Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Mnie drogie ceny nawozów nauczyły. Dawałem wcześniej też po 200 albo i ponad polidapu w podsiewacz

Kukurydza potrzebuje fosforu ale bez przesady 

Za to potasu potrzebuje prawie tyle co azotu 

Więc mogłeś dać i 300 kg fosforanu i efektu by nie było 

Opublikowano

Nie przyszedłem się mądrzyć i dyskutować tylko uspokoić chłopaka.

4 godziny temu, kampl napisał(a):

Doświadczenia kosztują, jakbym się miał przejechac na tym że przyoszczedze nawożenia i popsuje tym plon to jednak by mnie bolalo. 

Biedne pola. Monokultura zbozowa. Przynajmniej 10-20ton obornika na ha. 

130saletry przedsiewnie, 120dab w podsiewacz. 200soli potasowej. Na 5 liść tak jak pisali pójdzie mocznik. Ile. 150? 

Nie wiem. Nie stosuję.

Badać glebę. Pierwsza rzecz. 

Druga to pH.

Jak na biedne stanowiska i tak mało obornika to tu nie ma z czego oszczędzać tylko raczej dołożyć trzeba. 

Ja makaronu daję do 50t i to nie jest dużo. A co mowa o 10-20... 

Opublikowano
2 godziny temu, superfarmer02 napisał(a):

A stosował ktoś kiedyś mieszaninę Rimmel + mocarz? 

Tak, tam gdzie brakło mocarza szedł zeagran obecnie niedostępny i więcej mocarza nie używałem. Strasznie qq chorowała po nim 

Opublikowano

Rano wstaje a na podworku woda stoi. Ponad 5l spadlo. Pojechalem robic pod kukurydze i sie zdziwilem jak kilometr dalej nawet kropla nie spala. Tam gdzie ma byc kukurydza nic 😂 ale pole nizinne to wilgoc tan jeszcze jest

Opublikowano
11 godzin temu, Zetmar napisał(a):

Jest tam mezotrion,mam po tezosarze pszenżyto to bieda z nędzą,to nie przypadek że wiele osób odradza siew zboża po nim przekonałem się na własnej skórze...

To chyba takie pole ubogie bo pszenica az kipiala po tezesarze 2 lata pod rzad. Ale w tym roku pojdzie majster

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, XTRO napisał(a):

I u mnie ostro popadało wczoraj i dzisiaj uprawiałem 

IMG20250423174309.jpg

U mnie trochę mniej się kurzyło, ale wilgoć pod spodem jest ładna. Chłopak zaraz mi w uprawiane zasiał i fajrant. Teraz czekać na wschody.

Opublikowano
19 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Na pewno nie Tezosar Box.

A jak ma się tezosar do pszenicy ? Uprawa orkowa? Bo słyszałem że buraki czy coś to tak średnio...

Opublikowano
1 minutę temu, robi57362 napisał(a):

szczeze to mam pszenice bezorkowo po tezosarze ,to do wiosny było ok a teraz taka bida się zrobiła

Może to coś innego ? Zaleganie pokazałoby się raczej już we wcześniejszych fazach.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, roni9411 napisał(a):

A jak ma się tezosar do pszenicy ? Uprawa orkowa? Bo słyszałem że buraki czy coś to tak średnio...

Jęczmień jary miałem po kukurydzy, uprawa orkowa to nie widziałem różnicy względem pól gdzie przedplonem było pszenżyto ozime. Ale bób za to chorował i było to widać.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
20 godzin temu, Zetmar napisał(a):

Jest tam mezotrion,mam po tezosarze pszenżyto to bieda z nędzą,to nie przypadek że wiele osób odradza siew zboża po nim przekonałem się na własnej skórze...

A ile tam tego mezotrionu dajesz?? 

Ja 100g + pełnadawka nikosulfuronu na perz, zabieg za 70zl, pszenica już przegoniła tą po rapsie. 

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, roni9411 napisał(a):

tak w poniedziałrek wygladała pszenica po qq.

jesienia bacara trio, wiosna poki co tylko rsm

20250421_133855.jpg

20250421_133831.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

A ile tam tego mezotrionu dajesz?? 

Ja 100g + pełnadawka nikosulfuronu na perz, zabieg za 70zl, pszenica już przegoniła tą po rapsie. 

