Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

No tak właśnie to działa, a w tej waszej komunie te wasze prezesy chyba zapomnieli, że jak się pojawia nadwyżka towaru to cena dołuje. W lutym w trzodzie cena przez 3 tygodnie spadła o 30% z powodu embarga, w mleku troche wolniej ale pewnie podobnie będzie.

Opublikowano

Najwięcej to szczekają tutaj ludzie którzy mają mało mleka i przewidują że tacy co mają 70-150 krów najszybciej upadną bo mają duże koszty produkcji, tylko każdy zapomina o tym że o tyle co mają wieksze koszty rekomensuje dopłata za ilość i jakoś nie widać tutaj żali tych co oddają powyżej 40 tys. miesięcznie tylko tych co mają <=10 tys.

Opublikowano

czy ktoś z was oddaje mleko do Kurowa (firma Lactalis Polska)?

czy zostaną wam obniżone ceny mleka od 16 października ? o ile? i jaka cena podstawowa mleka wam wychodzi?

Ja oddaję do Siemiatycz (również Lactalis Polska), ale o żadnej obniżce nic nie słychać. Przy powyżej 20 tys białko 3,6 tłuszcz 4,4 1,46 brutto

Opublikowano

Ja oddaję do Siemiatycz (również Lactalis Polska), ale o żadnej obniżce nic nie słychać. Przy powyżej 20 tys białko 3,6 tłuszcz 4,4 1,46 brutto

W mlekpolu to takich parametrów chyba nigdy sie nie osiągnie

Opublikowano

Najwięcej to szczekają tutaj ludzie którzy mają mało mleka i przewidują że tacy co mają 70-150 krów najszybciej upadną bo mają duże koszty produkcji, tylko każdy zapomina o tym że o tyle co mają wieksze koszty rekomensuje dopłata za ilość i jakoś nie widać tutaj żali tych co oddają powyżej 40 tys. miesięcznie tylko tych co mają <=10 tys.

gospodarze którzy utrzymują 70-150 krów to nie mają czasu żeby siedzieć na AF :)

Opublikowano

Mam 81, maszyny nowe, garaże nowe, mleczarnia spóldzielcza która nie należy do wyrywnych w cenie i nie widać żebym nie miał za co żyć a cenę mam taką gdzie np. W mlekovicie miałbym przy 10 tys. L. A mam około 50 tys.

Opublikowano

Ziemię można kupować tylko jak ktoś ci krzyczy po 50 tys. Za ha lub więcęj to nie lecisz z gębą na pączki i kupujesz tylko czekasz aż zejdzie z ceny na 20-30 tys., nawet jak jakiś napaleniec ci wykupi tą ziemię to jak pojawi się następna to już nie kupi znów za tyle

Opublikowano

Źle mówisz, brał jak miał mleko po 1,80 w zwyż a nie mniej...

Opublikowano (edytowane)

Brał i brać będzie jak nie on to ktoś inny kto ma np trzodę, drób. , Tanio można kupić tam gdzie nie ma komu ziemi robić, u mnie za dzierżawę trzeba dać 500zł a dopłaty właściciela, kupić można za minimum 50k, oczywiście jak ktoś sprzedaje bo ziemi jak na lekarstwo, a np. 25km dalej można kupić piach po 10k za hektar a nawet i taniej bo nie ma chętnych na ziemię.

Edytowane przez st220
Opublikowano

Źle mówisz, brał jak miał mleko po 1,80 w zwyż a nie mniej...

nie ma u nas takich mleczarni co by tyle płaciły. Maks co można było wyciągnąć w najlepszym czasie to 1.70. Teraz spadło na 1-1.40 i co na ceny ziemi to nie wpłynęło kupno po 50tys a dzierżawa 2tys za hektar. Ci co mają ponad 100ha sieją dużo rzepaku kukurydzy pszenicy buraków do tego mleko byki czy świnie. Dużo źródeł dochodu duża kasa. Sprzęt nowy to teraz o ziemię walczą.
Opublikowano

ja z tego co wiem to już u mnie 3 razy obniżyli a mleko jest ok i obniżyli teraz o 7 gr z ceny podstawowej a normalnie wychodzi jakieś 1,05 brutto

Gość Profil usunięty
Opublikowano

przy jakiej cenie zwijacie interes i likwidujecie krowy ?

Opublikowano

Takiej granicy nie ma raczej nikt,bo każdy robi to z myślą o zyskach a nie stratach. Poza tym koszty będą spadać, zboże tanieje, jak się kiepska cena zbóż utrzyma na dłużej to nie  bedzie alternatywy więc trzeba będzie pchać ten wózek. Hodowla opasów też średnio pewna i dochodowa.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

przeciez kupowali hektary po 50 tys albo dżon diiiryy to jak mogli zrobic zapas ?

oni na hossie zrobili debet a nie zapas :D

oczywiscie nie wszyscy, mówie tu o tych rozwojowych :D

• Like 1
Opublikowano

panowie kazdy pisze o granicy oplacalnosci ale prawda jest taka ze 1 zl tacy do 20 krow zwina interes bo nie stac ich bedzie na rozwoj, maszyny i po pewnym czasie beda tak w tyle ze na chleb nie wyrabia - nie obrazajac nikogo bo sam jestem w tej grupie - a sam traktor nowy 200 tys i co splacac 10 lat bezsens

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v