Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to macie dobrze ze słomą, u mnie owies dał 11 bel sipmowskich z hektara, pszenżyto z  1,8 ha dało 26 a u niektórych w okolicy to i połowa słomy tej co u mnie, jęczmienie jare to ludzie pryskali bo prawie samo proso, u nas bela po 30 zł z pokosu 

Gość sylwanow810i
Opublikowano

Ile ten balot waży u ciebie? Bo u mnie np. ważyły 250 kg, 120 cm po pasówce z nożami. Więc u mnie 35 zł/szt to żaden interes by był.

Z hektara średnio wyszło 24 baloty zboże sypało około 5,5 - 6 ton. Prasowane prasą krone , na moje oko balot ważył max 180-200 kg. Jak dla mnie dobry interes.  Nie wiem o co ci chodzi z tymi nożami belujesz z właczonymi słome ? 

Opublikowano

Z hektara średnio wyszło 24 baloty zboże sypało około 5,5 - 6 ton. Prasowane prasą krone , na moje oko balot ważył max 180-200 kg. Jak dla mnie dobry interes.  Nie wiem o co ci chodzi z tymi nożami belujesz z właczonymi słome ? 

Na oko to nie wiadomo czy dobry interes czy też nie. Ja sprzedałem słomę na tony w pokosie a kupujący sam sobie belował prasą pasową, dodatkowo podczas prasowania wysunął noże żeby jeszcze bardziej rozdrobnić materiał i zbić belę.

Chodzi mi o to że balot balotowi nie równy więc lepiej sprzedawać na tony.

Opublikowano

wartosc tony slomy to ok 120 zl-tak wyliczyli naukowcy z iung, nie wiem czy bierzecie to pod uwage przy sprzedazy. a z drugiej strony coroczne ciecie slomy tez nie jest wskazane z uwagi na choroby grzybowe.

Opublikowano

przy płaceniu za tonę słomy nie opłaca się jej ciąć nożami 

Opublikowano

przy płaceniu za tonę słomy nie opłaca się jej ciąć nożami 

Ja tam na prasowaniu słomy się nie znam, dlatego sprzedałem na tony. Dla mnie on mógł luzem na furmankę pakować. Dlaczego nie opłaca się ciąć słomy przy płaceniu za tonę?

Opublikowano

Plony w tym roku zwalają z nóg, pszenżyto lichsze daje 20 bel 120, kolega ukulał 100szt z 3.2ha. Był dziś typ z wioski po warfamie z żyta chce po 70zł jak na ironię handlarz zaprzyjaźniony zadzwonił 120 po zmiennokomorowej po 60 na podwórko. Myślę, ze będzie tanieć... na polach trzeba dobrze się rozglądać przy ładowaniu żeby nie wjechać na bele heh

Opublikowano

Ja tam na prasowaniu słomy się nie znam, dlatego sprzedałem na tony. Dla mnie on mógł luzem na furmankę pakować. Dlaczego nie opłaca się ciąć słomy przy płaceniu za tonę?

Jak ją ważyłeś że na furmankę mógł brać?
Opublikowano (edytowane)

Może podpowie ktoś , gdzie szukać dobrego kupca na słomę w kostkach . Miał bym tak z 500 . Oczywiście mała kostka , tak po 10kg .

Edytowane przez zetorki12
Gość sylwanow810i
Opublikowano

W tamtym roku prasowałem sianokiszonkę  z włączonymi nożami. potem wjechałem na słome zapomniałem wyłączyć noży to wszystko się kotłowało nie szło belować tej słomy aż dym leciał myślałem że sie zapali. Dodam że prasa john deer więc jak ktos potrafi z nozami to gratuluję  ;)

Opublikowano

Może podpowie ktoś , gdzie szukać dobrego kupca na słomę w kostkach . Miał bym tak z 500 . Oczywiście mała kostka , tak po 10kg .

jak chciałes sprzedac to było w bele robic

u mnie słoma 120x120 po 50zł 

Opublikowano (edytowane)

W tamtym roku prasowałem sianokiszonkę z włączonymi nożami. potem wjechałem na słome zapomniałem wyłączyć noży to wszystko się kotłowało nie szło belować tej słomy aż dym leciał myślałem że sie zapali. Dodam że prasa john deer więc jak ktos potrafi z nozami to gratuluję ;)

To chyba miałeś tępe noże bo powinno iść bez problemu nie którzy potrzebują śieczkę do paszowoz Edytowane przez Gość
Opublikowano

U nas słoma z pokosu po 10 zeta a gotowa po 30 zeta balot 120-120.

Opublikowano

ozzborn a gdzie tak placą bo bym chętnie sprzedał

woj mazowieckie, powiat żuromin

jak nie masz kupca u siebie to chowaj pod dach i spokojnie na wiosne po 50 dostaniesz

Opublikowano

To chyba miałeś tępe noże bo powinno iść bez problemu nie którzy potrzebują śieczkę do paszowoz

Co roku robię ok. 500 belek słomy z nożami i nie ma problemu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez avanttura
      Zna ktoś przyczynę owijania się słomy  szczególnie krótkiej pod pierwszy  walec w 654 , jak z tym sobie poradzić ?
      https://www.fotosik.pl/zdjecie/bd7fcee9495c4906
    • Przez wojtek93
      Witam,w tym roku po raz pierwszy będę sprzedawał wysłodki buraczane i kompletnie nie wiem o co z tym dokładnie chodzi (proszę się nie śmiać jestem nowy w tych tematach i szukam porady) Jak kształtują się ceny wysłodków? Wiem że cena w cukrowni to około 30zł ale jak to jest na wolnym rynku? I czy ktoś może wyjaśnić mi o co chodzi z tymi wysłodkami przeliczeniowymi? Jak to się przelicza? Może dla Was to podstawy ale jeszcze raz powiem że nigdy nie miałem z tym do czynienia a nie mam się kogo poradzić:/
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Kontynuacja: 

• Dodaj nową pozycję...
v