Poszła dawka zalecana z boxu

• Root Admin
Opublikowano
Godzinę temu, Zetmar napisał(a):

Poszła dawka zalecana z boxu

czyli całe 70g,

stosując clik premium w zalecanej dawce idzie 105g i pszenica ozima rośnie bez problemu

jak był lumax to się go dawało 3l czyli też ponad 100g mezortrionu i też pszenica rosła bez problemu.

Z mojego doświadczenia masz problem gdzieś indziej niż w samej substancji czynnej.

Opublikowano
19 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Nie przyszedłem się mądrzyć i dyskutować tylko uspokoić chłopaka.

Nie wiem. Nie stosuję.

Badać glebę. Pierwsza rzecz. 

Druga to pH.

Jak na biedne stanowiska i tak mało obornika to tu nie ma z czego oszczędzać tylko raczej dołożyć trzeba. 

Ja makaronu daję do 50t i to nie jest dużo. A co mowa o 10-20... 

Zbadane mam. Więc też mówię że biedne pola. Wapno dałem na jesień więc będzie poprawa, potas i fosfor niski ale te nawożenie co zrobiłem troche poprawi sprawę. Obornik to ja nie wiem skąd wy tu wszyscy bierzecie że wychodzi wam po 50ton na ha. Bo to by oznaczało że macie po 5krow na ha. 

7 minut temu, XTRO napisał(a):

Znowu południe i środek Polski dostanie dzisiaj i jutro sporo wody a u mnie standard.

Siejemy bez pługa 

IMG20250424090930.jpg

Dla mnie klęska. Nie zdążyłem zacząć, pole gotowe do siewu i zaczęło lać. Już 2 h dużego deszczu

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
7 minut temu, XTRO napisał(a):

Znowu południe i środek Polski dostanie dzisiaj i jutro sporo wody a u mnie standard.

Siejemy bez pługa 

IMG20250424090930.jpg

u mnie w dniu siewu rano 8l, a po siewie już 20l.

Ciekawe czy nie zabetonuje pola, na noc i jutro do 16 jedna prognoza mowi o 12l, druga o 25l. Dla pszenicy i rzepaku bajka a dla kukurydzy? 4 lata temu tak posiałem ze zaraz po siewie spadło 20l i się zrobił beton, wschodziła niemal 3 tygodnie

Opublikowano

Właśnie to mnie bardzo ciekawi. Jak ma się w teorii opad do siewu? Zasialem jeczmien przed deszczem w pustynię, 3 dni później ulewa i po deszczu czekałem długo żeby pole było gotowe i pospieszyłem się o 1 dzień. I wszędzie jest ok a ten 2ha mam pół piachu pół ciężkiej gliny. to na glinie mam skorupę, późne wschody na piachu ok. Z kukurydzą troszkę inaczej to widzę. Bo zasiać i jak przyjdzie ulewa to nie wykryje z nasion tych dodatków, zapraw? Bo po deszczu siać to już wiadomo że będzie to samo co z moim jęczmieniem. Skala, a przed siewem ? Raczej wątpię 

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał(a):

czyli całe 70g,

stosując clik premium w zalecanej dawce idzie 105g i pszenica ozima rośnie bez problemu

jak był lumax to się go dawało 3l czyli też ponad 100g mezortrionu i też pszenica rosła bez problemu.

Z mojego doświadczenia masz problem gdzieś indziej niż w samej substancji czynnej.

Na tej działce była 8 letnia monokultura,mezotrion trafiał tam dość często,pH 6,3 zasobności od średnich do wysokich, także sam nie wiem gdzie tkwi problem🤔, ogólnie pszenżyta w mojej okolicy wyglądają nieciekawie...

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

u mnie w dniu siewu rano 8l, a po siewie już 20l.

Ciekawe czy nie zabetonuje pola, na noc i jutro do 16 jedna prognoza mowi o 12l, druga o 25l. Dla pszenicy i rzepaku bajka a dla kukurydzy? 4 lata temu tak posiałem ze zaraz po siewie spadło 20l i się zrobił beton, wschodziła niemal 3 tygodnie

A ja 100 km na zachód od rana miało topić a jeszcze ani litra nie spadła...