miejsc a żeby sytuacja nie powtórzyła się w przyszłym roku to trzeba zbadać odczyn, P, K i Mg. Podejrzewam niski odczyn i brak Mg. Na fioletowe liście trzeba by dać startową dawkę fosforu w podsiewacz. U mnie gdzie się podsiewacz przytkał to kukurydza tragiczna. O połowę niższa i  fioletowa. 

Opublikowano
31 minut temu, maniekc360 napisał(a):

Teraz nie wiele można zrobić z taką kukurydzą. Zrobi sie ciepło to jakoś będzie rosła, no może oprócz najsłabszych miejsc a żeby sytuacja nie powtórzyła się w przyszłym roku to trzeba zbadać odczyn, P, K i Mg. Podejrzewam niski odczyn i brak Mg. Na fioletowe liście trzeba by dać startową dawkę fosforu w podsiewacz. U mnie gdzie się podsiewacz przytkał to kukurydza tragiczna. O połowę niższa i  fioletowa. 

Może właśnie to jest powód przy niskich zasobnościach bo takie tam są i w tym roku zimnej pogodzie kukurydze tam gdzie poszło nawożeniem w podsiewacz szybciej się odbudowały a u mnie podsiewacz odpuściłem bo trochę koszty mnie przerosły skupiłem się na azocie i myślałem że gjnowica uratuje sytauacje wapno akurat dawałem co roku od 4 lat przynajmniej 500kg kredy granulowanej 

• Haha 1