Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak będzie na wierzchu to kontaktowy podziała.

Ja tak pryskałem na łokaś garbatka w pszenicy, w czas rano, o 9 poprawka  bo  leżał i się zwijał taki sobie, na wpół żywy  i jeszcze wieczorem poprawiłem i pozbyłem sie go w dzień. 

Durzban jest gazujący  i nie dostępny już. Na drutowca po oprysku trzeba było wymieszać  z ziemią. Ogródek tak pryskałem i podział. 

Jak już teraz to może  acetamipryd i kontakt. 

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Grzebałem, nie znalazłem. 

Po co szukać skoro widać, że te niemrawe coś chrupie. 

Żebyś wiedział z czym walczysz. 

Dziwne podejście masz. Jak wiesz że masz problem z robactwem to pierwszy etap to dobra zaprawa. Druga sprawa opóźnić siew. Ziemia musi być dobrze wygrana żeby kukurydza złapał jak najszybciej 4 liść. Potem już sobie da radę. 

Dursban to tak raczej 4 litry i opad z 10 litrów po zabiegu i to nie gwarantuje że zadziała. 

Opublikowano

Chodziłem, grzebałem z 20 minut i na nic nie trafiłem. Ziarenko wyjedzone albo korzeń nadgryziony. Drutowiec nie igła 

Gdybym wiedział to bym zaprawił force 

Na pewno te chłody też się przyczyniły 

Gdyby babka miała wąsy 

Opublikowano
1 godzinę temu, tomek73 napisał(a):

Jak będzie na wierzchu to kontaktowy podziała.

Ja tak pryskałem na łokaś garbatka w pszenicy, w czas rano, o 9 poprawka  bo  leżał i się zwijał taki sobie, na wpół żywy  i jeszcze wieczorem poprawiłem i pozbyłem sie go w dzień. 

Durzban jest gazujący  i nie dostępny już. Na drutowca po oprysku trzeba było wymieszać  z ziemią. Ogródek tak pryskałem i podział. 

Jak już teraz to może  acetamipryd i kontakt. 

Chloropiryfos by zadziałał?

Opublikowano (edytowane)

Na noc deszcz niby ma zawitać.

Sam nie wiem, nie wygląda to tragicznie, ale trafiają się zjedzone. 5 liść idzie, ale jak zaczną się rozkręcać i zjedzą połowę plonu to dopiero będzie płacz.

Od miedzy pierwszy rządek połowy nie ma już 

Pod deszcz i z 500L/ha wylać może by coś było.

I co najlepsze to gorczyca była na poplon przed qq, a niby ona pomaga w zwalczaniu 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
5 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Są jakieś dobre środki dostępne czy tylko dban?

Zakop ziemniaka na 30cm ,jak bedzie bialy robol to mozesz cos poszukac na bazie wrotyczu.

Opublikowano (edytowane)

Ile godzin po odżywce najlepiej jakby nie padało? 

Dzisiaj pryskalem, ale zaczynają się chmury zbierać.

Dawałem miksturę:

1,5 l cynku

1 l boru

1 l manganu

1 molibdenu

1,5 l potasu

1 l plonvit zboże

0,75 kg aminoultra zboże

Drugi zabieg będzie taki sam za 7/10 dni, ale dołożę mocznik o siarczan magnezu.

Kukurydza ma 4/6 liści obecnie 

Edit.: wykonałem dzisiaj zabieg, bo wczoraj ładnie padało - 17 l 

Edytowane przez Rahl93
Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Nie wybuchła Ci ta mikstura 🙆 

Więcej w sklepie nie mieli chyba 😉

Miałem chęć na więcej, ale nie wiem czy plon to wszystko pokryje :P

Wymieszalo się ładnie :D

Dawałeś coś takiego kiedyś? Ja to pierwszy raz zrobiłem i chce zobaczyć co z tego będzie 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, pedro2 napisał(a):

No skąd. 

Mangan cynk i bor i nie zwazylo się?

Nie, nic się nie wydarzyło. Wszystko miałem z formy Intermag 

Screenshot_2025-06-02-20-09-28-559_com.openai.chatgpt.jpg

Edytowane przez Rahl93
Opublikowano
48 minut temu, pedro2 napisał(a):

To git.

Trzeba było zostawić jeden przejazd bez i byś widział czy coś to da.

Moja psychika nie pozwala mi na zostawienie jednego przejazdu :D dzisiaj pryskalem na chwasty na 1,5 ha bo nie zdążyłem tydzień temu i tam odżywki nie dostała jeszcze. Na tym kawałku zobaczę :) uwielbiam uprawę kukurydzy :)

Opublikowano

Nic nie zobaczysz na innej działce. 

Ale jak bogaty jesteś to pryskaj, może kiedyś zrozumiesz. 

Ja się wyleczyłem skutecznie.

Jest sens jeśli jest jakaś mizerna, widoczne braki czy zimno

• Like 2
Opublikowano
12 minut temu, pedro2 napisał(a):

Nic nie zobaczysz na innej działce. 

Ale jak bogaty jesteś to pryskaj, może kiedyś zrozumiesz. 

Ja się wyleczyłem skutecznie.

Jest sens jeśli jest jakaś mizerna, widoczne braki czy zimno

Czyli z doświadczenia wiesz, że to nic nie daje, ok. Czy mógłbyś mi podać więcej szczegółów ? 

Opublikowano
9 minut temu, wilkołak napisał(a):

A co ma się zważyć niby

Pytam bo nie wiem. Raczej oczywiste, że jak ktoś zadaje pytanie to zazwyczaj nie zna na nie odpowiedzi bądź nie jest pewien.

12 minut temu, Rahl93 napisał(a):

Czyli z doświadczenia wiesz, że to nic nie daje, ok. Czy mógłbyś mi podać więcej szczegółów ? 

Nie chce mi się 

Rób kontrolki to sam zobaczysz 

Zbadaj glebę, daj pod korzeń i będzie. Nie ma sensu potem ładować kasy w te smakołyki 

Opublikowano
18 minut temu, pedro2 napisał(a):

Pytam bo nie wiem. Raczej oczywiste, że jak ktoś zadaje pytanie to zazwyczaj nie zna na nie odpowiedzi bądź nie jest pewien.

Nie chce mi się 

Rób kontrolki to sam zobaczysz 

Zbadaj glebę, daj pod korzeń i będzie. Nie ma sensu potem ładować kasy w te smakołyki 

Dobra inaczej. Pod korzeń dałem myślę dobre ilości + gnojowica 26 tys l.

O odżywkach się nasłuchałem od Cezarego z Hektara Wiedzy. Chciałem to sprawdzić, ale z kilku źródeł najlepiej się dowiedzieć :)