Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanówcie się teraz co na starość tak nam na prawdę z tego zostaje. Pracujesz całe życie na to by jakoś godnie żyć. Rolnik w tym kraju żyje by pracować i pracuje po to by żyć. Ciągła pogoń za powiększaniem gospodarstwa. Więcej ziemi, zwierząt to ciągła konieczność inwestowania co raz większych pieniędzy w gospodarstwo a czasu nam nie przybywa. Nie jestem zwolennikiem stania w miejscu, ale uważam, że Ci którzy mają na prawdę duże gospodarstwa, nie są jakoś w życiu szczęśliwsi. Co do prób to na białko i tłuszcz pobierają przy każdym odbiorze i robią średnią. Tak przynajmniej jeat w mlekowicie.

Opublikowano

Zastanówcie się teraz co na starość tak nam na prawdę z tego zostaje. Pracujesz całe życie na to by jakoś godnie żyć. Rolnik w tym kraju żyje by pracować i pracuje po to by żyć. Ciągła pogoń za powiększaniem gospodarstwa. Więcej ziemi, zwierząt to ciągła konieczność inwestowania co raz większych pieniędzy w gospodarstwo a czasu nam nie przybywa. Nie jestem zwolennikiem stania w miejscu, ale uważam, że Ci którzy mają na prawdę duże gospodarstwa, nie są jakoś w życiu szczęśliwsi. Co do prób to na białko i tłuszcz pobierają przy każdym odbiorze i robią średnią. Tak przynajmniej jeat w mlekowicie.

Kolego masz całkowitą rację znam kilku mlodych rolników którzy mają zmechanizowane gospodarstwa a są samotni nie mają czasu na randki cały czas praca i pogoń za pieniędzmi mówię o tych co produkująmleko i to na dużą skale

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Co do prób to na białko i tłuszcz pobierają przy każdym odbiorze i robią średnią. Tak przynajmniej jeat w mlekowicie.

Muszę sie z Tobą nie zgodzić :( tłusz i białko jest badane cztery razy w miesiącu, po dwa razy na połowe i z tych dwóch wyników jest brana średnia na każdą połowę ;( czyli możesz mieć ogólnie dobre albo bardzo dobre parametry ale raz ci kierowca wezmie źle próbę albo poprostu przy żywieniu cos nie zaskoczy i średnia leci mocno w dół. Miłem taką przygode w tamtym roku, parametry były porównywalne przez dłózszy okres a raz białko poleciało mi mocno w dół i zajeżdzam do skupu z zapytaniem, a oni pokazują mi kiedy były badane parametry i jeden był mocno niski i średnia przy dwóch próbach poleciała odrazu w dól ( jak by było więcej prób to jeden słaby wynik sie tak mocno nie odbija na reszcie ). Kierownik skupu powiedział ze okres został zamknięty i już sie nic nieda zrobić :(

p.s. chyba że cos się zmieniło w ostatnim czasie, to w takim razie przepraszam za zamieszanie :)

Edytowane przez shrek
Opublikowano

a z hajnówki białorusin zabiera. jaka to polityka zamiast swoje wspierac wspieraja litewskich rolników, a u nas ...parodia...

Kolego jaką Ty tu parodię widzisz, mamy przecież  WOLNOŚĆ.

Opublikowano

U nas jak biorą próby i jest naprawdę duża odskocznia od tych prób branych wcześniej to dzwonią i mówią o tym i jest próba brana drugi raz. Jak to samo wychodzi to wiadomo cena w dół, czasami się zdarza że w laboratorium nawet źle próby zrobią

Opublikowano

znajomego w Łowiczu mleko po 0,42 gr brutto wyniosło  :wacko:

mnie w Ozorkowie za wrzesień 1,28 brutto  :mellow:

Masz już fakturę za wrzesień? Też odstawiam do Ozorkowa i u mnie za sierpień wyszło 1,0982 przy 7586 litrach, tłuszcz 3,9, białko 3,68.

Jak możesz podaj swoje parametry i ilość...

Opublikowano

W Bielsku nie ma już żadnej dopłaty za litry 0,32 gr za jednostkę białka i 0,01 za jednostkę tłuszczu. Więc ta cena przy tych parametrach którą podał kp38 jest trochę zawyżona :)

Opublikowano (edytowane)

W Bielsku nie ma już żadnej dopłaty za litry 0,32 gr za jednostkę białka i 0,01 za jednostkę tłuszczu. Więc ta cena przy tych parametrach którą podał kp38 jest trochę zawyżona :)

A właśnie że nie jest zawyżona .

A tak dokładniej to białko 3.15 wyszło 1.1497 zł

3.31wyszło 1.2032zł

tł 3.77 

litrów 3.200

A dopłata za ilość mleka jest właśnie.

Edytowane przez kp38
Opublikowano

w masmalu 1.3 netto za 14 tyś tl 4,2 B 3,2 ale pięniądze Fiu Fiu gdzieś są -heloooo/ a czy ktoś odstawia do pasłęka tj ICC pasłęk  jak tam płacą i w ogólejaka otmosfera

To jak ten masmal płaci jeden mówi ze 0.70 gr brutto a ty piszesz 1.30 netto

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v